Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 13. 15:31

Magyarországra is megérkezett az Epson okosszemüvege

Hazánkban is elérhető az Epson binokuláris okosszemüvege, a Moverio BT-200. A tervek szerint hamarosan számos kiterjesztett valóság appnak otthont adó eszközzel a gyártó elsősorban az vállalati felhasználókat veszi célba.

Már Magyarországon is kapható az Epson Moverio BT-200 okosszemüvege. A terület talán legismertebb modelljével, a Google Glass-szal ellentétben ez az eszköz nem a konzumer piacot veszi célba, a gyártó sokkal inkább a vállalati felhasználásra szánja.

Nem divatcikk, munkaeszköz

Ez a dizájnból is megmutatkozik, A BT-200 ugyanis jóval termetesebb eszköz mint az említett Google-termék, cserébe viszont nem csupán egy a látótér felső sarkában elhelyezkedő apró kijelzőt biztosít: miután binokuláris készülékről van szó, az mindkét szemet fedi, a kütyü így a felhasználó szeme elé vetíti a képet, amelynek mérete egy öt méterre lévő 80 hüvelykes vagy egy húsz méter távolságra lévő 320 hüvelykes kijelzőnek felel meg. A készülék felbontása qHD, azaz 960x540 pixel.

A szemüveghez egy távirányító is tartozik, amely kábellel csatlakozik. Ezen találjuk a szemüveg vezérlőelemeit, illetve az azt hajtó hardver is ebben kapott helyet: a processzor egy két 1,2 gigahertzes Cortex-A9 maggal dolgozó Texas Instruments OMAP 4460 chip - nem mai darabról van tehát szó, a lapka többek között a 2011-ben kiadott Samsung Galaxy Nexus okostelefonból lehet ismerős. Ehhez 1 gigbaájt RAM és 8 gigabájt belső tárhely párosul, utóbbi microSD-kártyával akár további 32 gigabájttal bővíthető.

A szemüvegen 4.0.4-es Android rendszer fut, amelyet a vezérlőn található kapacitív, multitouch-képes érintőpaddal, illetve az alatta elhelyezkedő jól ismert home, menü és vissza gombokkal vezérelhetünk. A kütyü 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi, Bluetooth 3.0 illetve Miracast csatlakozásra is képes, de a microUSB-n csatlakoztatott perifériákat is támogatja. Az eszközön kamerát is találunk, miután azonban ennek fő funkciója a kép- és szövegfelismerés a szemüveg méretének és árának leszorítása érdekében a felbontás itt a felbontás csak VGA, vagyis 640x480 pixel.

Magyar fejlesztésű alkalmazások

A 2720 mAh kapacitású akkumulátor nagyjából 6 óra üzemidőt tesz lehetővé - főként ez jelenti tehát a szűk keresztmetszetet a BT-200 kapcsán. Ezt a modellt mindenesetre az Epson még legalább annyira a fejlesztőknek szánja mint a vállalatoknak: a készülék elsősorban a kiterjesztett valóság-szoftverekre épít, a vállalat szerint például a felhasználó által látottak fölé vetített virtuális használati utasítások vagy akár orvosi szoftverek is létrehozhatók vele, amelyek segítségével műtét közben a sebészeknek nem kell felpillantaniuk a munkából, hogy különböző kijelzőkről olvassák le a beteg állapotára vonatkozó információkat - az Epson termékéhez tartozó alkalmazás-ökoszisztéma mindenesetre jelenleg elég szerény, ezen ugyanakkor már magyar fejlesztők is igyekeznek változtatni: a vállalat a termék magyarországi megjelenésének alkalmából tartott sajtóeseményen három a szemüvegre íródott hazai fejlesztésű szoftvert is bemutatott.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezek egyike a Netlife által fejlesztett, app, amely a raktárosok munkáját segíti, akiknek a BT-200-at viselve elég ránézni az egyes tételek dobozára ragasztott QR-kódra, a szoftver máris regisztrálja az eladott, netán beérkezett terméket az SAP vállalatirányítási rendszerbe. A következő app a 360world által demózott légiforgalmi irányítószoftver, amelyen keresztül a felhasználók a horizont fölött 360 fokban láthatják az induló és közeledő repülőgépeket, amelyekről azokat a látótér közepére helyezve részletes információk jelennek meg, a horizont alá tekintve pedig egy Google Earth-szerű műholdas térképen tájékozódhatnak. Végül a Birdorg egy rendszámfelismerő appot ismertetett, amely amellett, hogy képes azonosítani a szemüvegen keresztül látott rendszámtáblákat, azok karaktereit hangosan is felolvassa.

Az Epson a hazai megjelenéstől azt reméli, több fejlesztőcsapat is lecsap majd az eszközre, hogy bővíthessék a kiterjesztett-valóság appokat tartalmazó online bolt, a Moverio Apps Market tartalmát. Az érdeklődők az Epson fejlesztői oldalán találják meg a szükséges eszközöket és információkat az appok fejlesztéséhez. Az Epson Moverio BT-200 hazai javasolt kiskereskedelmi ára nagyjából 230 ezer forint, így olcsónak nem mondható, ugyanakkor a Google Glass - az Egyesült Államokban - 1500 dolláros, azaz több mint 360 ezer forintos árához képest már abszolút nem irreális. Ebben az esetben ráadásul binokuláris szemüveget kapunk, igaz jóval nagyobb kivitelben - ugyanakkor a várható felhasználási területeken nem elsődleges szempont a vonzó külső.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról