:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 20. 13:47

PC-s részlegébe olvasztja mobilchip-gyártását az Intel

Összeolvasztja a PC-kbe és a mobil eszközökbe szánt processzorokat gyártó részlegeit az Intel, derül ki egy körlevélből, amelyet Brian Krzanich elnök-vezérigazgató küldött a vállalat dolgozóinak a héten.

A hivatalos indoklás szerint a lépésre azért kerül sor, mert a mobiltelefonok, a tabletek, a notebookok és az asztali PC-k közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak, valójában mindannyian csak kliensek, amelyeknek egy egységes kliensüzletágban van a helye. "Gyorsan fejlődő területről van szó és most jó lehetőség volt arra, hogy kombináljuk az erőforrásokat" - mondta Chris Walker, a tabletekbe szánt processzorokért felelős vezető.

Az Intel PC-s és mobil processzoros részlege lehet hogy hasonló piacot szolgál ki, de nagyon eltérő eredménnyel. A PC-s világban az Intel toronymagas piacvezető, részesedése a desktop szegmensben 80 százalék körüli, a notebookok terén pedig még ennél is magasabb. A legutóbbi negyedévben a PC-s üzletág több mint 9 milliárd dolláros bevétellel az egész vállalat legnagyobb részlege volt, ehhez 4 milliárd dollárt meghaladó nyereség társult.

Brian Krzanich: ekkora a részesedésünk!

Sokba kerül a mobilpiaci verseny, nagyon sokba

A mobilos részleg ennek pont az ellentéte: a világ legnagyobb chipgyártója évek óta szeretne meghatározó szereplővé válni az okostelefonos és tabletes processzorok piacán és látszólag semi sem drága, hogy ezt a célt (egyszer) elérje. A most lezárt negyedévben a mobilos részleg jelképes, 1 millió dolláros bevételt ért el mindössze, amelyhez 1 milliárd dollárt közelítő veszteség társult. Ennek oka, hogy az Intel igazi piaci érdeklődés hiányában kénytelen "bevásárolni magát" a tabetgyártókhoz és a chipjeinek használatával járó költségeket megtéríteni a cégek számára.

A taktika a tabletpiacon részben már működik, a vállalat az Apple mögött a második legnagyobb gyártója a tabletes chipeknek, megelőzve a Qualcommot, de az okostelefonok területén egyelőre nagyon kevés babér terem az Intel számára. Ez jövőre megváltozhat a Sofia nevű, kimondottan olcsó lapka érkezésével, amelyet a vállalat rohamtempóban ütött össze - hogy a piaca vitel sebessége mennyivel fontosabb volt mindennél, azt jól mutatja, hogy a Sofia nem az Intel saját üzemeiben készül, hanem a TSMC-nél, amely a Sofiába kerülő vezeték nélküli hálózati vezérlőt egyébként is gyártotta.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég a közelmúltban két stratégiai megállapodást is kötött kínai chipgyártókkal, a Rockchippel és a Spreadtrummal. Ezeknek a megállapodásoknak a keretében az Intel hozzáférést ad a gyártók számára az x86 magjaihoz és gyártókapacitásához, így a cégek ki tudnának emelkedni az ARM utasításkészlet-architektúrát használó tucatgyártók közül, az Intel pedig sok eszközbe juttathatná el az x86-ot. Az együttműködések gyümölcsei azonban csak későbbre várhatók.

Nem lesz annyira átlátható

Hogy ezek a megállapodások teljesítik-e a várakozásokat, azt viszont a jövőben sokkal nehezebb lesz ellenőrizni. A PC-s és mobilos processzorgyártó részleg egybeolvasztásával ugyanis minden valószínűség szerint megszűnik a pénzügyi adataik önálló közlése is a PC-s és mobilos termékekre vonatkozóan. A folyamat Brian Krzanich elnök-vezérigazgató várakozásai szerint 2015 elején zárul le, az új üzletágat Krik Skaugen vezeti majd, aki jelenleg a PC-s processzorokért felelős divíziót irányítja.

Az Intel ma tartja évente szokásos befektetői konferenciáját, amelyen vélhetően sok szó lesz a tablet- és mobilpiaci terjeszkedéssel kapcsolatos terveiről is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.