:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 15. 15:10

Már most visszasírják a spanyol kiadók a Google-t

Túllőttek a célon a spanyol lapkiadók, az általuk kilobbizott új szerzői jogi törvényt a Google elfogadhatatlannak tartja és bejelentette a spanyolországi News bezárását. A kiadók már marasztalnák a Google-t, az új helyzettel ugyanis nem csak a remélt bevételektől, de jelentős forgalomtól is elesnének.

Visszakönyörögné a Google News-t a spanyol lapkiadók szövetsége, miután a keresőóriás bejelentette, le fogja kapcsolni a szolgáltatást az ibériai országban. A döntéshez az vezetett, hogy az új Szerzői Jogi Törvény (Ley de Propiedad Intelectual) januártól jogdíjat állapít meg a hírkeresőbe átvett címek és rövid kivonatok után, ezt pedig a Google nem hajlandó megfizetni. Ennek megfelelően a szolgáltatás december 16-tól leáll - mondja a Google.

Szimbiózis - kölcsönösség nélkül

A probléma megértéséhez először a Google News helyzetét érdemes felmérni. Míg Magyarországon alig látható a Google News, több nyugat-európai piacon is rendkívül erős piaci pozíciót harcolt ki a szolgáltatás, és az online médiumok felé jelentős nagyságú forgalmat irányít, amelyet az oldalak monetizálnak, hirdetési felületek formájában. A hazai piacon a Hírkereső tölt be hasonló szerepet, az átcsatornázott forgalomért a médiumok fizetnek jelentős összegeket a híraggregátor üzemeltetőjének.

José Ignacio Wert spanyol oktatásügyi miniszter, az új törvény szerzője. Nem lehet elégedett.

A német és spanyol (illetve korábban a francia) kiadók azonban nem elégedtek meg a forgalom után keletkező hirdetési bevétellel, a Google-től jogdíjat is szerettek volna kiharcolni. Sikerrel lobbiztak így azért, hogy a kölcsönös ingyenesség logikáját törvényi erővel módosítsák és a Google-t kényszerítsék fizetésre az átvett tartalmak (címek, rövid kivonatok) fejében, jogdíj formájában. A lobbitevékenység teljes sikerrel járt, mind a német, mind a spanyol törvényhozók teljes mértékben a kiadók oldalára álltak és a Google ellenében szabályozták újra a területet, az átvett szövegeket pedig jogdíjkötelessé tették.

Ezt a csatát már láttuk lezajlani Németországban, ott a német kiadók nyomására született hasonló törvény, amely megállapítja, hogy a News szolgáltatás által átvett szövegeket is védi a szellemi tulajdonjog, azok átvételéért jogdíj jár. A német törvény azonban rugalmasabb, lehetővé teszi, hogy a jogdíjról a kiadók lemondjanak és egyéni megállapodás keretében azt ingyen a Google rendelkezésére bocsássák. Miután a jogdíjhoz ragaszkodó kiadókat a Google eltávolította a rendszerből, fokozatosan a legnagyobb médiakonglomerátumok is visszakérezkedtek, november elején a legnagyobb harcos Axel Springer is (a történet részleteiről a linkelt cikkben írtunk még).

A spanyol törvény azonban nem olyan rugalmas, mint a német szabályozás, az egyéni megállapodást és a jogdíjról való lemondást nem is teszi lehetővé a kiadók számára. Így a szereplők rendkívül nehéz helyzetbe manőverezték magukat - a Google kinyilvánította, hogy a bevételt egyáltalán nem hozó, reklámmentes News fenntartására biztosan nem fog költeni, ha a szabályozás marad, inkább az összes, a törvény hatálya alá tartozó forrást eltávolítja belőle. Ez azzal egyenértékű, hogy a spanyol News egyszerűen bezár. A cég a fenyegetést valóra is váltotta, csütörtökön a Google blogposztban jelentette be, hogy a spanyol törvény következményeként a spanyol nyelvű News szolgáltatás leáll. "A Google News maga nem termel bevételt, nem mutatunk reklámokat az oldalon, így ez az új megközelítés egyszerűen fenntarthatatlan" - mondja az új törvény által teremtett környezetről Richard Gingras, a Google News vezetője.

Nyomásgyakorlás oda-vissza

A Google spanyolországi lépése a bővebb európai kontextusban is értelmezhető, a brüsszeli hatóságok ugyanis komoly nyomást gyakorolnak a keresőóriásra, hogy adózási és versenyügyi gyakorlatát is módosítsa. Ennek a nyomásgyakorlásnak volt része például az Európai Parlament által nemrég elfogadott javaslat, amely a Google nevét ki nem ejtve a keresőt és a párhuzamos szolgáltatást egyaránt nyújtó cégek feldarabolását helyezte kilátásba. Annak roppant alacsony a valószínűsége, hogy erre sor kerüljön és az EU valóban a Google feldarabolását célozza, a drámai kimenetel fontolgatásával azonban komoly nyomást helyezett Brüsszel a Google-ra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google most bejelentett lépése hasonló nyomásgyakorlásként is értelmezhető - a cég igyekszik bemutatni, hogy népszerű szolgáltatásai az európai internetes ökoszisztéma szerves részét képezik, amelyek létezésével mindenki nyer. A spanyol kiadói szövetség reakciója pontosan ezt húzza alá és látványosan szembemegy saját lobbitevékenységük során eddig kommunikált érvekkel.

A The Spain Report angol nyelvű újság fordítása szerint a Spanyol Újságkiadók Egyesülete (AEDE) közleményben kérte a spanyol és EU-s szervek közreműködését annak érdekében, hogy a Google News tovább működjön. A szervezet "a polgárok és a vállalatok jogainak védelmében" tartja szükségesnek, hogy a hatóságok versenyügyi beavatkozással kötelezzék a Google-t a szolgáltatás további üzemeltetésére. Az AEDE álláspontja szerint a spanyol News "nem csak egy akármilyen szolgáltatás, lévén domináns piaci pozíciót élvez", bezárása pedig "kétségtelenül negatívan érinti a polgárokat és a spanyol vállalkozásokat is". Ennek fényében az AEDE "kéri a spanyol és EU-s versenyügyi hatóságok beavatkozását" a spanyol News életben tartására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.