Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. február 24. 12:04

Bug miatt kerülhetnek rossz címre a Gmailből küldött levelek

Egy rendszerhiba miatt nem működik megfelelően a Gmail automatikus kiegészítés funkciója. A felhasználók panaszai elárasztották az internetet.

Több felhasználó panaszát lehetett olvasni tegnap éjjel, miszerint kellemetlen helyzetbe hozta őket a Gmail levelezőrendszerében nem megfelelően működő funkció. A Gmail elnézést kért a kellemetlenségért, és már dolgozik a hiba javításán.

Munkatársnak barát helyett

Az érintettek jelezték, hogy a Gmail levelezőrendszerében az automatikus kiegészítés (auto-complete) hibás, ugyanis mikor a levél küldése előtt begépelték a címzett első pár betűjét, az automatikusan legördülő menü nem azokat a partnereket ajánlotta a címlistából, akikkel a leggyakrabban váltottak levelet. Ehelyett olyanok kerültek előre, akikkel csak ritkán, vagy akár egyetlen alkalommal leveleztek. A megváltozott sorrendnek köszönhetően sokan rossz helyre küldték el a bizalmas információkat tartalmazó e-maileket, például egy barát helyett munkatársnak, vagy saját asszisztens helyett egy másik cég hasonló nevű alkalmazottjának.

Bár íratlan alapszabály, hogy küldés előtt mindig ellenőrizzük a címzettet, sokan ezt a lépést kihagyják. A Google az elmúlt két évben folyamatosan fejlesztette az auto-complete funkciót a címlista könnyebb kezelésének érdekében, 2013-ban bekerültek a legördülő címlistába a névjegyekben tárolt apró profilképek is az azonosítás egyszerűsítéhez. Az eddig jól működő kiegészítés megszokása miatt sokan valószínűleg már reflexből nyomtak rá az elsőként ajánlott címzettre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hiba bár nem jelentkezett mindenkinél, de a reakciók szerint széles réteget érint. A felhasználók panaszai elözönlötték a Twittert, és számos fórumon osztották meg kellemetlen történeteiket. A Gmail Twitteren reagált a felháborodásra, a hibát beismerték, és a javításán aktívan dolgoznak. Addig nem tudnak jobb tanácsot ajánlani annál, hogy a felhasználók küldés előtt fokozott figyelmet szenteljenek a cím ellenőrzésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról