Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 21. 14:59

A netes forgalom harmadát adja a Netflix Amerikában

A Netflix, a YouTube, az iTunes és változatos más videószolgáltatások adják az amerikai internetes forgalom legnagyobb részét - mondja a Sandvine legújabb felmérése.

Továbbra is toronymagasan vezeti a Netflix az amerikai internetes forgalom listáját, a cég által szolgáltatott videostreamek a teljes internetes forgalomnak mintegy 35 százalékát teszik ki. A Netflix legnagyobb versenytársa a szintén videostreamben utazó YouTube, amely a letöltések 14 százalékát adja. A downstream listán számos más videós szolgáltatás is megtalálható, a top10-ben 6 (a BitTorrentet is számítva 7) ilyen elem található, rajtuk kívül csak az általánosabb HTTP és SSL kategória fért fel.

A (többek között) a hagyományos webes forgalmat is magában foglaló általános HTTP mindössze 8,62 százalékot tesz ki lefelé mutató irányban. Ebből leválasztotta a felmérés készítője a Facebookot, a közösségi oldal önmagában 3 százalékát teszi ki a letöltési tortának. A titkosított SSL-kapcsolatok a downstreamnek mindössze 2,14 százalékát adják.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Érdekes módon a feltöltésekben egészen megváltozik az arány, a BitTorrent fájlmegosztó rendszerében áramló adatok átveszik a vezetést, 25,49 százalékos részesedéssel. Meglepő, hogy a Netflix ezen a listán is bekerül a legnagyobb forgalmat generálók közé: annak ellenére, hogy a videostream az aszinkron forgalom klasszikus esete, az upstreamből is kihasít a cég 9,48 százalékot.

A feltöltésben komoly szereplő a HTTP- és az SSL-forgalom is, ez utóbbi alá tartozik például a virtuális magánhálózatok (VPN) által generált adatáramlás is. A feltöltések listájára felfértek a nagyobb fájlszinkronizációs szolgáltatások, mint az iCloud és a Dropbox, amelyek komoly, jellemzően szimmetrikus (vagy ahhoz közeli) forgalmat bonyolítanak a központi szerverekkel. A listán megtaláljuk a videotelefonálás nagyobb szereplőit is, mint az Amerikában népszerű, Apple-exkluzív FaceTime illetve a globális népszerűségnek örvendő Skype is, ez utóbbi 2,77 százalékát adja az upstream forgalomnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról