Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 10. 09:47

Fejlesztőkészletet adott ki a Lytro

Fejlesztőkészletet adott ki az utólagos újrafókuszálást lehetővé tevő plenoptikus kameratechnológiájáról ismert Lytro. A vállalat egyedi képalkotó megoldása hamarosan több egészségügyi és biztonsági termékben is feltűnhet - már ha a cégek hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni a csomagért.

A fényképek utólagos újrafókuszálása manapság divatos funkció - valószínűleg minden, a fényképezés után kicsit is érdeklődő okostelefon-tulaj kipróbálta már valamelyik gyártó erre vonatkozó szoftveres megoldását. Ez azonban valójában nem több némi automatizált utómunkánál, ami gyakran a képek minőségén is meglátszik - mindez azonban hamarosan megváltozhat, miután a terület veteránjának számító Lytro fejlesztőkészletet adott ki (Lytro Developer Kit vagy LDK) amellyel az érdeklődők maguk is használhatják a vállalat egyedi kameratechnológiáját.

A 2006-ban alakult vállalat 2011-ben piacra dobott plenoptikus kamerájáról vált ismertté. A light-field néven is ismert technológia lényege, hogy egy speciális lencserendszerrel és szenzorral egyszerre több irányból képes rögzíteni a beérkező fényt, amelyet aztán egy szoftver állít össze kvázi térbeli képként. A most kiadott csomagban ehhez nemcsak hardvert, szoftvert is találunk, a pakkban a szenzor és a lencse mellett egy Python API, továbbá egy képfeldolgozó- és renderelőprogram is helyet kapott.

Lytro Illum

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Lytro három éve megjelent első kamerája külsőre sem igazán hasonlított a hagyományos fényképezőgépekre: gyakorlatilag egy kisebb tégláról van szó, amelynek végén kapott helyet az objektív. A kütyüvel készített képeken a fókuszpont tetszőlegesen mozgatható, sőt, kis mértékben még a kép nézőpontját is megváltoztathatjuk. A vállalat idén áprilisban egy második, komolyabb termékkel is előállt, ez az ismert pro-kompakt kamerákra már jobban emlékeztető Illum. Az eszköz a 11 megaray felbontású előddel ellentétben már 40 megarayt tudhat magáénak - ez a plenoptikus kamerák felbontásának mértékegysége.

Eddig négy partnerrel állapodtak meg

A most kiadott LDK-nak köszönhetően a technológia potenciálisan kitörhet a kuriózum kategóriából és több eszközbe is utat találhat, egyelőre azonban még ne a csúcstelefonokban számítsunk rá, a vállalat ugyanis első körben négy partnerrel állapodott meg: ezek a NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory), amely a képalkotó technológia potenciális űrbéli felhasználását vizsgálja majd, az egészségügyi termékekkel foglalkozó General Sensing, amely egy speciális babafigyelő rendszer kifejlesztését tűzte ki célul, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának részeként működő Night Vision and Electronic Sensors Directorate - utóbbi a nevéből sejthetően újfajta éjjellátó berendezések létrehozására használja majd a készletet - végül pedig egy meg nem nevezett ipari partner, amely "számos terméket fejleszt kormányzati felhasználásra".

A VentureBeatnek adott interjújában Jason Rosenthal, a Lytro vezérigazgatója elmondta, első körben arra számít, technológiájuk orvosi és biztonsági eszközökben tűnik majd fel, nem sokkal később filmkészítés területére, idővel pedig valószínűleg az okostelefonokba is utat talál - ehhez persze jócskán zsugorítani kell a jelenleg elérhető optikákon. A Lytro fejlesztőkészlete tehát már elérhető, a fejlesztőknek ugyanakkor akik látnak benne fantáziát mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, a csomag ugyanis nem kevesebb mint húszezer dollárba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról