Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 27. 10:34

LTE-képes okosórát mutatott be az LG

Újabb okosórával rukkolt elő az LG, a gyártó most a korábban bejelentett G Watch Urbane-ból mutatott be egy LTE-képes, saját fejlesztésű operációs rendszerrel felszerelt változatot. Az LG G Watch Urbane LTE nevű kütyü valószínűleg a cég eddigi legdrágább viselhető eszköze lesz.

Nem spórol az okosórás bejelentésekkel az LG, a vállalat röviddel a G Watch R elegánsabb, de azonos hardverrel szerelt verziója, a G Watch Urbane leleplezése után most újabb terméket szellőztetett meg, a G Watch Urbane LTE-t.

Megint egy új operációs rendszer

Bár az eszköz neve nem ezt sugallja, az számos fronton eltér a gyártó korábbi hasonló termékeitől. A legjelentősebb különbséget az LTE-képesség jelenti, az órának ugyanis nincs szüksége csatlakoztatott okostelefonra a működéshez, az saját SIM-kártyával és hálózati kapcsolattal rendelkezik. Utóbbi nem csak az online kapcsolat létesítését célozza, a készülékkel hagyományos hanghívások is bonyolíthatók. A saját kapcsolat mellett az eszköz persze a vállalat portfóliójának többi példányához hasonlóan androidos telefonokkal is működik majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezek után nem meglepő, hogy az okosóra nem az elődöktől megszokott Android Wear platformra épít, hanem az LG saját fejlesztésű, egyedi rendszerét futtatja. A cég által felvásárolt WebOS használata logikusnak tűnne, főleg miután az a vállalat január elején, a CES-en megvillantott, egyelőre hivatalos név nélküli óráján is feltűnt, amelyet az Audival együttműködésben fejlesztett, a gyártó a The Verge-nek nyilatkozva elmondta, itt egy új, eddig ismeretlen szoftverről van szó. Ez azt jelenti, hogy az LG legalább három operációs rendszerrel készít már okosórát, a Wear mellett a WebOS és az új rendszer is helyet kapott a vállalatnál.

A hardver is erősebb lett

A G Watch Urbane LTE hardvere valamivel izmosabb mint az elődöké, bár az 1,2 gigahertzes Snapdragon 400 processzor itt is felbukkan, ahhoz már kereken 1 gigabájt RAM társul. A belső tárhely továbbra is 4 gigabájt, és a megszokott szenzorerdő sem maradt ki, a pulzus- és gyorsulásmérőktől az iránytűn át egészen a légnyomásmérőig sokféle érzékelőt találunk rajta, sőt a kütyübe már saját GPS is jutott. A Wi-Fi- és Bluetooth 4.0 LE-képes okosóra a hálózati kapcsolat miatt várhatóan észrevehetően nagyobb fogyasztást produkál majd, ezt a gyártó egy a korábbi változatok 410 mAh-s akkumulátoránál jóval tekintélyesebb kapacitású, 700 mAh-s teleppel kompenzálja.

A kijelző maradt az ismert 1,3 hüvelykes, poliimid szubsztrátumot használó P-OLED panel, 320x320 pixel felbontással, illetve 245 PPI pixelsűrűséggel. A készülékház, akárcsak az első Urbane esetében, itt is rozsdamentes acél, ráadásul víz- és porálló is, IP67 besorolással, azaz teljes mértékben védett por ellen, és fél órára az egy méternél nem mélyebb fürdőkádba is bátran magunkkal vihetjük.

Az LG új, LTE-s okosóráját elsősorban olyan riválisok ellen állítja csatasorba, mint a Samsung ősszel bejelentett, ugyancsak önálló hálózati kapcsolattal rendelkező Gear S okosórája. Az, hogy több nagy gyártó is hasonlóan vegyes palettát kínál, kiválóan érzékelteti, hogy bár okosórákból mára bőven akad választék, a hirtelen nagy lendületet vett iparág még mindig nem látja pontosan, felhasználóik pontosan hogyan, illetve mire használják az egyébként sokszor borsos árú termékeket. A fókuszált vízióval nem rendelkező cégek ezért termékek tömegét dobják piacra és a felhasználókra bízzák a győztes koncepció kiválasztását.

Hogy a gyártók többé-kevésbé a sötétben tapogatóznak abból is jól látszik, hogy immár ez a harmadik operációs rendszer ami az LG okosóráin feltűnik - de a Samsung portfóliójában is láthattunk már legalább ennyi variációt, a hagyományos Androidtól a saját fejlesztésű Tizenen át egészen az Android Wearig, sőt Gear Fit készülékén megint egy külön az eszközre fejlesztett szoftver tűnt fel. A G Watch Urbane LTE pontos megjelenési dátuma, illetve ára egyelőre ismeretlen, ugyanakkor jó eséllyel ez lesz a cég eddigi legdrágább okosórája, már csak a felhasznált prémium minőségű anyagok miatt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról