Szerző: Koi Tamás

2014. december 17. 15:36

Ajánlatot tett a legnagyobb brit mobilszolgáltatóra a BT

Konkrét tárgyalások indultak Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatójának felvásárlásáról. A vevő a helyi mobilpiacról 2005-ben kilépett BT lehet.

Tárgyalások kezdődtek Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatójának, a fele-fele részben német és francia tulajdonban lévő EE-nek az eladásáról, a vevő a helyi távközlési piac egyik nagyágyúja, a jelenleg elsősorban a vezetékes szolgáltatások piacán érdekeltségekkel rendelkező BT. Az egykori brit állami távközlési cég a piac másik prominens szereplője, az O2 helyett választotta az egykoron a helyi T-Mobile és Orange összeolvadásából létrejött vegyesvállalatot felvásárlási célpontnak.

A Bloomberg tudósítása szerint a tranzakciót mintegy 19,5 milliárd dolláros értéken üthetik nyélbe a felek, a lezárást követően a France Télécom 4 százaléknyi, a Deutsche Telekom pedig 12 százaléknyi BT-részvényhez jutna hozzá, a fennmaradó vételár az előzetes feltételek alapján készpénzként lesz kifizetve. A két tulajdonos közül a német fél tovább kívánja erősíteni kontrollját a brit távközlési óriásban, így a Deutsche Telekom részvénypakettje révén jogosult igazgatótanácsi tagot is delegálni a cégbe, valamint kész felvásárolni a France Télécomhoz kerülő részvénycsomagot is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legnagyobb brit mobilcég felvásárlásával az infrastruktúra mellett egy összesen valamivel több mint 28 millió előfizetőből álló felhasználói bázis kerülne új kézbe, ezzel a tranzakció Európában az egyik legnagyobb iparági megállapodás lehet. A második piaci tényezőként számon tartott, spanyol tulajdonban lévő O2 ennél valamivel kevesebb, nagyjából 25-26 millió ügyféllel rendelkezik ma Nagy-Britanniában.

A BT számára nem lenne újdonság a mobilpiaci szerepvállalás, a cég az előző évtized közepén szállt ki a mobilszolgáltatások piacáról, a korábban BT Cellnetként, később O2-ként működő vezeték nélküli részleget 2005-ben 17,7 milliárd angol fontért adta el  részvényesi nyomásra a Telefónicának. Az üzletág értékesítését távközlési szakemberek azóta már az évszázad egyik legnagyobb stratégiai baklövéseként tartják számon, mivel az egykori állami monopóliumként működő cég Európában szinte példa nélküli módon pont az egyik legnagyobb fejlődést produkáló területtől vált meg - látszólag önként és dalolva.

A Deutsche Telekom és a France Télécom érdekeltségeinek 2010-es összeolvadása ennél sokkal logikusabb döntésnek bizonyult, az EE így racionalizálni tudta hálózatát, hatékonyabbá tette a logisztikát és a spektrumfelhasználását, ennek köszönhetően az országban elsőként tudta elindítani a 4G/LTE szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról