:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 26. 12:25

Nem minden Lumia kap Windows 10-et

Csak egyes Lumia modellekre lesz elérhető a Windows 10 - jelentette be blogposztjában a Microsoft. A döntés várható, de fájdalmas, a platformra szavazó felhasználók egy részéről újra lemond a vállalat.

Minden a hardveren múlik

"Mint minden platformfrissítés esetében, nem minden telefon fogja támogatni a Windows 10-et, vagy annak minden lehetséges képességét, és bizonyos funkciók és élmények fejlettebb hardvert fognak ígényelni" - áll a Microsoft blogbejegyzésében. A cég tehát egyértelművé tette, nem minden Lumia márkájú eszköz kap majd frissítést, és amelyek kapnak, sem fognak minden Windows 10-es funkciót támogatni. A vállalat célja, hogy a Windows Phone 8-at és Windows Phone 8.1-et futtató eszközök "többsége" kapjon frissítést.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A biztosan frissített telefonok listája egyelőre roppant rövid, a gyártótól csak az új generációs Lumia 435, 735 és tavalyi csúcsmodell 930 esetében van ígéret a Windows 10 kiadására. A végső lista várhatóan ennél jóval hosszabb lesz, tehát még korai elkeseredni. A nagy kérdés, hogy a messze legnépszerűbb modellnek számító 520, amely globálisan a telepített bázis több, mint negyedét adja, megkapja-e az új operációs rendszert, vagy e felhasználókat a Surface és Surface 2 vásárlóival együtt a 8-as verzión hagyja a vállalat. Nagy reményeket nem fűzünk ehhez, ismerve a telefon igen korlátozott hardverét. Jó esély van tehát arra, hogy a platformra fogadó felhasználók jelentős részét hagyja hátra a vállalat - erre egyébként korábban a Windows Phone 7 - Windows Phone 8 váltásnál volt már példa, akkor egy visszaportolt kezdőképernyővel igyekezett a vásárlókat megnyugtatni a cég.

Ez a Windows 10 az a Windows 10?

Nem. A PC-s és az okostelefonos Windows 10 (az azonos név ellenére) nagyon eltérő rendszerek. Ugyan hasonló kernel dolgozik mindkettő alatt és mindkettő képes WinRT futtatókörnyezetet használó alkalmazásokat futtatni, a hasonlóságok itt gyakorlatilag véget is érnek. A telefonos rendszert értelemszerűen a telefonos működéshez optimalizálta a cég, a memóriamenedzsmenttől az energiatakarékos működésig minden a telefonos környezethez igazodik. Ez természetesen a felhasználói felületre is kiterjed, amely még "univerzális appok" esetén is más képet mutat tableten/PC-n, mint telefonon.

Az "univerzális appok", vagyis a WinRT környezet az, ami miatt a Windows 10-et platformok között átívelő rendszernek tartja a Microsoft. Ezek az alkalmazások ugyanis azonos kódbázissal tudnak futni az Xbox One mellett a PC-n és a telefonon is. A fejlesztőnek természetesen figyelnie kell arra, hogy a kijelzőméretekhez igazítsa a UI-t, más feladata azonban nincs, az API-készlet és a futtatókörnyezet mindenben megegyezik. A nem-WinRT-s alkalmazások számára azonban ez az átjárás nem érhető el - a Win32-es (hagyományos asztali) alkalmazások, a Microsoft által gyakran emlegetett Photoshoptól az alternatív böngészőkig nem fognak sem az Xbox One-on, sem a telefonokon futni - ezt érdemes végre egyértelműen leszögezni, mielőtt az "egy Windows" víziót túl magasra értékelnénk.

Mit hoz akkor a telefonos Windows 10?

Ahogy a bejelentésről készült cikkünkben is írtuk, a Windows 10 telefonos kiadása több ponton látványos előrelépést hoz a platform életében. Az egyik legfontosabb újdonság az Office for Windows 10 lesz, amely a lassan két éve változatlan mobilos Office-t egy szinte teljes értékű Office-implementációra cseréli, mind telefonon, mind tableten. Az élmény a képernyőképek alapján fényévekkel jobb lesz, mint a jelenlegi kiadás - a végső verdiktet azért a kipróbálás utánra tartogatjuk.

A frissítéssel egyébként a rendszer minden egyes eleméhez alaposan hozzányúl a cég, a már nevetségesen hosszúra nőtt beállítások menüt új, rendezett UI váltja, a szerény tudású mobilos Internet Explorert pedig a Spartan teszi múlt időbe. A rendszerbe több ponton is beledolgozta az eddig Nokia-exkluzív fejlesztéseket a Microsoft, így más gyártók termékein is elérhető lesz például a finn fejlesztésű kamera app is. Szintén jelentős váltás, hogy a Nokia-féle licencelt térképekhez immár a Microsoft fejleszti a Maps app felhasználói felületét. Megújul emellett a Microsoft számos egyéb szolgáltatása is (Cortana, Music, stb.), ezek nagy többsége azonban itthon irreleváns, mivel Magyarországon szinte egyik sem érhető el.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a telefonos Windows 10 is kipróbálható lesz a hivatalos kiadás előtt, ehhez a megfelelő alkalmazást kell telepíteni a kiszemelt eszközre. A hivatalos közlés szerint a Phone Insider program februárban indul, a kompatibilis eszközökre ekkor lesz elérhető a Windows 10 béta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.