Szerző: Voith Hunor

2015. január 12. 14:52

Outernet: univerzális tudásbázis az űrből

Globális, politikai hatalomtól és tartalomszolgáltatói befolyástól mentes információs legkisebb közös többszöröst ígér a közösségileg megfinanszírozott Outernet. Remek ötlet, de egyelőre nem ez lesz a szegény ember internete.

A Világbank statisztikája szerint mintegy 4,3 milliárd ember még mindig nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. A Google és a Facebook már elindított olyan kezdeményezéseket, melyekkel ezt a problémát szeretnék orvosolni – vagy legalábbis az “offline népesség” számát csökkenteni. A 2012-ben alapított, és közösségi finanszírozással a napokban feltőkésített Outernet ennél kevesebbre, de bizonyos értelemben többre is törekszik: a cég szerkesztői által összeállított tartalmat műholdas szórással alacsony árú tárolókra eljuttatni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezzel az internet egy nagyon zanzásított és felesleges csicsáktól lecsupaszított változatát, amolyan “jó tudni” típusú könyvtárat hoznak létre, amit aztán bárki olvashat (vagy nézhet/hallgathat), aki Wi-Fi-n keresztül rákapcsolódik a Lantern (lámpás) névre keresztelt vevő-tároló-hot spotra. Maga a szolgáltatás 2014 nyara óta elérhető, saját, Raspberry Pi alapú műholdvevők megépítését lehetővé tévő leírásokkal, a most lezárult Indiegogo projekt legfőbb célja a kereskedelmi forgalomba hozható műholdvevő-tároló, a Lantern megfinanszírozása volt.

Napi 2 megabájt

Az Outernet sajnos épp, hogy lemaradt a félmillió dolláros finanszírozási mérföldkőről, így egyelőre mindössze napi 2 megabájtnyi tartalmat tudnak szórni a Hotbird (13 kelet) és Galaxy 19 műholdakról. Ez nem túl sokra elég, de annyira igen, hogy a legfontosabb hírek, néhány tucatnyi Wikipedia szócikk és időjárás-előrejelzés beleférjen. Fontos megjegyezni, hogy a szolgáltatás bevallottan a Föld azon régióiban élőket célozza, ahol szinte egyáltalán nincs, vagy technológiai/politikai okok miatt rendkívül nehézkes a globális információáramlás. Az Outernet csak egyirányú kommunikációra képes, adatot nem lehet küldeni vele, így például állami cenzúra kikerülésére csak mérsékelten használható.

A tartalom összeállítása három fő irányelv mentén történik. A könyvtár gerincét az Outernet szerkesztői által legfontosabbnak ítélt információk és programok adják (vállalásuk szerint ez nem fogja meghaladni az 1 terabájtot), ezt egészítik ki a kívánságlistán kérhető adatok, a sort pedig az egyértelműen megjelölt szponzorált tartalom zárja. Utóbbi sosem tehet ki többet a teljes tartalmi spektrum 25 százalékánál.

Így sem lesz olcsó

A Lantern kiskereskedelmi ára 150 dollár lesz (az Indiegogón 99-ért lehetett elővételben hozzájutni), ami önmagában sem kevés pénz azokban a régiókban, ahol a legnagyobb változást hozhatja az Outernet, egy teljesértékű műholdvevőért viszont nem is rossz ár. Erre jön még egy olyan eszköz ára, amivel a Lanternen tárolt tartalmat fogyasztani is lehet, tehát okostelefon, tablet, laptop – ezekből ma már mind léteznek tényleg olcsó modellek, de nem egy olyan fejlődő ország van, ahol cirka 200 dollár igen tekintélyes hányada egy átlagos éves keresetnek.

A megoldást a közösségi hotspotok jelenthetik: iskolákban, könyvtárakban és egyéb közösségi intézményekben, ahol a tartalomfogyasztási eszközöket is megosztva lehet használni. Így az egy főre eső eszközberuházási költség leszorítható, további kiadások miatt pedig nem kell aggódni, az Outernet ugyanis vállaltan teljesen ingyenesen fogja biztosítani magát a szolgáltatást.

A kis, napelemmel is tölthető hot spot 2 MHz-től 1,9 GHz-ig terjedő tartományban képes venni és feldolgozni a műholdak jeleit, de képességei külső tányérral és fejjel tovább bővíthetők. Deciméteres hullámokat (DMH) is képes fogni, az Outernet reménybeli saját műholdjai is ebben a sávban fognak tartalmat szórni a jövőben. A Lantern hardveréről egyelőre csak vázlatos információ áll rendelkezésre, ezek az alábbi ábrán láthatóak, az üzemidő 4 és 12 óra között fog alakulni terheléstől függően.

Ki őrzi az őrzőket?

Az Outernet körül a legtöbb kérdés jelenleg a tartalom összeállítása körül van. Ha a cég reményei beválnak, és a következő években nagy mennyiségben tudnak Lanternt eljuttatni a célközönséghez, erős véleményformáló szereplővé léphetnek elő. A vállalat ezért mindent megtesz azért, hogy a lehető legtranszparensebb módon intézze ezt a tevékenységét. Mindig publikus lesz, mit tartalmaz az Outernet-könyvtár, és figyelembe veszik a külső javaslatokat, kritikákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról