Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 24. 11:07

Nappalikba szánt PC-konzol hibrid az Alienware-től

Elrajtolt az Alienware Alpha konzol-PC, amellyel a vállalat elsősorban a játékosok nappaliját igyekszik meghódítani. A kisméretű játékgép többféle konfigurációban kapható és egyedi felhasználói felületét Xbox 360 kontrolleres vezérlésre hegyezték ki.

Már kapható a Dell tulajdonában lévő Alienware első nappaliba szánt gamer PC-je, vagy inkább PC-alapú konzolja, az Alienware Alpha. Az eszköz négyféle konfigurációban vásárolható meg, és egy vezeték nélküli Xbox 360 kontroller is jár hozzá, amellyel a Steam-kontrollerre optimalizált címek mellett - ilyenből jelenleg több mint 600 érhető el - a gyártó egyedi Alpha UI felhasználói felületén is navigálhatunk, egér vagy billentyűzet használata nélkül. A készülékről már első pillantásra látszik, hogy az nem a megszokott PC-s torony, itt a hardvernek egy saját tervezésű fektetett, nagyjából 6 centiméter vastag ház ad otthont.

A viszonylag kompakt kialakítás ellenére az eszköz komoly teljesítményt tud felmutatni: a két olcsóbb változatot egy kétmagos 2,9 gigahertzes Intel Core i3-4130T processzor hajtja, a drágább modellekben pedig négymagos 3 gigahertzes Core i5-4590T vagy szintén négymagos, hasonló órajelű Core i7-4765T lapkákat találunk. A DDR3 RAM mérete az alapverziónál 4, a többi esetben pedig 8 gigabájt, ami pedig a háttértárat illeti, abból a belépőmodellnél 500 gigabájt, a két középkategóriás eszköznél 1, a legjobban felszerelt változatnál pedig 2 terabájt áll rendelkezésre. SSD-vel felszerelt opcióról a gyártó egyelőre nem beszélt, ami okozhat némi csalódást a csúcskategóriás modellel szemező vásárlóknak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

GPU-ból mindegyik változatban ugyanazt a 2 gigabájt GDDR5 memóriáva felszerelt GeForce GTX 860M modellt találjuk, pontosabban annak egy kifejezetten az Alpha sajátosságaihoz igazított verzióját, amellyel a kisméretű házban sem kell a túlmelegedéstől tartani. A gép különböző teljesítményű változatain a csatlakozópaletta is azonos: az előlapon két USB 2.0 port található, ha netán mégis szükség lenne egérre és billentyűzetre, illetve a hátlapra is jutott még két USB 3.0-s aljzat. A hátoldalon ezen felül egy HDMI ki- és bemenet, egy gigabites Ethernet-port, illetve egy optikai audiokimenet is helyet kapott. Hagyományos jack-aljzatról a vállalat nem beszél, így a jól bevált fejhallgató csatlakoztatásához egy átalakítóra is szükség lesz. Optikai meghajtót nem találunk az eszközben.

Az Alienware Alpha készülékek 64 bites Windows 8.1 operácós rendszerrel érkeznek, 549 dolláros indulóáron, amely erősebb hardverrel 699, 799, sőt 899 dollárig is feltornázható. A leggyorsabb vásárlók egy sor bónusz tartalmat is kapnak, olyan előre telepített címekkel mint a Warzone Earth, vagy a Metro: Last Night és a PAYDAY 2. Noha az Alpha esetében még nem beszélhetünk a szó szoros értelmében vett SteamBoxról, azaz a Valve nappaliba költöztetett PC-koncepciójáról, hiszen nem a Linux-alapú Steam OS fut rajta, az online videojátékbolt Big Picture üzemmódjával - amely az Alpha UI-ból közvetlenül elérhető - a játékosok egészen közel juthatnak az élményhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról