Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 23. 12:10

Tényleg chipgyártót vett az Amazon 350 millióért

Nyit a saját fejlesztésű processzorok irányába az Amazon és felvásárolta az izraeli Annapurna Labs startupot. A rejtélyes cég termékéről pontosat nem tudni, csupán annyi biztos, hogy adatközpontban használható, a "hatékonyságot növelő" processzorokat terveznek.

Megerősítette az Amazon: felvásárolta az izraeli Annapurna Labs-et, a chiptervező cég fejlesztéseit a jövőben saját adatközpontjában kívánja majd felhasználni. A Reuters információi szerint a startupért mintegy 370 millió dollárt (más források szerint 350 milliót) fizetett a vásárló - ami kifejezetten magas értékelésnek számít ezen a területen. A tranzakció részletei egyébként nem nyilvánosak, az Amazon csupán a felvásárlás tényét közölte.

Saját lapka, adatközpontokba

Az Annapurna Labs úgynevezett "stealth startup", magyarán teljes titokban dolgozik a fejlesztésein. Mivel hardveres startupként a cég nem szorul arra, hogy sok millió felhasználót gyűjtsön, a "lopakodó üzemmód" semmiben nem gátolja a cég működését. A befektetők végső célja a felvásárlás, így általában nem elvárás az sem, hogy a cég bevételt termelő terméket dobjon piacra. A cég igazi vevői a potenciális felvásárlók, ők a marketinges-saleses csapat igazi célpontjai.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A három éves vállalkozás tulajdonosa egyébként Avigdor Willenz, (ő alapította 1992-ben a Marvell Semiconductort), a cég később az ARM-tól illetve a Walden Internationaltól vont be kockázati tőkét. A vállalat LinkedIn oldala szerint az Annapurnát iparági veteránok alapították, mára pedig a Szilícium Völgyben és Izraelben is működtet irodát. A hírek szerint ezek a felvásárlás után is zavartalanul működnek majd tovább.

A Reuters információi szerint az Amazon az Annapurna dedikált processzorait az AWS adatközpontjaiban tervezi felhasználni, egyelőre azonban nem világos, hogy pontosan milyen adatokat is dolgoznak fel ezek a lapkák. A viszonylag magas értékelés alapján kikövetkeztethető, hogy nem valamilyen mezei feladatra (például hőmérsékletszabályozásra vagy chassis managementre) szolgálnak az Annapurna processzorai. Valószínűbb, hogy speciális, az AWS számára is kulcsfontosságú területre kínálnak innovatív megoldást ezek a processzorok, legyen az load balancing, hálózat, vagy épp tárolás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról