Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 29. 08:30

Magába fordul a Facebook Chat

Áprilistól kizárja a külső csevegőalkalmazásokat a Facebook Chat, ettől a ponttól csak kiválasztott fejlesztők kapnak hozzáférést a népszerű platformhoz. A külső appok eddig voltak hasznosak, innen kidobja őket a közösségi szolgáltatás.

Kivezeti a Chat API 1.0-s verzióját a Facebook - jelentette be fejlesztői oldalán a legnagyobb közösségi oldal (via) . Ez a verzió kompatibilis volt az XMPP/Jabber protokollt támogató kliensekkel, így külső fejlesztők is rá tudtak kapcsolódni a hálózatra, azonban 2015 áprilisától nem használható tovább. A helyére lépő Platform API 2.0 kegyetlen licencfeltételeket ír elő, elveti az XMPP-támogatást és gyakorlatilag lezárja a chathálózatot a külső fejlesztők elől.

Bait and switch

Amíg a Facebook Chat kis piaci részesedéssel rendelkezett és feltörekvő szolgáltatásnak számított, a cég minden lehetőséget megragadt arra, hogy a felhasználókat a platformra vonzza. Ennek egyik bevett módszere a meglévő chat-hálózatokkal és -kliensekkel való együttműködés, név szerint a széles körben elterjedt és használt Jabber/XMPP protokoll támogatása. A Facebook Chat API 1.0-val ehhez épített gateway szolgáltatást a cég, ezen keresztül például Gtalk és AOL felhasználókkal, valamint külső kliensekből is használható volt a rendszer.

Ahogy azonban a felhasználók száma elérte a kritikus tömeget, ez a kompatibilitás terhessé vált és már nem emelte tovább a Facebook pozícióját a csevegőhálózatok piacán. A cég így gyorsan meglépte amit szükségesnek látott, a Chat API 1.0-t fokozatosan kivezeti és bevezeti a 2.0-t, amely történetesen nem támogatja már az Jabber/XMPP protokollt. Az API használatát ráadásul a Facebook már szigorú feltételekhez is köti, az olyan platformokon, ahol van hivatalos Facebook Messenger alkalmazás, külső fejlesztők nem is férhetnek ehhez hozzá. A cég külön nevesíti is az iOS-t és az Androidot, ezeken a rendszereken a saját Messenger appnak kizárólagos jogot biztosít. Ugyanígy nem férhető hozzá a protokoll webről, asztali gépekről és TV-kről sem, ezzel gyakorlatilag a mobilappok maradnak (és talán a hűtők?).

Más platformokon, ahol a Facebook saját alkalmazással nem kíván jelen lenni, licencjogot biztosít külső fejlesztőknek, amelynek keretében azok használhatják a Platform API 2.0-t, valamint a Facebook nevét és logóját. Nyilván ez a licencszerződés is kizárólag jogokat biztosít platformonként egy-egy partnernek, a protokollt pedig egészen egyértelműen lezárja a külső fejlesztők elől.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Hasonló utat járt be egyébként korábban a Google saját csevegőszolgáltatása is. A Gtalk indulása után hosszú ideig Jabber-kompatibilis volt, a cég hálózatából és hálózatába mások is küldhettek-fogadhattak üzenetet, vagy adhattak hozzá ismerősöket. A Hangouts rebranddel egyidőben azonban a fejlettebb képességek már Hangouts-exkluzívvá váltak (csoportos csevegés például), annak ellenére, hogy azokat az XMPP is támogatja. A Hangouts korlátozottan ma is elérhető XMPP alól, a szűk támogatás miatt azonban ez már nem felhasználóbarát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról