Szerző: Voith Hunor

2015. január 27. 17:02

Videorögzítés és csoportos chat a Twitterben

A következő napokban új funkciókkal kiegészített verzióra lehet majd frissíteni a Twitter-appokat. A népszerű mikroblog-szolgáltatás a jövőben csoportos privát csevegésre, valamint videók rögzítésére, szerkesztésére és publikálására is lehetőséget fog biztosítani.

Sokak által régóta áhított funkciókkal gazdagodik a Twitter. A jelenleg 284 millió (80 százalékban mobilról twitterező), havonta legalább egyszer aktív felhasználót magáénak tudható mikroblog-szolgáltatásban mostantól csoportos privát csevegésre és alkalmazáson belüli videorögzítésre, szerkesztésre és megosztásra is lehetőség lesz.

Az App Store-ban és Play Store-ban a vállalat szerint néhány órája frissült – a következő néhány nap során mindenki számára elérhetővé váló – appokkal már külső program nélkül lehet legfeljebb 30 másodperces klipeket rögzíteni. Ezek a rövid felvételeket megosztás előtt szintén “házon belül” minimális utómunkának is alá lehet vetni. A publikált videókat az újdonságról kiszivárgott korábbi pletykákkal ellentétben sem az asztali, sem a mobilalkalmazások nem játsszák le automatikusan, ahogy a maximum 10 perces időtartamról szóló találgatás sem bizonyult igaznak. Az iPhone-tulajdonosok nem csak a Twitter alkalmazással készített, hanem egyéb, a telefonnal rögzített felvételeket is használhatnak, ez az androidos kliensben csak a közeljövőben lesz elérhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A direkt üzenetküldési funkciót kiterjesztő csoportos chat egyszerre legfeljebb 20 felhasználót enged egy szobában csevegni. Az eddigi privát üzenetküldéshez képest – érthető okokból – viszont annyi könnyítést engedélyezett a Twitter, hogy nem kell mindenkinek mindenkit követnie ahhoz, hogy írhasson a csoportnak. Furcsa módon videót egyelőre csak egy tweet részeként lehet közzé tenni, privát üzenetben nem lehet önmagában továbbítani.

A mostani újítások egyértelműen azzal a céllal születtek, hogy a Twitter-felhasználókat az eddiginél hatékonyabban tartsák a szolgáltatáson belül olyan esetekben, amikor a szokásos twitteres tevékenységen felül csoportos üzenetküldésre vagy videós funkciókra lenne szüksége. Jó kérdés, hogy a Vine népszerűségére ez mekkora hatással lesz, a Twitter egyelőre nem érezte szükségét annak, hogy emiatt a Vine-hoz is hozzá nyúljon.

Az viszont szinte biztosra vehető, hogy amint széles körben elkezdik használni a frissített Twitter-appokat, a feedek csordultig telnek videókkal. A szolgáltatást eddig is aktívan (ki)használó hírességek is örülni fognak, hogy egy félperces filmecskét bármikor megoszhatnak majd közvetlenül a szolgáltatáson belül, és csak sejteni tudjuk, hogy világszerte a marketingeseknél most mekkora pezsgődurrogtatás folyik.

A Twitter egyébként az elmúlt öt évben négy termékfejlesztésért felelős alelnököt fogyasztott el, mert a határidőkkel és a kivitelezéssel (magyarul a végrehajtással) mindegyiknek komoly gondja akadt. Csak tavaly ketten kényszerültek távozni – az őket követő ötödik októberben vállalta el a pozíciót. Kevin Weil 2009 óta dolgozik a cégnél, és azért választották, mert korábbi munkája során híres volt arról, hogy nem csak tervezgetni, de azokat rövid határidőre megvalósítani is képes. Az elmúlt néhány hónapban Weil már bizonyított, a keze alatt dolgozó csapat villámgyorsan javított egy régóta fennálló hibát – privát üzenetekben egy ideig nem lehetett linket küldeni – majd január óta rendszeresen új funkciókkal (például a zaklatások bejelentésére szolgáló eszközzel) frissítette a szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról