Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 18. 10:54

Szemüveggyártót vett a Snapchat

A viselhető eszközök területén tapogatózik a Snapchat, a vállalat ugyanis a napokban nyilvánossá vált információk szerint még korábban felvásárolta az okosszemüveget fejlesztő Vergence Labset.

Az okosszemüvegeket övező izgalom mára csillapodni látszik, a terület már korántsem számít olyan felkapottnak, mint egy-másfél évvel ezelőtt, főleg miután a termékkategóriát a köztudatba berobbantó Google Glass-nak sem sikerült egyértelműen bizonyítani az ilyen készülékek létjogosultságát. Ennek ellenére már gyakorlatilag minden nagy gyártó benyújtotta szabadalmi kérelmét saját okosszemüvegére, a Samsungtól egészen az Apple-ig.

Noha a cégek ilyen irányú ambíciói mostanában csillapodni látszanak - pontosabban inkább a VR-szemüvegek felé tolódnak el - akad, még aki lát fantáziát a területben. Meglepő módon a Snapchat lett az okosszemüvegek piacának legújabb szereplője, miután a Business Insider információi szerint titokban felvásárolta a hasonló készüléket fejlesztő Vergence Labs vállalatot. A portál a Sony Picturest ért hackertámadás során kiszivárgott adatok között bukkant a 15 millió dolláros akvizícióra, amely 11 millió dollár készpénzből és 4 millió dollár értékű részvényből tevődik össze. A felvásárlást az oldalnak egy külső forrás is megerősítette.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A befektetés a Snapchat részéről határozottan váratlan lépésnek mondható, miután egy fotómegosztó (majd a képeket néhány másodpercen belül törlő) alkalmazást fejlesztő cégről van szó, amely eddig nem mutatott túl sok érdeklődést a viselhető eszközök felé - igaz, a megvett vállalat terméke szintén a fotózásra épít.

A Vergence Labs készüléke Epiphany Eyewear néven kapható, az eszköz külsőre nem különbözik egy átlagos szemüvegtől, még az optikus által felírt lencsék is használhatók vele, a jobboldali lencse fölött a keretbe építve azonban egy széles látószögű kamera is helyet kapott. Kijelzőt nem találunk a szemüvegen, mindössze egy gombot és egy microUSB-portot a töltéshez és az adatátvitelhez - így kérdés, hogy az mennyire sorolható az okosszemüvegek közé. A kütyü 8, 16 és 32 gigabájt belső tárhellyel felszerelt változatban kapható, és weboldala szerint a gyártó különböző kiegészítők piacra dobását is tervezi, amelyek között egy csatlakoztatható kijelző is akad.

Bár az akvizíció híre csak most látott napvilágot, a felvásárlás valójában már márciusban lezajlott. Bármilyen projekten is dolgozzon tehát a két cég, annak alapköveit már valószínűleg lerakták az elmúlt néhány hónapban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról