Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 7. 11:11

Elrajtolt a Broadwell második hulláma

Tizennégy mobilprocesszorral indította az évet az Intel, az ígéretekhez híven a Broadwell-bevezetés második hulláma, a Broadwell-U sorozatú, alacsony fogyasztású mobil lapkákból áll. A négy- és többmagos egységekre legalább nyárig még várni kell.

Az Intel hagyományosan hullámokban vezeti be a piacra az új processzorgenerációt, nincs ez másként a most esedékes, a marketingosztály által "ötödik generációs Core architektúrára" keresztelt Broadwell esetében sem. Először szeptemberben rajtolt el a Core-M (kódnév: Broadwell-Y) család, amelybe a legalacsonyabb fogyasztású, mindössze 5 watt körül fogyasztó lapkák tartoznak, ezeket az ultrabookoknál is vékonyabb-könnyebb notebookokba és kettészedhető tablet-notesz kombinációkba szánja a gyártó.

Szegmentál a grafika

Most elrajtolt a következő hullám, amelyben a Broadwell-U sorozat kerül piacra, összesen 14 új processzor formájában. A frissen bejelentett processzorok két fogyasztási osztályban (15 és 28 wattos hőkeret) rajtolnak, utóbbiba a legerősebb grafikus egységgel szerelt darabok kerülnek. A Broadwell-U lapkák ugyanis egységesen két CPU maggal rendelkeznek, a GPU kiépítése szerint azonban négy különböző alfaj is létezik. A legerősebb (28 wattos fogyasztású) egységek kapják az Iris 6100 márkanéven futó GPU-t, ez 48 futószalagot használ modelltől függően 1000-1100 MHz-es maximális frekvencián. A következő verzió a HD 6000-es GPU, amely ugyanígy 48 végrehajtó egységet (execution unit, EU) tartalmaz, 950-1000 MHz-en, hőkerete azonban szigorúan 15 wattra limitált, így várhatóan kevesebbet futhat maximális órajelen.

Hatalmasra hízott a GPU, eltörpül a CPU

A közép- és alsó kategóriát grafikus szempontból a HD 5500  és a "sima", számozás nélküli HD jelenti. Ezek a fentiektől eltérő magra épülnek, amely 48 helyett fizikailag csak 24 grafikus végrehajtó egységet hordoz, így e lapkák mérete is valamivel kisebb (a gyártás pedig olcsóbb). Érdekes módon az Intel összesen három kiadásban értékesíti a kisebb lapkát - a Core i7 és i7-ös darabokban mind a 24 EU üzemel, az i3-asban azonban egyetlen egységet letilt a gyártó, így újra tudja hasznosítani azokat a chipeket, amelyeknél a gyártás során egyik egység üzemképtelen (vagy csak az előírtnál jóval alacsonyabb frekvencián üzemképes). A harmadik kivitelt pedig a Pentium és Celeron sorozatú Broadwell-U hordozza, ezekben az Intel mindenik EU felét tiltja le, így hivatalosan 12 egységet tartalmaznak ezek (800 MHz-es órajelen futtatva).

A grafika mellett több eszközzel is szegmentálja a processzorokat az Intel. A Celeron és Pentium sorozatnak nem jár a Hyper Threading technológia, az a Core-család kiváltsága. Ugyanígy csak a "nagy" (48 EU) lapkák memóriavezérlője hajtható 1866 MHz (effektív) órajelen, a többi maximum 1600 MHz-et tud. Ennek elsősorban a grafikus terhelésnél van szerepe, a kicsivel magasabb memória-sávszélesség érezhető gyorsulást tud hozni (a CPU-korlátos feladatok alatt minimális szerepe van).

Ígéret 1: tovább esik a platformszintű fogyasztás

Az új lapkákkal egyébként (ahogy arról korábban már többször írtunk) az Intel további fogyasztáscsökkenést célzott, a teljesítmény csupán minimális mértékben emelkedett. Az Intel stratégiája folyamatosan csökkenteni a platformszintű fogyasztást, ennek érdekében a Broadwell generáció például a hangfeldolgozó lapkát is integrálja, így alapesetben nincs szükség dedikált hangprocesszorra az alaplapon, amivel (például filmnézés alatt) érdemben csökkent tovább a teljes gép fogyasztása.

Mikor jönnek?

Az Intel egyértelművé tette, hogy a processzorokat már szállítja a partnerek felé, vagyis a Broadwell-U tulajdonképpeni piaci rajtja már a notebook-gyártók sebességén múlik. A cégek siettek is bemutatni új, a processzor köré épülő új gépeiket, a ThinkPad sorozat megújulásáról már mi is beszámoltunk, a következő napokban-hetekben várhatóan minden nagyobb gyártó bemutatja az új generációs modelljeit.

Ígéret 2: az Intel saját mérései szerint ilyen változásokra számíthatunk a Haswellhez képest

Erre egyébként nem feltétlenül van szükség, a Broadwell-U ugyanis kompatibilis a Haswell-U-t használó alaplapokkal, így egy egyszerű BIOS (vagy UEFI) frissítéssel a tavalyi modellek is kiadhatóak a friss processzorokkal, az áttervezés nem kötelező. Az új család piaci rajtja tehát a gyártók sebességén múlik, várakozásaink szerint néhány héten belül már a boltok polcain lehetnek az első Broadwell-U-t tartalmazó notebookok akár Magyarországon is.

Kis Broadwell és nagy Broadwell - csak a grafika tér el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Broadwell-bevezetésnek ezzel még nincs vége, a "normális", nagyobb fogyasztású notebookos processzorok és az asztali modellek 2015 közepén esedékesek az Intel termékterve szerint. A Broadwell-Y és a Broadwell-U kizárólag kétmagos lapkákat tartalmaz, a négy- és többmagos modellek is ezzel a körrel debütálnak majd, mind asztali, mind notebookos kivitelben.

14 nanométeren az Atom is

Az Intel másik bejelentése, hogy végre beindultak a következő generációs Atom, a Cherry Trail szállításai is. Az új lapkacsalád a Bay Trail generációs Atomokat váltja, legfontosabb újdonsága a 14 nanométeres eljárásra való átállás, az előző generáció a Core-családhoz hasonlóan még 22 nanométeren készült. Ezzel a két termékvonal immár szinkronba került, az Atomok gyors ütemű gyártástechnológia-váltással felzárkóztak a Core család mögé, az Intel néhány évvel ezelőtt tett ígéretének megfelelően (bár néhány hónapos késéssel az eredeti terméktervhez képest).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról