Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 7. 11:00

Hangszóróba rejtett otthoni asszisztens az Amazontól

Echo néven Bluetooth-hangszórót jelentett be az Amazon, amelyben egy virtuális asszisztens is helyet kapott. A kütyü jó hangminőséget és az iOS-ről megismert Sirihez hasonló funkcionalitást ígér, közbeiktatott okostelefon vagy tablet nélkül.

Váratlanul új termékkel rukkolt elő az Amazon, ezúttal egy Bluetooth-hangszóróba oltott személyi asszisztens formájában, amelyet Echo néven dob piacra. A henger formájú, dizájnos kütyü a Google Now, illetve Siri szolgáltatásokból megismert funkcionalitást hozza, ráadásul ehhez még okostelefont sem kel csatlakoztatni hozzá.

Online vagy helyi streaming

Az eszköz használatához, ahogy a legtöbb hasonló virtuális asszisztens esetén, egy kulcsszóval fel kell ébreszteni azt, ez jelen esetben a hangszóróból beszélő virtuális hölgy neve, azaz "Alexa". Ezután adhatjuk ki az utasításokat a készüléknek, amely időjárási információkat, híreket vagy szükség esetén akár Wikipédia-bejegyzéseket is felolvas, új pontot ad a tennivalók listájához, ébresztőt állít be, illetve természetesen a kért zeneszámokat is lejátssza.

A kütyü a vállalat Far-Field Voice Recognition technológiáját használja, összesen hét darab mikrofonnal így a szoba távolabbi sarkaiból vagy hangos zenelejátszás közben is megérti a normális beszédhangerővel adott utasításokat. A zeneszámokat az Echo, ha önállóan dolgozik, az Amazon Music, Prime Music, iHeartRadio és TuneIn szolgáltatásokból húzza elő, de miután Bluetooth-szal is felszerelték, külső eszközökről a saját zenetár, vagy akár a Spotify kínálata is a készülékre streamelhető.

Az eszköz 360 fokban sugároz hangot, így amennyire lehet, érdemes a szoba közepén elhelyezni. Noha a képek alapján aprónak tűnhet, az Amazon hengeres terméke nagyjából 23,5 centiméter magas, átmérője pedig 8 centiméter. Ebbe a házba egy 2,5 hüvelykes mélynyomót és egy kéthüvelykes magassugárzót sikerült bepréselni, amelyek a vállalat szerint mindkét tartományban jó minőségű hangzást biztosítanak.

Egyelőre csak a kiválasztottaknak

A hangerőt manuálisan a henger világító élű tetejét eltekerve szabályozhatjuk. Ugyancsak az eszköz tetején találjuk a készülék gombjait - ebből az Echo összesen összesen kettőt kapott, az bekapcsológombot, illetve a mikrofon némítógombját. Az Amazon továbbá egy távirányítót is mellékel a termékhez, amellyel a zenelejátszást és a hangerőt kontrollálhatjuk, továbbá egy beépített mikrofon is került bele, így ezen keresztül is adhatunk utasításokat a rendszernek. Az Echóhoz androidos, illetve a cég saját Android változatára, Fire OS-re készült alkalmazás is tartozik, az iOS és PC felhasználók pedig böngészőből férhetnek hozzá az eszközhöz. Az app segítségével az egyes zenék, illetve bediktált feladatlisták vagy ébresztők is kezelhetők.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Miután a kütyü az Amazon Web Servicesre támaszkodik, a megfelelő működéshez folyamatos internetkapcsolatra van szüksége - így ha a későbbi használathoz nem is, a kezdeti Wi-Fi beállításhoz még mindenképp szükség lesz egy okostelefonra, táblagépre, netán notebookra és a fent említett alkalmazásra.

Bár a készülék kényelmesebb használatot ígér - legalábbis otthon - mint a jelenleg elérhető telefonos virtuális asszisztensek, az Amazon szempontjából legfontosabb funkciója nyilvánvalóan a vásárlás. Az ehhez kapcsolódó lehetőségek egyelőre kimerülnek a vállalat online áruházára vonatkozó bevásárlólista bediktálásában, amennyiben azonban az eszköz népszerű lesz, ez a folyamat több mint valószínűleg az áru megrendelésére is kiterjed majd - a felhasználónak gyakorlatilag csak ki kell mondania mit szeretne, azt a cég már házhoz is szállítja.

Az Amazon Echo egyelőre csak meghívásos alapon vásárolható meg, kissé talán borsos, 200 dolláros áron, a Prime-előfizetőknek pedig 50 százalékkal olcsóbban, 100 dollárért. Meghívók a vállalat kapcsolódó weboldalán igényelhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról