Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 19. 13:26

Új kis- és középvállalati NAS-ok a Synologytól

Egy öt- és egy nyolclemezes, NAS-t dobott piacra a Synology amelyekkel elsősorban a kis- és középvállalatokat veszi célba. A DS1515+ és DS1815+ nevű készülékek jóval gyorsabbak mint az előző generáció, és fogyasztásukat is sikerült viszonylag alacsonyan tartani.

Két új, kis- és középvállalatoknak szánt NAS-t dobott piacra a Synology. Az ötlemezes DiskStation DS1515+ és a nyolc HDD befogadására képes DS1815+ készüléket is egy négymagos, 2,4 gigahertzes Intel Atom C2538 processzor hatja, 2 gigabájt DDR3 RAM társaságában - a memória igény szerint 6 gigabájtig bővíthető. A szóban forgó Intel lapka egyébként a vállalat AES-NI adatvédelmi technológiáját is támogatja.

Akár további tíz lemez

A zömök eszközök nincsenek híján csatlakozóknak, azok hátoldalán négy darab USB 3.0 és két eSATA-port is helyet kapott, továbbá szintén négy darab gigabites Ethernet-aljzat is található rajtuk. A tárolók a 3,5 és 2,5 hüvelykes SATAII vagy SATAIII merevlemezeket és SSD-ket támogatják, és DX513 kiegészítőegységgel is megtoldhatók: a kisebb modell így maximálisan 15, a nagyobb pedig 18 lemezt képes kezelni. A DS1515+ legnagyobb elérhető kapacitása így 90, a DS1815+-é pedig impresszív 108 terabájtig tornázható fel. A NAS-okban elhelyezett lemezek menet közben is cserélhetők.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A két NAS az előző generációhoz képest jelentősen gyorsabbra sikerült, az írás sebessége a nagyobbik esetében másodpercenként 420, a kisebbnél pedig 396 megabájt, az olvasás pedig mindkét eszköznél 450 megabájt másodpercenként, amivel csaknem megduplázzák a korábbi modellek értékeit. Titkosított adatok átvitelekor az olvasási sebesség alig változik, az írási viszont mindkét készüléknél másodpercenként 190 megabájt környékére csökken.

Egyszerű integráció

A tekintélyes mérethez képest a Synologynak termékei fogyasztását is sikerült elfogadható szinten tartani: az ötlemezes változat aktív állapotban valamivel több mint 38 wattot eszik, hibernáltan pedig 21,6 watt környékén fogyaszt. A nyolclemezes modellnél erre értelemszerűen rá kell tenni néhány wattot, ott az aktív teljesítmény nagyjából 45,9, a hibernált pedig 25,2 watt. Zajosnak egyik verzió sem mondható, bár ez attól is függ, milyen merevlemezeknek adnak otthont - a DS1515+ a gyártó szerint 22,3 dB(A), terebélyesebb fivére pedig 24,3 dB(A) értéket produkál.

Az eszközök a vészhelyzetekre is igyekeztek felkészülni, mindkettő támogatja ugyanis a Link Aggregation és a feladatátvitel funkciókat, így ha egyszerre több LAN-porton is csatlakozunk hozzájuk, az egyik kapcsolat meghibásodása esetén sem kel leállástól tartani. A NAS-okat a Synology-tól ismert DSM (DiskStation Manager) rendszerrel szerelték fel, amely egy webes felületen, böngészőből kezelhető. A cég szerint továbbá a készülékek a VMware, Citrix és Microsoft Hyper-V virtualizációs környezetekbe is egyszerűen integrálhatók. A DS1515+ és DS1815+ NAS-ok már megvásárolhatók a cég partnereitől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról