Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 26. 10:06

Vegyesek a HP eredményei

Csökkenő bevételről és profitról számolt be a HP, amely kedd este tett közzé az október 31-én véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit.

Már három éve vezeti a HP-t Meg Whitman, aki minden igyekezete ellenére sem tudta beindítani a vállalatnál a növekedést. A most lezárt negyedévet is csökkenő bevétellel és csökkenő profittal kellett zárja a cég, a legtöbb üzletág gyengébben teljesített mint egy éve.

Feldarabolásra készülve

Egy éve még 29,1 milliárd dolláros bevételt ért el a HP, ez a most lezárt pénzügyi negyedévre 28,4 milliárd dollárra olvadt, derül ki a vállalat által tegnap közzétett gyorsjelentésből. Az üzemi eredmény 1,92 milliárdról 1,9 milliárdra olvadt, a nettó profit pedig 1,41 milliárdról 1,33 milliárd dollárra csökkent. Az elmúlt tizenhárom negyedévből ez volt a tizenkettedik, amikor a HP bevétele csökkent, a Meg Whitman kinevezésekor világgá kürtölt tervek a cég növekedési pályára állításáról most már örökre tervek maradnak.

A stagnáló céget az erőteljes verseny közepette nem tudta újragondolni Whitman és csapata és október elején arról határozott, a HP megszűnik a jelenlegi formájában működni és két cégre hasad: egyikbe kerülnek a nyomtatók és PC-k, a másikba pedig a vállalati hardverek, szoftverek és szolgáltatások. A cégvezetés elgondolása szerint a kisebb - bár még így is egyenként 50 milliárd dollár feletti éves árbevételű és több tízezer főt foglalkoztató - cégek jobban tudnak reagálni a piaci változásokra és versenyképesebbek lesznek egy hatalmas, 300 ezer fős mamutnál.

A PC-részleg volt az üdítő kivétel

A most lezárt negyedévben a PC-gyártó divízió volt az egyetlen, amely növelni tudta bevételét, 8,6 milliárdról 8,9 milliárd dollárra. A cég tájékoztatása szerint a notebookok eladásai 8 százalékkal emelkedtek éves szinten, bőven ellensúlyozva a desktop gépek terén elszenvedett 2 százalékos csökkenést. A lakossági PC-eladások összességében 2 százalékkal kevesebb bevételt termeltek mint tavaly, de a vállalati PC-k forgalma 7 százalékkal nőtt. A termékmix eltolódása a drágább, nagyobb nyereségtartalmú üzleti gépek felé azt eredményezte, hogy a PC-részleg üzemi nyeresége 265 millió dollárról 355 millióra emelkedett.

A PC-részleggel már most is közösen irányított nyomtatási és képalkotási részleg már nem szerepelt ilyen jól, az árbevétele éves összevetésben 5 százalékkal 5,7 milliárd dollárra esett vissza. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a részleg bevételének jelentős részét kitevő kellékanyagok iránt látványosan csökkent a kereslet, 7 százalékkal kisebb bevételt eredményezve mint egy éve. A nyomtatógyártó divízió üzemi eredménye 1 milliárd dollár körül stagnált, amellyel továbbra is messze a legnyereségesebb üzletága maradt a HP-nak az árbevételhez viszonyítva.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Szintén csökkent a nagyvállalati hardverekkel foglalkozó üzletág bevétele, amely szerverekkel, tárolókkal és hálózati eszközökkel keresi az ügyfelek kegyeit. A részleg forgalma 7,5 milliárd dollárról 7,3 milliárdra esett egy év alatt, leginkább a tárolók és az üzleti kritikus szerverek forgalmának gyengülése miatt, de az iparági szabványos kiszolgálók eladásai is 2 százalékkal zsugorodtak az intenzív árverseny miatt. Abszolút értékben a nagyvállalati üzletág érte el a legnagyobb profitot a HP részlegei közül, 1,07 milliárd dollárt, ez 1,5 százalékkal kevesebb mint egy éve.

Pocsékul mennek a szolgáltatások

A legnagyobb bevételcsökkenést a vállalati szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág szenvedte el, éves szinten 7 százalékot. Az üzleti szolgáltatások terén a visszaesés 6 százalék volt, az infrastruktúra- ás technológiai outsourcing bevételek pedig 7 százalékkal csökkentek - az ügyfelek sok kifutó szerződést nem újítottak meg a vállalat tájékoztatása szerint. A HP-nál a szolgáltatások hozzák bevételarányosan a második legkisebb profitot a PC-eladás után, az 5,5 milliárd dolláros bevételhez mindössze 374 millió dolláros üzemi eredmény társult. Meg Whitman elnök-vezérigazgató is beismerte az elemzői konferencián, az üzlet nem hozza a várt eredményeket, noha lát biztató jeleket.

A szoftverrészleg nem tudta hozni a tőle megszokott növekedést, a bevétele 1,1 milliárd dolláron stagnált, derül ki a gyorsjelentésből. A szoftverlicenc-eladások éves szinten 2 százalékkal erősödtek, leginkább a Vertica portfóliónak köszönhetően, de a HP hagyományos erősségének számító IT-mendzsment termékek iránt is egészséges volt a kereslet. A támogatási szolgáltatások bevétele ugyanakkor 5 százalékkal zsugorodott éves összevetésben. A vállalat messze legprofitábilisabb részlege a szoftverüzletág, amely 338 milliós üzemi eredményt ért el, 8 millióval többet mint tavaly.

Elemzők alapvetően méltatták a javuló nyereségességet, az összes üzletág növelni tudta üzemi eredményhányadát, erre évek óta nem volt példa a cég történetében. UIgyanakkor rámutattak arra, hogy a növekedéssel továbbra is komoly gondok vannak és egyelőre nem látszik, a feldarabolás után mitől kapna hirtelen erőre a PC-kkel és nyomtatókkal foglalkozó HP, Inc, illetve a vállalati termékekkel és szolgáltatásokkal üzletelő Hewlett-Packard Enterprise.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról