Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 5. 10:57

Olcsó okosórát mutatott be az Alcatel

Az Alcatel is beszáll az okosóra-gyártók közé: a vállalat egy a Moto 360-ra emlékeztető kerek kijelzős viselhető kütyüt jelentett be, amelyet a tervek szerint a CES-en is kiállít. Az egyszerűen Watch névre hallgató eszköz a cég szerint a rivális termékek árának töredékéért lesz kapható.

Még szinte el sem kezdődött el az idei CES, máris újabb gyártó lépett az okosórák piacára: ezúttal az Alcatel leplezett le viselhető kütyüt, amely elsősorban az árral és a dizájnnal igyekszik meghódítani a vásárlókat. Ami a készülék nevét illeti, úgy tűnik a vállalat ezen a téren nem teketóriázott sokat, azt egyszerűen Watch-nak keresztelte.

Annak ellenére, hogy a cég szerint olcsó eszközről van szó (az Alcatel pontos árat egyelőre nem közölt), a Watch határozottan vonzó, ugyanakkor ismerős külsőt kapott, a kevésbé tüzetes személő könnyen összekeverheti a kütyüt a Motorola okosórájával, a Moto 360-nal. Az eszköz itt is kerek kijelzőt kapott, vékony, fémből készült peremmel, amelynek jobb oldalán egyetlen gomb található. Bár erről a gyártó közleménye nem emlékezik meg, a képek alapján úgy tűnik, nem a számlap teljes felülete szolgál kijelzőként, annak külső gyűrűjén fixen rögzítették a nap óráit jelző rovátkákat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Alcatel szerint a kütyü többféle stílusban is elérhető lesz, noha nem érdemes olyan szintű testreszabhatósággal számolni mint a Motorola említett termékénél, vagy például az ASUS Zenwatch órájánál, miután az eszköz az eddig közzétett képekből ítélve szabványos óraszíjakkal nem, csak a cég saját kiegészítőivel használható.

A gyártó egyelőre nem beszélt részletesen az eszközben található hardverről, így a kerek kijelző pixelsűrűsége, illetve a hasonló termékek legfőbb gyenge pontja, az akkumulátor kapacitása is ismeretlen. Mindössze annyit tudni, hogy a készülékre jutott egy pulzusmérő, illetve hogy az Android Wear platformra épít. Utóbbinak köszönhetően minden alapvető funkció megtalálható az órán, a telefon kamerájának távirányításától az értesítések kijelzésén át a zenelejátszás szabályozásáig. A Watch az Alcatel szerint a konkurens termékek árának töredékéért lesz megvásárolható, többféle stílusban. Akárcsak az ár, jelenleg a pontos megjelenési dátum is várat magára.

A Watch leleplezése remek példája annak, hogy akárcsak az okostelefonok esetében, a kisebb gyártók a viselhető készülékeknél is viszonylag gyorsan képesek felzárkózni olcsó termékeikkel a piacvezető vállalatok zászlóshajói, már ami a felépítés minőségét illeti - ez persze önmagában még nem garancia a kifogástalan felhasználói élményre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról