Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 26. 10:59

Halad az Azure Cosmos fejlesztése

Belső analitikához már évek óta használja a Cosmos platformot a Microsoft. Most megkezdődött a rendszer Azure-ra költöztetése, hamarosan nyilvános teszt is indulhat, majd ezt követheti a kereskedelmi megjelenés. Hadoop-versenytárs, szoros Microsoft-integrációval? Milliárdos üzlet lehet.

Évek óta fejleszti saját adatelemző platformját a Microsoft, a Cosmos kódnéven készülő termék azonban eddig csak saját, belső használatra volt elérhető. Az új információk szerint megkezdődött a rendszer portolása az Azure felhős infrastruktúrájára, amely a következő lépés a kereskedelmi termékké válás útján. A hivatalos rajtot valószínűleg hosszas nyilvános tesztelés és alapos termékbevezetési kampány is megelőzi majd, a kereskedelmi forgalomba kerülés így agresszív ütemterv mellett is évekre lehet.

Azure-ön tesztelik

A Microsoft a ZDNet értesülései szerint most tesztelőket keres a Cosmos két főbb komponenséhez is, a Kona kódnevű analitikai motorhoz, és a Cabo kódnevű tárolómotorhoz. Ezeken felül a Cosmos természetesen több elemből áll, többek között az új, SQL-hez hasonló SQL-IF nyelvből, amely szintén a platform részét képezi.

A SCOPE-ból mára SQL-IF lett.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Cosmost a hírek szerint a Microsoft már évek óta használja házon belül. A jelenlegi, belső használatú telepítés mintegy 5000 fejlesztőt és több ezer egyéb felhasználót szolgál ki napi szinten, a rendszer alatt pedig már ma is több ezer szerver dolgozik. A Cosmos dolgozza fel például a szoftverek és operációs rendszerek által beküldött telemetriai adatokat, vagy készít jelentéseket a Bing vagy az Office 365 működéséről és végzi el a háttérben folyó adatfeldolgozást több adatbázison. Az információk szerint egy lekérés feldolgozásához a rendszer automatikusan rendel szervereket, adott esetben akár 40 ezer párhuzamosan futó gépet is.

A rendszer fontos eleme a fent említett SQL-IF, amely az SQL, a C# és a .NET egyfajta keveréke, kifejezetten adatelemzéshez és párhuzamos futáshoz optimalizálva. A nyelvet beépülő modulokon keresztül a Visual Studio is támogatni fogja, így külső fejlesztők is írhatnak speciális lekérdezéseket a nyílt platformra. A nyelv nagy dobása, hogy teljesen transzparenssé teszi a masszívan párhuzamos futást, a megírt lekérdezéseket egyetlen géphez kell címezni, a párhuzamosításról pedig az automatizált backend és a fordító/intepreter gondoskodik majd.

A cég egyébként Azure-ön kínál már hatalmas adatbázisok elemzésére szolgáló platformot, ez a HDInsight, amely egy Azure-ön futó, szolgáltatásként igénybe vehető Hadoop. A ZDNet forrásai szerint a Cosmos nem a HDInsight helyére, hanem mellé kerül majd a portfólióban, sőt, ugyanazon az adatbázison mindkét analitikai eszköz futtatható lesz, így nem kell lemondani a két platform erősségeiről sem.

Nagy dobás lesz - majd egyszer

A cég nagy üzleti potenciált lát a Cosmosban, egy azóta már leszedett álláshirdetésben a Microsoft "sokmilliárd dolláros potenciállal" rendelkező termékként emlegette. A Cosmos hatalmas dobásnak ígérkezik: egy olyan teljes analitikai platform, amely szinte korlátlan skálázódásra képes, és várhatóan széleskörű integrációt kap a vállalat különböző nagyvállalati szoftvereivel is. Az elérhető információk alapján a Microsoft terve, hogy a Cosmost felhős szolgáltatásként kínálja majd, használat-alapú számlázással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról