Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 27. 14:57

Lassan eltűnik az apróbetűs rész az okostelefonokról

Ritkulnak az okostelefonok hátoldalán kötelezően feltüntetett feliratok, miután az Egyesült Államokban elfogadták az "E-label" törvénytervezetet, amely a címkéket a szoftverek felületére helyezi át. Az EU-ban kötelező logók ugyanakkor továbbra is maradnak.

Egy-két éven belül eltűnhetnek a telefonok és egyéb mobil készülékek hátlapját elcsúfító matricák és feliratok - legalábbis amelyeket az Egyesült Államok hivatalai adnak ki. Barack Obama elnök ugyanis aláírta az "E-Label act" törvényjavaslatot, amely lehetőséget ad, hogy az eszközökön kötelező jelleggel feltüntetendő információkat a gyártók ne a fizikai borításon, hanem a szoftver felületén tegyék láthatóvá. A javaslatot a szenátus még szeptemberben egyöntetűen elfogadta.

Az intézkedés nem csak esztétikai szempontból jelent előrelépést azáltal, hogy nem töri meg a készülékek dizájnját a számkódokból és betűkből álló felirat, hanem némi anyagi könnyebbséget is jelent a vállalatoknak, hiszen megspórolhatók vele a nyomtatás költségei. Az amerikai Federal Communications Commission, azaz FCC logója tehát hamarosan eltűnhet a telefonokról, bár a gyártók egyelőre nem szabadulhatnak meg teljesen a hátlapok "apróbetűs" részétől: az Európai Unió szabályozásainak megfelelően a CE logó fizikai feltüntetése továbbra is kötelező az Európai Gazdasági Térségben - legalábbis amíg az adott termék megfelel a piacra vonatkozó előírásoknak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egy darabig még a szintén az Európai Bizottság fennhatósága alá tartozó WEEE (Waste of Electrical and Electronic Equipment) áthúzott kuka emblémája, is biztosan marad - az Egyesült Államok lépése ugyanakkor a közeljövőben az EU-t is jobb belátásra térítheti, így jó esetben akár egy-két éven belül is megérkezhetnek az első okostelefonok és táblagépek, amelyeknek hátlapján az egyetlen felirat a cég logója lesz.

Az elektronikus címkévé avanzsáló jelzések az újonnan elfogadott törvény alapján telefon beállításai között lesznek olvashatók, ahol három menüszint "mélységben" kell azokat elhelyezni.A gyártóknak továbbá készülékekhez mellékelt használati útmutatóban kötelező feltüntetni , hogy a felhasználók a menüben pontosan hol találják meg a korábban a hátlapon lévő információkat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról