:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 21. 12:35

Sok újdonsággal bővült a Microsoft felhője

Egy hétfő esti kaliforniai eseményen mutatta be a Microsoft az Azure felhőszolgáltatás új képességeit. A vállalat egy helyben futtatható cloudplatformot is bejelentett, amelyhez a Dell adja a hardveres hátteret.

Folyamatosan fejleszti az Azure felhőt a Microsoft, a platformszolgáltatásként indult felhőt folyamatosan oltja be infrastruktúraszolgáltatásokkal is - a redmondi vállalat az egyetlen, amely mind a két kategóriában az élmezőnyben van. A tegnapi San Franciscó-i esemény során Satya Nadella elnök-vezérigazgató és Scott Guthrie, az Azure fejlesztésével megbízott vezető egy sor újdonságról rántották le a leplet.

Erős VM, gyors storage, piactér a felhős szoftverek számára

A felhő egyik előnye, hogy azonnal hozzáférhető és használat alapján számlázott, így ideális abban az esetben, ha valakinek csak rövid időre van szüksége nagy kapacitásra. A Microsoft a közelmúltban mutatta be a D-sorozatú VM-eket nagy memóriakapacitással és SSD-vel, de az újabb, G-sorozat még ezeken is túltesz. Még a legkisebbik (Standard_G1) is 28 gigabájt memóriát és 406 gigabájt helyi SSD háttértárat tartalmaz, a legnagyobb (Standard_G5) pedig 448 gigabájt memóriával és 6500 gigabájt flash háttértárral rendelkezik. A G-sorozatú gépeket a legújabb generációs Intel Xeon E5 v3 gépeken futtatja a Microsoft, ezek a VM-ek hamarosan elérhetővé válnak mindenki számára.

A nagy memóriakapacitású gépekkel együtt a vállalat bejelentette az Azure Premium Storage-ot, amely SSD-ket alkalmaz a legnagyobb I/O-teljesítményt igénylő alkalmazások kiszolgálására. Ezzel végre megjelent a nagy sebességű perzisztens tároló az Azure-ön, ezekből akár többet is lehet egy virtuális géphez kapcsolni, legfeljebb 32 terabájt kapacitásig. A Microsoft ígérete szerint így VM-enként 50 ezer IOPS is elérhető 1 ms alatti olvasási késleltetés alatt. A nagy memória- és SSD-kapacitású (nem perzisztens) VM-ek és az Azure Premium Storage segítségével a vállalatok könnyen felhősíthetnek olyan alkalmazásokat is mint a SQL Server vagy a Dynamics AX, perverzek akár egy komplett helyi Exchange-telepítést is az Azure-be vihetnek.

Bejelentett egy piacteret is a Microsoft, ahol felhős szoftverek találhatók. Az Azure Marketplace-en komplett alkalmazások és szolgáltatások közül lehet válogatni és a kiválasztottakat néhány kattintással telepíteni is lehet a Microsoft Azure-re. Új partnereket is bejelentett a Microsoft, ezek egyike a CoreOS, amely egy minimalista Linux-disztribúció hatalmas szervertelepítések számára, valamint a Cloudera, amely nyílt forrású Hadoop-disztribúciót és kapcsolódó szoftvereket fejleszt és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból él. A Marketplace-en akár kisebb cégek is megjelenhetnek "eladóként", felhőben futó szolgáltatásaikat a nagyoknak kínálva, de a startupok is könnyen megtalálhatják a szolgáltatásuk beindításához szükséges komponenseket és gyorsan üzembe helyezhetik az üzletüket kiszolgáló rendszereket.

Felhő a rackben: Azure Cloud Platform System

Új szolgáltatások mellett egy új termék is érkezett, az Azure Cloud Platform System (CPS), korábbi kódnevén San Diego. Ez egy olyan, előre integrált rendszer Dell hardverekből és Microsoft szoftverekből, gyakorlatilag egy Azure-kompatibilis privát felhő, amelyet a vállalatok helyben üzemeltethetnek és saját feltételeik mellett használhatnak. A CPS-t a Microsoft egyfelől ajánlja olyan nagyvállalatoknak, amelyeknek vonzó a felhő koncepciója, de nem szeretnék az adataikat házon kívülre vinni, de szolgáltatók is vásárolhatnak belőle, hogy aztán felhőszolgáltatást adjanak a partnereiknek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft szerint a CPS megjelentetésének legfőbb oka a partnerektől érkező visszajelzés, amely alapján egy privát felhő építésének komoly gátját képezi mindenhol a szoftverek és hardverek integrálása, és amely miatt sok nagyszabású privátfelhő-projekt túllépi a tervezett idő- és költségkeretet és összességében nem hozza az elvárt gazdaságosságot.A megoldás az előre integrált és tesztelt környezet, amelyet az ügyfélnek már csak üzembe kell helyeznie, áramot és hálózati elérést adni neki.

A CPS legkisebb megvásárolható modellje egy rack jelenleg, de kiindulva más gyártók gyakorlatából hamar jöhetnek ennél kisebb konfigurációk is. A rack kétfoglalatos Dell PowerEdge (Xeon E5-2650 v2) szervereket tartalmaz, összesen 32 darabot, egyenként 256 gigabájt operatív tárral, ezekhez Dell tárolók csatlakoznak, Dell hálózati eszközök segítségével. A gépekre Windows Server 2012 R2, System Center 2012 R2, SQL Server és Azure Pack szoftverek vannak előre telepítve és konfigurálva. A Microsoft számításai szerint egy teljes rackes konfiguráció 2000 VM-et képes egyszerre futtatni, de egy telepítés akár 4 rackig is nyújtózhat, ami 8000 VM-et jelent.

A futtatott szoftvereket az adminok már jól ismerhetik, ezért nincs szükség új ismeretek elsajátítására, érvel a Microsoft. A CPS "gyárilag" tartalmaz olyan szolgáltatásokat mint a vírusvédelem, a VM-ek mentése, patchelése és monitorozása, az önkiszolgáló Azure Pack portál, amelyen keresztül a felhasználók az IT-szakemberek nélkül igényelhetik meg a számukra szükséges szolgáltatásokat. Rendelkezésre állnak REST API-k és PowerShellen keresztüli automatizációs lehetőségek. A

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.