Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 18. 09:38

A felhőről szólt az Oracle legutóbbi negyedéve

Közzétette a november végén zárult második pénzügyi negyedévének sarokszámait az Oracle. A bevétel szinte csak a cloudszolgáltatásoknak köszönhetően nőtt valamicskét, erősödött a hardverrészleg is.

Az előrejelzéseinek megfelelően alakultak a pénzügyi adatok az Oracle most lezárt második negyedévében, a vállalat elnök-vezérigazgatója, Safra Catz elégedetten nyilatkozott a számokról a tegnap este tartott elemzői konferenciahíváson. Az Oracle 9,6 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el, amely éves összehasonlításban csupán 3 százalékos bővülést jelent, azonban a dollár erősödése a cég ellen dolgozott, ezt a hatást kiszűrve éves összehasonlításban 7 százalékos volt a növekedés.

Mark Hurd és Safra Catz

A cloud volt a húzóágazat

Az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel változatlan árfolyamon számolva 4 százalékkal csökkent éves szinten, ezt azonban bőven ellensúlyozta az Orcle által kínált PaaS, SaaS és IaaS portfólió majdnem 45 százalékos bővülése. A cloudszolgáltatások értékesítéséből származó árbevétel több mint félmilliárd dollárt tett ki a második negyedévben, ráadásul a növekedés üteme is emelkedő tendenciát mutat, az Oracle cloudbiznisze egyre gyorsulva nő jelenleg, ahogy a szolgáltatásportfólió bővül és az ügyfelek egyre több cloudszolgáltatást vesznek igénybe. Larry Ellison, az igazgatótanács elnöke a konferenciahíváson elmondta, a következő pénzügyi évben az Oracle várhatóan 1 milliárd dollárnál is több szoftver- és platformszolgáltatást értékesít és ezzel be fogja érni a piacvezető Salesforce-ot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mark Hurd, a vállalat másik elnök-vezérigazgatója a konferenciahíváson felfedte számos olyan vállalat kilétét, amelyek az elmúlt negyedévben lettek az Oracle valamelyik felhőszolgáltatásának felhasználói. A listában olyan cégek vannak mint a Siemens, a Honeywell, a Johnson & Johnson, Nokia, Northrop Grumman, 3M, Adidas, Fiat, UPS, Visa, Yahoo, Bloomberg, Ricoh, Emerson és a Lego például. "Messze felülmúltuk az első félévre tervezett növekedést és a harmadik negyedévben már a 100 százalékos bővülésre lövünk", foglalta össze az Oracle cloudbizniszének helyzetét Mark Hurd.

Az Oracle negyedévének másik jó hírét a hardverrészleg szolgáltatta. Az új hardverleadások stagnáltak, de az árfolyamhatást kiszűrve 4 százalékkal nőttek, a teljes hardverrészleg a berendezéseladásokkal, illetve kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt 1 százalékos növekedést tudott felmutatni. A forgalmat természetesen most is az "engineered" rendszerek (Exadata, Exalogic, Supercluster, stb.) húzták, az ezekre leadott megrendelések értéke több mint 50 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. "Szeretném, ha azok is tudnák, akik nem hallgatnak bele a többi hardvercég konferenciahívásába, hogy jelentős piaci részesedést szereztünk hardverben" - mondta Mark Hurd.

A dollár erősödése most nagyon fáj

A vállalat által prezentált számok nyomán a piac elégedett lehet: a Bloomberg által megkérdezett elemzők 9,5 milliárdos bevételre és részvényenként 68 centes profitra számítottak, az Oracle mindkét mutatót túlteljesítette - igaz, a részvényenkénti profitot mindössze 1 centtel. A bejelentést követően az Oracle részvényeinek árfolyama majdnem 6,5 százalékkal emelkedett a tőzsde zárása utáni kereskedés során. A piacot látszólag az sem érdekelte, hogy a vállalat nettó eredménye 2 százalékkal 2,5 milliárd dollárra olvadt.

A jelenleg is tartó harmadik negyedévre 65 és 70 cent közötti részvényenkénti profitot és 0-4 százalék közötti bevételnövekedést vár a cég. Safra Catz az elemzői konferenciahíváson elmondta, szokatlanul erős az árfolyamváltozás jelenleg, a dollár további erősödése pedig az üzletének jelentős részét külföldön bonyolító Oracle számait is érzékenyen érinti - Catz becslései szerint az árbevételt 4 százalékkal, a részvényenkénti eredményt pedig 4 centtel fogja vissza. Elemzők 9,68 milliárd dollár környéki bevételt és részvényenként 73 centes profitot remélnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról