Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 22. 09:09

Nagyot esett a Blackberry, pedig nem volt igazán rossz negyedéve

Nagyot esett a BlackBerry részvények árfolyama pénteken, miután a kanadai cég közzétette harmadik negyedéves eredményeit. Hiába volt a működés nyereséges és hiába termelt készpénzt, a befektetőket megijesztette a bevétel zuhanása.

Egyre apróbb a BlackBerry, az okostelefon-piac egykori csillaga. A legutóbbi negyedévben a vállalat árbevétele már a 800 millió dollárt sem érte el, a cég 793 milliós forgalommal zárt, ami hatalmas visszaesést jelent az egy évvel korábban elkönyvelt 1,2 milliárd dollárhoz képest. A bruttó eredményhányad azonban egészséges növekedést mutatott és a tavalyi 48 százalékról 51 százalék fölé nőtt. Az üzemi veszteség 139 millió dollár, szemben az egy évvel korábban elkönyvelt 317 millióval, a nettó veszteség pedig 148 millió dollár, ami kevesebb mint fele a tavalyi harmadik negyedéves mínusznak.

Látszik a fény...

A BlackBerry tájékoztatása szerint a nettó veszteséget járadékkötvények értékében bekövetkezett csökkenés okozta, ezeket az egyszeri és készpénzmozgással nem járó tételeket kiszűrve a cég (non-GAAP szinten) 16 millió dollár, azaz részvényenként 1 centes profitot tudott kitermelni. További jó hírt jelentett, hogy a vállalat hosszú idő után már pozitív cash flowt tudott felmutatni - a harmadik negyedév során a társaság 43 millió dollár készpénzt termelt, likvid állománya pedig meghaladja a 3,1 milliárd dollárt, vagyis a működése a közeljövőben biztosított. A cég korábban 2015 tavaszára várta, hogy a korábbi átszervezéseknek köszönhetően cash flow szinten pozitívba forduljon.

BlackBerry Passport

Az árbevételnek már csak kevesebb mint felét adják az okostelefonok, a cég által nyilvánosságra hozott adatok alapján a készülékeladások forgalma 364 millió dollár volt mindösszesen. A BlackBerry 1,9 millió telefon eladása után könyvelt el bevételt, vagyis egy készülékre átlagosan 191 dollár bevétel jutott - az egykor a prémium kategóriában versenyző cég ASP-je mára az androidos és windowsos telefonok átlaga alá esett.  A cég szerint a negyedév során 2 millió BlackBerry fogyott a boltokban, ezek egy része még korábban az üzletekbe szállított darab volt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bevétel messze alulmúlta az elemzők 900 millió dollár körüli várakozásait - a vállalat által a  közelmúltban bemutatott, formabontó Passport sem tudott ezen érdemben változtatni. John Chen elnök-vezérigazgató szerint a hardverbevétel vártnál meredekebb zuhanását azonban nem a kereslet, hanem a kínálat szűkössége okozza, a Passport iránt nagy az érdeklődés, de termelési problémák miatt a szállítások igazán csak a negyedik negyedév elején indultak be. A cég a múlt héten egy új telefont is bemutatott, a Classicot, amellyel a régebbi modellek (Bold, Curve) vásárlóit igyekszik elcsábítani.

Irány: szoftver, szolgáltatás!

A telefonpiacon mára szinte láthatatlanná vált BlackBerry a szoftverekben és a szolgáltatásokban szeretne erősíteni. A bevételnek mára ugyanakkora részét adják a szoftverek mint a készülékeladások, a szolgáltatásokkal együtt pedig már ez a terület termeli a legnagyobb bevételt. A kanadai cég ennek jegyében több akvizíciót is végrehajtott a közelmúltban, az egyik ilyen a német Secusmart megvétele volt, amely beszédtitkosítással foglalkozik. Ennek a felvásárlásra a napokban tett pontot a BlackBerry.

A negyedéves elemzői konferenciahíváson elhangzott, hogy a BlackBerry az amerikai Boeinggel közösen egy kifejezetten állami és katonai szervek számára tervezett telefont fejleszt, amely nem csak biztonságos, hanem akár képes magát is megsemmisíteni, ha illetéktelenek babrálják. A BlackBerry vezetője a készülékről a fentieken kívül semmilyen más információt nem volt hajlandó megosztani. A Boeing már kínálja az androidos készüléket az érdeklődő szervezeteknek.

A cég részvényeinek árfolyama pénteken közel 10 százalékot esett a bejelentés nyomán, de a nap végére visszakapaszkodott a csütörtöki záróár közelébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról