Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 16. 14:53

Hibrid készülékekkel támad fel a VAIO Z széria

Új hibrid laptopokat mutatott be a Sonyból kiszakadt VAIO. A csúcshardverrel felszerelt VAIO Z és VAIO Z Canvas névre hallgató eszközök táblagéppé alakíthatók, utóbbi ráadásul kifejezetten a kreatív felhasználókat célozza.

Immár saját lábain állva, két új hibrid notebookot jelentett be a VAIO. A nemrég még a Sony PC-s üzletágát alkotó vállalatnak nem ez az első, a japán óriástól független hardverbejelentése, érdekesség ugyanakkor, hogy a frissen leleplezett készülékek a hajdani Z csúcsmodell-szériát viszik tovább, amelyről már több mint három éve nem hallhattunk.

Hajtogatható hibrid

Az első modellt a vállalat egész egyszerűen VAIO Z névre keresztelte. A notebookba a gyártó egy 3,1 gigahertzes, kétmagos Intel Core i7-5557U processzort tett, a hozzá tartozó Iris Graphics 6100 GPU-val. A készülék opcionálisan 8 vagy 16 gigabját RAM-mal, valamint 256 vagy 512 gigabájtos SSD-vel felszerelve vásárolható meg. A hibrid gépre egy 13 hüvelykes, 2560x1440 pixel felbontású, 226 PPI-s pixelsűrűségű kijelző került, amely több irányban is elforgatható. A "multiflip" névre hallgató funkciónak köszönhetően a hagyományos laptop üzemmód mellett az eszköz táblagéppé is hajtogatható, illetve a kijelző a billentyűzetnek háttal is beállítható.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 16,8 milliméter vékony eszköz 1,34 kilogrammot nyom, és a gyártó szerint nem kevesebb mint 15 órás akkus üzemidőt tudhat magáénak, ezzel kapcsolatban azonban érdemes megvárni az első teszteket, mielőtt a fékevesztett rendelésbe kezdenénk. A hibrid notebookon USB és HDMI csatlakozót is találunk, de Bluetooth 4.0-n, illetve 802.11ac szabványú Wi-Fin is kapcsolódhatunk az eszközhöz.

Stylus és levehető klaviatúra

A cég másik újdonsága, a VAIO Z Canvas más oldalról közelíti meg a hibrid kategóriát, itt egy leválasztható billentyűzettel felszerelt táblagépről van szó. Az eszköz valamivel kisebb mint a fenti modell, a kijelző itt 12,1 hüvelykes, szokatlan, 2560x1704 pixeles felbontással (254 PPI). Ahogy arra neve is utal, ez a készülék nem a nyers erőre fekteti a hangsúlyt, hanem a kreatívabb felhasználókat célozza. Így nem csoda, hogy a gyártó az Adobe színskála 95 százalékát lefedő kijelzőt, illetve a készülékhez tartozó stylust emeli ki a specifikációk közül. A további részletekről egyelőre nem sokat tudni, a cég csupán azt árulta el, hogy a VAIO Z Canvas akár 1 terabájt belső tárhellyel is megvásárolható lesz.

A VAIO Z Japánban már előrendelhető nagyjából 1600 dollárnak megfelelő jenért, szétszedhető testvére pedig jelenlegi állás szerint májusban kerül a boltokba, hivatalosan meg nem erősített pletykák szerint 1800 dollár körüli áron. Az európai megjelenésről egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról