Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 20. 09:53

Belép a Qualcomm a szerverchipek piacára

A szerverprocesszorok piacára is belép a Qualcomm, mondta el egy New Yorkban tartott elemzői konferencián Steve Mollenkopf, a vállalat közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgatója. További részletekkel azonban nem szolgált.

A szerverprocesszorok piacát mára szinte teljesen uralma alá hajtotta az Intel, a világon értékesített kiszolgálók több mint 95 százalékát szerelik Xeon lapkákkal, a fennmaradó részen osztozik a többi cég, például az AMD, az Oracle és az IBM.

Az ARM utasításkészlet-architektúrára fogadó cégek közül többen is elkezdték fejleszteni szerverekbe szánt chipjeiket, azonban a Cavium vagy éppen az Applied Micro nem értek el igazi áttörést egyelőre. A nagy szervergyártók közül a HP idén szeptemberben kereskedelmi forgalomba küldte ARM processzorra épülő szervereit, amelyek nyolcmagos Applied Micro X-Gene lapkára épülnek.

Steve Mollenkopf

Jön a Qualcomm!

A Qualcomm toronymagasan vezeti az okostelefonos alkalmazásprocesszorok piacát, a cég részesedése a 60 százalékot közelíti. A vállalat tegnap hivatalosan is bejelentette, termékeivel megjelenik a szerverpiacon is, Steve Mollenkopf, a Qualcomm elnök-vezérigazgatója azonban semmilyen további részlettel nem szolgált. Nem lehet tudni egyelőre, mikor érkezik az első Qualcomm szerverchip, milyen paraméterekkel rendelkezik, milyen cégek alkalmazzák a termékeikben vagy hogy mennyibe fog kerülni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kis teljesítményű és kis fogyasztású, a rackekbe rendkívül sűrűn beépíthető szerverek elsősorban olyan területeken számíthatnak nagy népszerűségre, ahol a feladatok végrehajtásának sebességét nem a számítási teljesítmény korlátozza, ilyenek például a webhoszting vagy a változatos közösségi szolgáltatások. Nem véletlen, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook is erőteljesen foglalkozik az alacsony fogyasztású szerverekben rejlő lehetőségekkel. "A Qualcomm ARM-alapú szerverchipjei lehetővé teszik számunka, hogy az alapoktól átgondoljuk, hogy építsük fel infrastruktúránk egyes részeit" - mondta Jay Parikh, a Facebook infrastruktúrafejlesztési csapatának vezetője.

Az Intel uralmát kell megtörni

Az ARM-ra fogadó gyártók legnagyobb problémája ebben a piaci szegmensben az Intel: a legnagyobb chipgyártó még azelőtt piacra dobta Atomra épülő, alacsony fogyasztású és hőtermelésű, 64 bites szerverchipjeit, mielőtt az első ARM-alapú szerverlapkák megjelentek volna. Az x86 utasításkészlet-architektúrához pedig kiforrott a szoftverstack, az összes operációs rendszert és szerverszoftvert futtatni tudják, rendelkezésre állnak a fejlesztői eszközök a fejlesztők és felügyeleti megoldások az üzemeltetők számára. Az ARM-alapú lapkáknak ezeken a területeken több éves lemaradást kell pótolnia, ráadásul emellett teljesítményben vagy ár-teljesítményben is le kell győzniük a konkurenciát.

A Qualcomm árbevételt tekintve a második legnagyobb processzorgyártó, a megjelenése nagy lendületet adhat az ARM-alapú megoldások terjedésének a szerverpiacon. "Már beszélgetünk erről az ügyfeleinkkel" - mondta Mollenkopf. "Időbe telik, mire felépítjük ezt az üzletet, de meggyőződésünk, hogy nagyon érdekes lehetőségeket tartogat a jövőben." A Qualcomm becslései szerint ez a piaci szegmens, amelybe belépni készül, 2020-ra nagyjából 5 milliárd dolláros lesz, arról viszont nem beszélt még a vállalat, mekkora részesedés megszerzését tartja reálisnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról