Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 29. 14:47

Samsung: túl a csúcson

Folytatódik a Samsung Electronics lejtmenete, a korábban szárnyaló mobilos részleg bevételének egynegyede elpárolgott, a többi részleg pedig nem tudta betölteni az űrt. A szórakoztató elektronika stagnált, a memóriagyártás viszont egészséges növekedést mutat.

Közzétette negyedéves pénzügyi eredményeit a Samsung. A cég teljesítményét a január eleji profitfigyelmeztetésnek megfelelően a mobilos üzletág húzta le, amit részben ellensúlyozni tudott a DRAM és NAND memóriák gyártásának viszonylagos sikere. A céges szintű bevétel 54 milliárd dollárról 48 milliárd dollárra (pontosabban ennyi dollárnak megfelelő koreai wonra) esett, az üzemi eredmény pedig 7,57 milliárdról 4,8 milliárdra csökkent.

Megdöbbentően gyors mobilos hanyatlás

Továbbra is nehéz elhinni, hogy a Samsung gyors ütemben szürkül bele az androidos okostelefon-gyártók tömegébe. Ez egyelőre nem történt meg, de egyetlen év alatt a részleg bevételének egynegyede köddé vált. A mobilos divízió a 2013-as utolsó negyedéves 29,7 milliárdos forgalom helyett most csak 22,8 milliárd dollárt termelt. Ezzel egy időben a mobilgyártás üzemi eredménye kerek 5 milliárdról 1,78 milliárdra esett - nem csoda, hogy valódi pánik van a gyártó felsővezetésében.

A Samsung egyébként az értékesített készülékek számát egy ideje nem hozza nyilvánosságra, így hivatalos forrás nem áll rendelkezésre ebben a tekintetben. A Strategy Analytics azonban pont a napokban közölte saját piackutatásának számait, eszerint a darabszám is jelentősen visszaesett, a 2013-as 86 millióhoz képest ebben a negyedévben 74,5 millió okostelefont adott el a Samsung, ezzel egyébként holtversenybe került a kirobbanó periódust záró Apple-lel, amelynek szintén ekkora teljesítményt tulajdonít az SA.

Félvezetőgyártás, a megmentő

A negyedév fénypontja a félvezetőgyártás volt, amely 1,8 milliárd dollárról 2,4 milliárdra tudta növelni az üzemi eredményét, még stagnáló bevételek mellett is. Ez elsősorban a memóriagyártás sikerének tudható be, a részleg 5,9 milliárdról 7,46 milliárdra tudott nőni., ezzel a részleg bevételeinek mintegy 80 százalékát adta, ez egyik oldalon a DDR4-es lapkák felfutásának és magasabb árának, másodsorban a 1x nanométeres eljáráson készülő NAND lapkák magasabb profittartalmának köszönhető.

Az integrált Samsung-platform mentheti meg a céget?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A 2015-ös előrejelzés is ennek megfelelő, a Samsung a DRAM memóriapiac jelentős bővülését várja, amit a szerveres és a mobil DRAM iránti kereslet további növekedése okoz. A cég várakozásai szerint az új generációs okostelefonok operációs rendszerei és magasabb felbontású kijelzői igénylik a több RAM-ot, amit a Samsung természetesen boldogan le is szállít. A félvezetőgyártás két másik ága, a NAND (flash) lapkák és a processzorok szintén javíthatnak idén, előbbi a szerveres és PC-s SSD-k további terjedéséből, utóbbi az ígért 14 nanométeres FinFET gyártókapacitás felfutásából profitálhat.

Stagnál a háztartási és szórakoztató elektronika

A konzumer elektronika az üzemi eredményhez sem 2013, sem 2014 végén nem tudott érdemben hozzájárulni, a részleg szimbolikus, 160 millió dolláros üzemi profitot mutatott fel (2013: 600 millió dollár). A részleg forgalma az LG hasonló divíziójához hasonlóan hajszálra azonos a 2013-as adattal, kereken 13 milliárd dollár. A Samsung bejelentése szerint egyébként a prémium kategóriás, hajlított kijelzős tévék nagyon jól teljesítettek, a kereslet szépen felfutóban, ezzel párhuzamosan az UHD is elkezdett fogyni a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról