Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 27. 10:23

A felhasználók oldalára állt az amerikai szabályozó

Elfogadta a hálózatsemlegességet bebetonozó új internetes szabályozást az amerikai hírközlési hatóság. A tegnapi szavazáson párthűség alapján szakadt ketté a testület.

Szavazott és elfogadta az internetszolgáltatókra (ISP-k) vonatkozó új szabályozását az amerikai hírközlési hatóság (Federal Communications Commission, FCC). A 3-2 arányban megszavazott új határozat új alapokra helyezi az ISP-kre vonatkozó szabályokat, a cégekre immár a hagyományos telefonszolgáltatókra vonatkozó feltételek egy része lesz érvényes.

A tervezetet korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, dióhéjban: az FCC a telekommunikációs törvény hagyományos telefonhálózatokra vonatkozó második része (Title 2) alá sorolja át az ISP-ket, ezt a lépést becézte a média közművé nyilvánításnak. A Title 2 igen szigorú feltételrendszerét azonban az FCC nem tette egységesen kötelezővé, az irreleváns vagy szükségtelen szabályozás (például a hatósági árak) alól hivatalos felmentést adott a cégeknek.

Tom Wheeler együtt örül a két demokrata FCC-taggal.

Ezzel együtt a hálózatsemlegesség sarokköveit a határozat kikényszeríti, az ISP-nek tilos a jogszerű tartalmak, alkalmazások, szolgáltatások és eszközök által generált forgalom blokkolása és megkülönböztetése. Továbbá tilos a pozitív diszkrimináció is, vagyis kiemelt ügyfelek nem szerezhetnek előnyt a többi szereplő által generált adatforgalommal szemben. A dokumentum expliciten kimondja, hogy ez a tiltás a szolgáltatók saját szolgáltatásaira is vonatkozik, ezeket sem kínálhatják olyan feltételekkel, amely más szereplőknek nem érhető el.

Az FCC a műszaki problémák iránti érzékenységéről is tanúbizonyságot tett, a hálózat normális működtetéséhez szükséges forgalommenedzsmentet és quality-of-service (QoS) technikákat kimondottan engedélyezi. Az ilyen gyakorlattal szemben az egyetlen elvárás, hogy ne üzleti megfontolások, hanem konkrét műszaki problémák indokolják. Erre elvben garanciát a nagyobb transzparencia ad, a szolgáltatóknak közölniük kell a hálózat működési paramétereit az előfizetőkkel és az FCC-vel is.

Nagyon fontos új kitétel még, hogy a dokumentum a hálózatsemlegesség elvét nem csak az ISP hálózatán már utazó forgalomra alkalmazza, hanem kiterjeszti azt a hálózat belépési pontjaira is. Ezzel elveszi azt a lehetőséget, hogy a szolgáltató a gerinchálózatok és transzport hálózatok adatkicserélő pontjain állítson fel fizető kapukat - ahogy arra például a Comcast és a Neftlix esetében már volt is precedens. Ezzel nem jött létre az FCC-elnök Tom Wheeler által korábban lebegtetett hibrid modell, amelyben a hálózatok egymás közötti adatkicserélése működhetett volna üzleti alapon. Szintén újdonság, hogy a szabályozás egy kalap alá veszi a vezetékes és mobilos internetes hozzáférést, az önszabályozást már a mobilos piacon sem látja a testület elegendőnek a hálózatsemlegesség garantálásához.

Rés a szabályozáson, hogy a pozitív diszkrimináció egy különösen problémás formáját, a zero-ratinget nem tiltja expliciten - ezt mondja Roger Sherman, az FCC mobilos kommunikációért felelős irodájának vezetője. A zero-rating lehetővé teszi az ISP-k számára, hogy bizonyos szolgáltatásokat kiemeljenek a korlátozott adatcsomagokból és kibővített vagy akár korlátlan adatforgalmat biztosítsanak. Az Egyesült Államokban már van a gyakorlatra precedens, a T-Mobile (amely ott viszonylag kis szereplőnek számít) a tucatnyi zenestreaming-szolgáltatóhoz kínál Music Freedom programján keresztül korlátlan adatforgalmat. Sherman szerint ez nem veti fel a hálózatsemlegesség problémáját, mivel a T-Mobile ezért nem kér és kap pénzt a streaming-szolgáltatóktól, a revenue-sharing és egyéb, üzleti alapú zero-rating azonban más elbírálás alá eshet.

Politikai döntés született végül

A republikánus párt köreiben hagyományosan nagyon erős a telekommunikációs iparág lobbija, míg a demokratáknál a tech-cégek befolyása döntő. Nem véletlen, hogy az FCC döntése ennek megfelelően, demokrata-republikánus törésvonal mentén született, a testület elnöke és a két demokrata tag a tervezet mellett, a republikánusok által delegált két tag pedig ellene szavazott.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az amerikai bal- és jobboldal szokásos kommunikációs paneljei köszöntek vissza az FCC-szavazásra adott reakciókban is. A demokrata tábor egységesen támogatta a döntést, Barack Obama például kézzel írott üzenetben és Twitteren is üdvözölte azt - izgalmas hazai vonatkozású fejlemény, hogy ez utóbbit Deutsch Tamás, az InternetKon atyja is retweetelte. Természetesen üdvözölte még a döntést a Mozilla Foundation és az ISP-k miatt sokat szenvedő Netflix is. De feliratkozott a listára számos demokrata törvényhozó és hagyományosan liberális civil szervezet is.

Könnyen kitalálható, hogy a republikánus oldalhoz tartozó szereplők és szervezetek ezzel ellenkező hangot ütöttek meg. Az FCC nemmel szavazó tagjaihoz csatlakozott például a kreacionista Discovery Institute, és 21 képviselőházi republikánus is közös levelet adott ki, amely Wheeler FCC-elnököt támadja. Természetesen ezen az oldalon tűnik fel a Verizon is, a telekom-szolgáltató passzív-agresszív sajtóközleményében a 30-as évek szabályozását látta visszatérni, ezt érzékeltető a cég morze-kóddal és írógépen írva is kiadta a közleményt. Az AT&T, az ország másik nagy szolgáltatója szintén csalódottságának adott hangot, közleménye szerint a politikai ideológiák mentén született a döntés, amely "elutasítja a kompromisszumot".

Érdekes módon az ISP-k nem zártak össze a kérdésben, a Sprint, a négy nagy amerikai mobilszolgáltató legkisebbike örömmel fogadta a döntést, a vállalat közleménye dicséri az FCC-t, amiért a testület "nehéz munkával átgondolt, mértékletes megközelítést alkalmazott a fontos probléma megoldására".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról