Szerző: Voith Hunor

2015. január 28. 12:45

HTML5 videóra állt át a YouTube

Jókora szöget ütött a Google a Flash koporsójába. A vállalat évekig tartó kísérletezés után először 2014 tavaszán tette alapértelmezetté Chrome böngésző alatt, a YouTube-on eredetileg Flash alapokon nyugvó lejátszó HTML5-ös változatát, tegnap óta pedig a modern böngészők is ezt a verziót töltik be.

A Google 2010-ben kezdett komolyabban foglalkozni annak lehetőségével, hogy a YouTube Flash alapú lejátszóját HTML5-ösre cserélje. Akkor viszont még túl sok hátránya volt utóbbinak az Adobe megoldásával szemben: például a H.264-et licenc hiányában kodeket nem minden böngésző támogatta, Flash alapokon könnyebben megoldható volt a videón belüli navigálás, adott volt a DRM valamint a kamera- és mikrofonkezelés képessége.

Az azóta eltelt évek alatt a HTML5 mögé mindenki felsorakozott az iparágban, az eleinte hiányzó funkciók pedig sorban bekerültek a szabványba. A Google először a Chrome alatt, 2014-ben tette alapértelmezetté a HTML5-ös lejátszót, tegnap pedig bejelentette, hogy mostantól saját böngészőjén felül az Internet Explorer 11-ben, a Safari 8-ban és a jelenleg még bétaverziós Firefoxban is a HTML5-ös lejátszó töltődik be alapértelmezetten.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A lépés nagy lökést adhat a VP9-es kodek térhódításának, amivel a Google a H.264-et és a korábbi, az On2 Technologies felvásárlásával megszerzett VP8-at váltja le. A WebM projekt keretén belüli fejlesztés a Matroska-alapú WebM konténert használja, az audiostream kódolása a rugalmas konténernek megfelelően változó lehet, Opus és Vorbis is használható, a content-type pedig video/webm. A vállalat szerint a VP9 konkurenseinél sokkal jobb paramétereket kínál, így a videók gyorsabban töltődnek be és azonos felbontás mellett lényegesen kisebb – azonos felbontás mellett akár harmadakkora – sávszélességgel is beérik. Fontos megjegyezni, hogy a VP9-et csak az azt támogató böngészők használják, az IE11 például alapesetben H.264-es videót tölt be, ha a felhasználó nem telepítette a WebM projektj oldalán elérhető kiegészítést.

A napokban bemutatott Vivaldi is támogatja a HTML5 videót

A HTML5 Encrypted Media Extensions miatt lehetővé teszi, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a tartalomszolgáltatást és annak digitális szerzői jogvédelmét külön lehessen választani – utóbbit a YouTube a Common Encryption (CENC) által biztosítja. A kettő kombinálásával a videomegosztó oldal így gyakorlatilag platformfüggetlenül tud biztosítani bármilyen szerzői jogvédelmi konstrukcióval kísért streaming tartalmat.

A korábbi Flash alapú lejátszónak nagy előnye volt a teljes képernyős módhoz nyújtott eszköztára, időközben azonban a HTML5 is kapott ezt lehetővé tévő API-t, így ez az előnye is elveszett az Adobe gyors ütemben népszerűségét veszítő lejátszójának.

A Google a fentieknek megfelelően a YouTube-videók beágyazásához szükséges kódnál is a HTML5-öt részesíti előnyben a továbbiakban, így mindenkit arra biztatnak, hogy oldalukon a Flash verzió helyett helyett a HTML5 kódot használják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról