Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 11. 09:45

A belépőszinten tűnik el először a Nokia logó

Belépőszintű okostelefonnal int búcsút a Microsoft a Nokia márkanévnek: a frissen bejelentett, öthüvelykes Microsoft Lumia 535-öt a gyártó a legolcsóbb készülékek közé pozicionálja, az a szerény hardver ellenére egészen ígéretes versenyzőnek tűnik a belépő kategóriában.

Ez a pillanat is eljött, a Microsoft bejelentette az első Nokia logó nélkül érkező Lumia készülékét. Az ennek megfelelően csak Microsoft Lumia 535 névre keresztelt okostelefont a vállalat a belépőkategóriába szánja, azon belül is a legolcsóbb szegmenst veszi célba. Az eszköz öthüvelykes kijelzőjével igyekszik megfelelni a belépőszinten is egyre népszerűbb "nagyképernyős" trendnek - igaz, a felső kategóriába tekintve ez a méret már egyre inkább a "mini" címkével ellátott készülékekre lesz jellemző.

A kijelző felbontása 960x540 képpont, a pixelsűrűség tehát ebben az esetben nagyjából 220 PPI - nem túl magas érték, főleg telefonok esetében, de miután a fő cél az ár alacsonyan tartása, igazából panasz sem nagyon lehet rá, sőt külön jó pont, hogy IPS panelről van szó, Gorilla Glass 3 védelemmel. A mögötte dolgozó hardver sem fog benchmarkrekordokat dönteni: Snapdragon 200 processzorral már a belépőszinten is rég találkoztunk, abból viszont szerencsére a Cortex-A7 magos verzió került a Microsoft telefonjába, négy darab, 1,2 gigahertzen ketyegő maggal és Adreno 302 GPU-val.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A RAM mérete 1 gigabájt, a belső tárhelyé pedig 8, ezt természetesen microSD-kártyával tovább bővíthetjük. A kütyü mindkét oldalán egy 5 megapixeles kamerát találunk, az előlapi szenzor ráadásul (ma már szinte kötelező jelleggel) széles látószögű, hogy minél többen férjenek a vele készített szelfikbe. Az akkumulátor mérete 1905 mAh, ez bár valamivel kisebb mint az öthüvelykes eszközökben jellemzően használt telepek kapacitása, miután viszonylag alacsony fogyasztású hardvert kell meghajtania, elöljáróban úgy tűnik üzemidő terén nincs ok különösebb aggodalomra.

A 8,8 milliméter vékony eszközből két SIM befogadására képes változat is megjelenik, továbbá mindkét modellen előre telepítve megtalálható lesz a Microsoft Office csomagja, a Word, Excel, Powerpoint és OneNote alkalmazásokkal, illetve a Skype app sem maradt le róluk. Az első Microsoft Lumia legnagyobb erőssége ugyanakkor kétségtelenül az ára: a vállalat által 110 euróra becsült kiskereskedelmi árral számolva az egyébként szerény hardver is abszolút értelmezhető megoldás, ráadásul ez a bolti bruttó ár, a szolgáltatóknál ennél biztosan jóval olcsóbban kapható lesz előfizetés mellé, hűségidővel.

A Lumia 535 modellszámon a szimpla SIM-es verzió fut, de a készülékből kétkártyás kivitel is készül, Lumia 535 Dual SIM néven. A telefonok még novemberben piacra kerülnek, fekete, fehér, szürke, kék, zöld és narancs színű borítással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról