Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 5. 14:32

Nem hoztak forradalmat a broadwelles ThinkPadek

Megérkeztek a legújabb Lenovo ThinkPadek. A vállalati notebookok legújabb szériája, amelyből a gyártó több korábbi dizájnhibát is kigyomlált, Intel Broadwell processzorokkal érkezik.

Frissítette népszerű ThinkPad szériáját a Lenovo. A gyártó legújabb vállalati notebookjain immár 50-re végződő szériaszám díszeleg - ezen kívül külsőre nem sok újdonságot fedezhetünk fel az előző generációhoz képest. Belül viszont jóval feltűnőbb a különbség, a korábbi modellek Intel Haswell-U processzorait ugyanis a gyártó itt már Broadwell-U lapkákra cserélte -  lapkák pontos specifikációiról az Intel egyelőre nem sokat árult el.

X250, az akkubajnok

Kezdjük a sort a kompakt X250-nel, amely elődjéhez hasonlóan brutális akkumulátoros üzemidőt tudhat magáénak. A 12,5 hüvelykes laptopot a gyártó PowerBridge technológiájával látták el, azaz egy 72 wattórás hatcellás cserélhető akkuval érkezik, amely mellé egy beépített, 23,2 wattórás, beépített háromcellás telep is társul - a gyártó nem kevesebb mint 20 óra üzemidőt ígér a laptophoz, ami a gyakorlatban valószínűleg kevesebb lesz, ugyanakkor még mindig bőségesen elég, hogy kiszolgáljon egy hosszúra nyúlt munkanapot, sőt talán még az azt követő otthoni böngészést is.

Ami a hardvert illeti, az eszköz Intel Broadwell Core i3, i5 és i7 chippel felszerelt konfigurációban is megvásárolható, továbbá akár 512 gigabájtos SSD vagy 1 terabjátos merevlemez is kérhető bele. A memóriának mindössze egy SO-DIMM foglalat jutott, ebbe maximum 8 gigabájt RAM-ot tuszkolhatunk be. A kijelzőopciók ugyanazok maradtak mint az előző generációnál, továbbra is 1366x768, illetve Full HD felbontások között választhatunk, előbbinél akár Premium IPS panellel - utóbbinál pedig IPS az egyetlen opció.

Bár az új Thinkpad-széria főleg belül változott, egy apró, de annál fontosabb módosítást kívül is eszközöltek a Lenovo szakemberei: ismét különálló egérgombokat helyeztek a touchpad fölé, ezzel nagyságrendekkel javítva mind az érintőpad, mind pedig a billentyűzet közepén meghúzódó piros TrackPoint, vagy ismertebb nevén "pöcökegér" használhatóságán. Az előző sorozatnál ugyanis a gombokat beolvasztották a touchpadbe, így az egész panelt kellett annak jobb vagy baloldalán lenyomni a kattintáshoz - ez pedig gyakorlatilag kivégezte a használhatóságot, főként az erősen a TrackPointra támaszkodó poweruserek számára. Ezzel kapcsolatban valószínűleg elég egyértelmű volt a felhasználói visszajelzés, a gyártó a hibát egy generáció alatt korrigálta is.

Megőrizte alakját az X1 Carbon

A sorban a legvékonyabb ThinkPad, az X1 Carbon ultrabook következik. A készüléket szintén a legújabb, ötödik generációs Intel processzorokkal szerelték fel, a kijelző pedig a tavalyról már ismerős 2560x1440 pixel felbontású 13 hüvelykes IPS panel. A RAM maximális mérete, akárcsak az X250 esetében itt is 8 gigabájt, a háttértár viszont már M.2 PCIe, amely akár 512 gigabájt tárhellyel is megvásárolható. Bár az akku kapacitása a fentieknek nagyjából fele, 50 wattóra, ez a Lenovo szerint még mindig valamivel több mint 10 óra üzemidőre elég.

Mindezt a gyártónak egy a tavalyival megegyező méretű, 17,7 milliméter vékony házba sikerült belepréselni, az egész pedig nagyjából 1,31 kilogrammot nyom. A különálló egérgombok itt sem maradtak le, sőt, a funkciógombokat a legutóbbi X1 Carbon modellen leváltó, az aktuálisan futó szoftverhez igazodó érintőkijelző is eltűnt, cserébe visszatért a jó öreg "F" gombsor - vélhetően a felhasználók nagy részének örömére.

A munkagépek

A vállalat emellett legújabb igáslovairól is lerántotta a leplet, felsorakoztatva a T450s, T550, E550, E450 és L450-es ThinkPadeket, amelyek mind kaphatók lesznek ötödik generációs Core i3, i5 vagy i7 lapkákkal. A T450s egy 14 hüvelykes notebook, opcionálisan Full HD kijelzővel, akár 512 gigabájtos SSD-vel és maximum 12 gigabájt RAM-mal. Ahogy az X250-nél itt is egy darab SO-DIMM foglalatot találunk, amellett azonban az alaplapra forrasztva is akad további 4 gigabájt memória. A PowerBridge kialakítás innen sem maradt le, a 72 wattórás akku mellé egy beépített telep is tartozik - a konfigurációtóból a vállalat szerint nagyjából 17 óra üzemidő hozható ki.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hasonló specifikációkat tudhat magáénak a T550 is, az egyetlen különbség talán a 15,6 hüvelykes kijelző, amely 2880x1620 pixeles felbontással érintésérzékeny kivitelben is kérhető. Ebben a modellben továbbá már két darab SO-DIMM helyet találunk, a maximális memória mérete 16 gigabájt - más tekintetben a paraméterek T450s-sel egyeznek.

A 15,6 hüvelykes E550, illetve a kisebb, 14 hüvelykes E450 notebookok már egy hangyányit eltávolodnak a csúcskategóriától, vaskosabbak mint a fentebb sorolt modellek és a dupla akkus PowerBridge funkció is hiányzik belőlük. A teljesítményre ugyanakkor itt sem lehet panasz, főleg hogy az akár Core i7-es processzor mellé igény szerint dedikált GPU is társul, az E550-nél egy 2 gigabájtos R7 M265-öt, az E450-nél pedig egy ugyancsak 2 gigabájt memóriával felszerelt R7 M260-at találunk. A maximális RAM mérete itt is 16 gigabájt - háttértárból viszont (a gyártótól legalábbis) csak HDD opció adott. A kijelzőfelbontás mindkét eszköznél 1366x768 pixel vagy Full HD, az akkuidő pedig 9 óra.

A sort az L450 zárja, amely az E450-hez hasonlóan 14 hüvelykes, és akár Full HD IPS kijelzővel is választható. A fő különbséget a kettő között az L450-be kérhető 360 gigabájtos SSD, illetve az E szériához képest valamivel gyengébb, R5 M240 GPU jelenti. A Lenovo egyelőre nem közölt pontos árakat vagy megjelenési dátumokat az új termékek kapcsán.

Útravaló

A notebookok mellett a vállalat egy ThinkPad Stack névre hallgató kiegészítőcsomaggal is előrukkolt. Négy darab, toronyszerűen egymásra tehető és egymáshoz csatlakoztatható eszközről van szó, amelyek hasznára lehetnek az utazó üzletembernek: egy 1 terabájtos USB 3.0-s külső merevlemez, egy 10 ezer mAh kapacitású akkumulátor, egy vezeték nélküli hozzáférési pont, illetve egy Bluetooth hangszóró. Az eszközök egymással is képesek kommunikálni és tápellátás megosztani, a külső HDD és az access point összekapcsolásával például vezeték nélkül is hozzáférhetünk a merevlemezen tárolt fájlokhoz, a SIM-slottal is rendelkező router és akku-pakk kombinációjábal pedig mobilnetet oszthatunk meg az eszközeink felé.

Összességében elmondható, hogy az újonnan bejelentett készülékek nem hoztak áttörő újítást, csupán a kötelező frissítésen estek át. Az mindenképp pozitívum, hogy a vállalat elismerte az olyan dizájnhibákat mint az egérgombokkal egybeolvasztott trackpad, illetve az X1 Carbon érintősávja és gyorsan meg is szabadult tőlük - ez a lépés sok felhasználó számára teheti vonzóbbá az új ThinkPadra váltást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról