Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 25. 15:32

Elérhető az Applied Micro X-Gene fejlesztőkészlet

Az Applied Micro a világon elsőként gyártott és szállít 64 bites ARMv8 utasításkészlet-architektúrára épülő szerverchipet, amelyet például a HP és a Dell is alkalmaz a gépeiben. A szoftverstack fejlődésének elősegítése érdekében a vállalat most egy fejlesztői rendszert is kiadott.

Elérhető az Applied Micro X-Gene processzorra épülő fejlesztőkészlet, valójában egy X-Gene processzoros rendszer, amelyet a vállalat leginkább azért vett fel a kínálatába, hogy az ARM processzoros szervereken futó szoftvereket ki tudja csiszolni a közösség. Az ARM-alapú szerverek viszonylag újak a piacon és a széles körű elterjedésükhöz szükséges a szoftverek kimunkálása is, hogy azok éles környezetben ugyanolyan stabilan működjenek mint x86 ISA-ra írt verzióik.

A fejlesztők jelenleg csak úgy juthatnak X-Gene processzoros rendszerekhez, ha vásárolnak egyet valamelyik szervergyártó partnertől, ez azonban nem mindig a legjobb megoldás - a HP-féle Moonshot gépeket csak tizenöt szervert tartalmazó csomagban lehet megvenni és szükség van az azokat fogadni képes szerverkeretre is. Az Applied Micro ezért előállt egy olcsó megoldással, amelyet akár a Linuxszal vagy szabad szoftverekkel hobbiszinten foglalkozók is megengedhetnek maguknak.

Ez az APM X-C1 nevű fejlesztői készlet, amelyből két változatot is kiadott a cég, X-C1 Basic és X-C1 Plus fantázianéven. Az X-C1 Basic egy mini-ITX formátumú alaplapra épül, amelyen megtalálható a cég nyolcmagos, legfeljebb 1,6 GHz-es órajelre képes APM883208 processzora, valamint a két kiépített foglalatban 2x4 GB DDR3 memória. Az alaplapon emellett helyet kapott gigabites Ethernet-port, PCI Express Gen3 sín, USB- és SATA-csatlakozó, valamint egy SDIO-aljzat is. A csomagnak része egy mini-ITX tápegység, illetve mellékelnek hozzá egy serial-USB FDTI konzolkábelt is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fejlesztőkészlet Plus kiadása nem csak a szerver működéséhez szükséges alkatrészeket integráló alaplapot tartalmazza, hanem egy hozzá tervezett, szemrevaló házat is. Ebbe a verzióba magasabb, maximálisan 2,4 GHz-es órajelű processzor került, a memória mérete 2x8 gigabájt, emellett a házban egy 500 gigabájt kapacitású SATA merevlemezt is elhelyezett az Applied Micro. A Plus verzió emellett egy 10 gigabites Ethernet-csatlakozóval (XFE) is különb a Basicnél.

A drágább verzióért 1395 dollárt kér a vállalat, az olcsóbbikat 895 dollárért rendelhetik meg a fejlesztők a vállalat weboldalán. Ez egyébként egy kedvezményes ár, a kedvezményért cserébe a fejlesztőknek regisztrálniuk kell magukat az Applied Micrónál, néhány alapadat megadásával - például milyen operációs rendszerre dolgoznak, milyen fejlesztői eszközöket használnak és milyen iparágat céloznak a megoldásukkal. Az X-C1 a népszerűbb Linux-disztribúciók közül a Fedorát, Ubuntut és openSUSE-t biztosan támogatja, de az Applied Micro saját Linuxa is felmegy rá természetesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról