Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 22. 15:45

Hamarosan környezetük táplálhatja az IoT eszközöket

A környezetükből nyert energiával látná el a jövő apró elektromos kütyüit a Texas Instruments. A vállalat egy olyan megoldást fejlesztett, amellyel az alacsony fogyasztású eszközöknél nem lesz többé szükség akkucserére, illetve a viselhető készülékek üzemideje is növelhető.

Újfajta energiaforrást adhat az IoT (Internet of Things) eszközöknek a Texas Insturments. A vállalat olyan technológiát dolgozott ki, amely képes a környezeti változásokból nyert energiával ellátni a jellemzően alacsony fogyasztású készülékeket.

Az egyelőre még korai szakaszában lévő koncepció napfényből, szélből, sőt akár a különböző rezgésekből vagy hőmérséklet különbségekből származó kis mennyiségű energia összegyűjtését célozza. Noha korábban is léteztek hasonló kezdeményezések, azok legtöbbször elvéreztek az ehhez szükséges felszerelés megtervezésekor, azt ugyanis nem könnyű a megfelelő mértékben lekicsinyíteni, hogy ideális legyen apró készülékekkel való használatra.

A Texas Instruments egyelőre nem beszélt túl részletesen saját fejlesztésű eszközeiről, ugyanakkor azt ígérte, a január elején zajló CES elektronikai kiállításon egy demonstráció keretei között lerántja majd a leplet a technológiáról. A területen a legnagyobb áttörést a vállalat részéről egy olyan alacsony fogyasztású átalakító jelenti, amely a szóban forgó energiaforrások (például egy forró vízcső) által generált alacsony feszültséget képes használható 3 vagy 5 voltra növelni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A technológia nem csak az IoT eszközöknél bizonyulhat hasznosnak, de a viselhető készülékek üzemidejére is jótékony hatással lehet. A hasonló kütyük, például az okosórák Achilles-sarka ugyanis legtöbbször a kis méretű, ezáltal pedig kis kapacitású akkumulátor, amely jó esetben másfél munkanapot bír egy töltéssel. Ha a Texas Instruments által felvázolt technológia ahhoz nem is tudna összegyűjteni elég energiát, hogy az adott eszközt egyedül működtesse, érezhetően kitolhatja azok üzemidejét. A vállalat szerint az emberi testhő, illetve a viselő mozgása is hasznos energiaforrás lehet a hordható kütyük számára - amelyeket az eszköz akár egyszerre is kihasználhat.

Noha a cég technológiája kifejezetten ígéretesnek látszik - és remélhetőleg egy-két héten belül működés közben is megtekinthető lesz - további fejlesztésekre is szükség lesz, mielőtt piacra kerülhet, főként az energiagyűjtő eszközök hatásfokát illetően. Hogy a fejlesztők jelenleg hol tartanak, az január elején a CES-en kiderül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról