Szerző: Koi Tamás

2014. november 6. 12:07

Nyilvános hotspotok lettek a UPC otthoni routerei

Itthon a nagy szolgáltató körében egyedülálló termékkel egészítette ki internetszolgáltatásainak körét a UPC Magyarország. A Wi-Free nevű szolgáltatással bármelyik UPC internetelőfizető csatlakozhat egy másik ügyfél Wi-Fi routeréhez.

Itthon egyedülálló internetes szolgáltatással rukkolt elő meglévő előfizetői számára a UPC Magyarország. A Wi-Free-nek nevezett megoldással lehetővé válik, hogy egy ügyfél egy másik előfizető Wi-Fi routerére csatlakozzon, és ingyenesen igénybe vegye a vezetékes infrastruktúrát. A szolgáltató teljesen szeparáltan kezeli az otthoni előfizető privát adatcsatornáját és a publikus Wi-Fi számára biztosított internetkapcsolatot. A nyilvános hotspot-funkciót a napokban kapcsolja be a szolgáltató a kompatibilis végberendezéseken.

200 ezer potenciális hotspot

Ezzel a UPC más, népszerű Wi-Fi megosztó platformokkal (pl Fonera) ellentétben eléri, hogy az otthoni internetkapcsolat semmilyen paramétere (így elsősorban a sávszélesség vagy a ping) ne változzon, illetve mivel a két adatcsatorna és hozzáférés pont teljesen elkülönül egymástól, az otthoni előfizetőknek sem kártevőktől, sem más biztonsági kockázatoktól nem kell tartaniuk - ígéri a kábelszolgáltató. A UPC Magyarország a Wi-Free hotspot-funkciót minden, a szolgáltatás nyújtására alkalmas otthoni Wi-Fi routerénél automatikusan aktiválja, ebből egyébként eddig nagyjából 200 ezret telepítettek országszerte. A szolgáltatás külföldön, más országokban is igénybe vehető, a cég szerint több millió hotspot áll a felhasználók rendelkezésére Európa-szerte.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A UPC-nek amúgy minden joga megvan távolról átparaméterezni a routereket, hiszen azok mindvégig a szolgáltató tulajdonában állnak - ettől függetlenül az előfizetők kikapcsolhatják a Wi-Free funkciót az ügyfélszolgálaton keresztül, illetve a My UPC felületen. Ha azonban az előfizető deaktiválja ezt a funkciót, úgy teljes egészében jogosulatlan lesz a szolgáltatás használatára, vagyis más Wi-Free hálózatra sem fog tudni csatlakozni. Fontos kritérium továbbá, hogy a rendszer csak a UPC kábelnetes előfizetései esetében működik, a 29-es (xDSL) körzetben nem.

A rendszer használata My UPC regisztrációhoz kötött, a szolgáltató ez, valamint a Wi-Free-hez tartozó jelszó alapján lépteti be a rendszerbe a klienst (egy My UPC regisztrációval egyszerre három konkurens kliens használhatja a szolgáltatást), egy meglehetősen bonyolult, egyszeri autentikációs folyamatot követően (Windowsos PC-knél WPA2-Enterprise biztonsági szintet és PEAP hitelesítést kell kiválasztani). Semmivel sem egyszerűbb a Wi-Free hotspotokhoz csaltakozni androidos okostelefonokkal, mivel a csatlakozást itt nem segíti alkalmazás, így a telefon menüjében a csatlakozáshoz MSCHAPV2 Phase 2 hitelesítést kell kiválasztani. Az Apple iOS operációs rendszerét futtató eszközöknél nincs szükség a kapcsolat külön paraméterezésére, a kliens automatikusan beállítja a szükséges hitelesítést és csatlakozási protokollt.

Elég egyszer csatlakozni

A UPC Wi-Free hotspotokhoz szerencsére elég egyszer csatlakozni, mivel a hotspotok mindenhol ugyanazt az SSID-t és hitelesítést használják, az eszköz automatikusan csatlakozik hozzájuk a vételi körzetben (kivéve akkor, ha az előfizető otthon, a saját Wi-Fi kapcsolatával netezik, ilyenkor ugyanis ezt részesíti előnyben a kliens).

A Wi-Free hálózatok letöltési irányban 2,5 Mbps, feltöltési irányban pedig 0,5 Mbps sávszélességet biztosítanak, ami lényegében internetböngészésre és e-mailezésre korlátozza a használatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról