Szerző: Voith Hunor

2015. január 23. 17:20

X5 – olcsón adja magát az Oracle

X5 néven új, költséghatékony termékcsaládot jelentett be az Oracle. A vállalat az új fejlesztéseket az adatközpontokba szánt előre integrált rendszerek pénztárcabarát szegmensébe pozícionálja, az EMC és Cisco megoldásai ellenfeleként.

Az Oracle hardverrészlegének erősödése az elmúlt időszakban nagyrészt az úgynevezett engineered systems, azaz a vállalat előre összeállított és tesztelt “konyhakész” megoldásainak volt köszönhető. A tavaly novemberben lezárt pénzügyi negyedévben a forgalmat az ilyen rendszerek (Exadata, Exalogic, Supercluster, stb.) húzták, az ezekre leadott megrendelések értéke több mint 50 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. Vállalat most új, agresszív árpolitikával megtámogatott termékcsaládot mutatott be, X5 néven.

Olcsón a hardvert!

A Virtual Compute Appliance (VCA) X5 kétfoglalatos Sun Server X4-2 alapokra épül, melyekből egy rackbe legfeljebb 25 darab kerülhet. A nyolcmagos, 2,6 gigahertzes, Haswell-EP sorozatba tartozó Intel Xeonok mellett 256 gigabájt operatív memória és két 1,2 terabájtos háttértár teljesít szolgálatot. A szerverek és a tároló közötti kapcsolatról megszokott módon InfiniBand switch gondoskodik. A tároló a ZFS sorozat ZS3-ES tagja, alapkiépítésben 292 gigabájt flash alapú írás gyorsítótárral és 18 terabájt merevlemezes kapacitással. A cég listaára szerint egy 25 szerveres konfiguráció 562 ezer dolláros listaáron kerül forgalomba – a vállalat szerint a Cisco hasonló teljesítményt M4 bladekből több, mint 900 ezer dollárért kínál.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az X5 szériában kapható lesz a tavaly őszi OpenWorldön bemutatott Zero Data Loss Recovery Appliance is. A kifejezetten Oracle adatbázisok mentésére ajánlott eszköz segítségével az Oracle Database 11g vagy újabb verziói menthetők a redo logok valós idejű másolása és végrehajtása segítségével - gyakorlatilag a Recovery Appliance egy másodlagos adatbázis, amelyben mindig a legfrissebb adatok érhetők el. Egy helyben működő Recovery Appliance-ről az adatok aztán továbbíthatók egy távoli eszközre (katasztrófatűrő konfiguráció) vagy az elsődleges adatbázis terhelése nélkül szalagra írhatók anélkül. A frissített verzió az új Xeonokon kívül rackenként harminc százalékkal több tárolókapacitást is biztosít.

A Hadoop és NoSQL felhasználásra tervezett Big Data Appliance X5 6 node-os változata alapkiépítésben a korábbi verziónál kétszer több, node-onként 8 x 16 gigabájt DDR4 operatív tárral (768 gigabájtig bővíthető) és két 18 magos 2,3 gigahertzes Intel Xeon E5-2699 rendelkezik.

Ha törik, ha szakad

A vállalat még messze nem elégedett a divízió eredményeivel. Különösen az nem tetszik a vezetőségnek, hogy az adatközpontokban inkább az EMC és a Cisco vegyesvállalata, a VCE alacsonyabb árszabású, kétfoglalatos megoldásait preferálják a vevők. Larry Ellison szerint ez főként azért van, mert bár az Oracle rendszerek teljes életciklusra vetített bekerülési és üzemeltetési költsége (TCO) ugyan általában alacsonyabb a hasonló teljesítményű és képességű konkurens modelleknél, a vásárlók szeme előtt sokszor csak a kedvezőbb vételár lebeg döntéshozatalkor.

Ellison, a cég alapítója és a közelmúltig egyetlen vezérigazgatója, jelenleg pedig az igazgatótanács elnöke ezért új stratégiát jelentett be. “Versenyezni fogunk a kétfoglalatos adatközponti termékek piacán, és amennyire meg tudom állapítani, ennek az az egyetlen módja, ha mi vagyunk a legolcsóbbak” – mondta Ellison az új szemléletmód alapján fejlesztett X5 termékcsalád bejelentésekor. “Elegünk van az állandó árvitából. Ha így sem elég jó az ajánlatunk, további árcsökkentésről is hajlandóak leszünk tárgyalni” - tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról