:

Szerző: Koi Tamás

2014. október 20. 11:03

Továbbra is teljes rejtély a DIGI mobilpiaci stratégiája

Aligha valószínű, hogy még idén elindul a DIGI saját mobilszolgáltatása, legalábbis erre lehet következtetni egy, a cég ügyvezetőjével készült interjúból, mely továbbra sem fed fel szinte semmit a társaság mobilpiaci terveiről. Az biztos, hogy a DIGI mobil olcsó lesz, csak az a kérdés, hogy mikor.

Továbbra sem tudni semmi konkrétumot arról, hogy hogyan képzeli el pontosan a DIGI a mobilpiaci szereplést Magyarországon, a cég ügyvezetőjével készült indexes interjúból azonban arra lehet következtetni, hogy egyhamar nem fog elindulni a szolgáltatás. Bár a hatósági szerződést a Népszabadság információi szerint a múlt héten aláírta a társaság, illetve a hálózat működéséhez szükséges engedélyeket is megkapta, több jel is arra utal, hogy a DIGI még a hálózattervezési fázis alapvető lépéseinél jár csupán, azaz nem lesz egy-két hónapon belül saját mobilszolgáltatása az országban. A hálózat kiépítésére egyébként semmi nem is kötelezi a céget.

Majd talán jövőre

Az Indexnek nyilatkozva Ryszka Sambor ügyvezető igazgató kifejtette, létezik olyan technológia, amivel a társaság által elnyert 10 MHz-es duplex blokkal hang- és adatszolgáltatást is lehet nyújtani az 1800 MHz-es sávban, további részletekre azonban nem tért ki arra hivatkozva, hogy jelenleg is tartanak bizonyos egyeztetések a lehetséges beszállítókkal. Ez arra enged következtetni, hogy a szolgáltatónak az interjú készítésének időpontjában még nem volt megállapodása egyik nagy hálózatieszköz-gyártóval sem a hálózati infrastruktúra-elemek beszerzéséről.

Ezek a beszállítói szerződések egyébként gyakran együtt járnak bizonyos hálózattervezési folyamatok kiszervezésével is, vagyis a beszállító cég (ami lehet a Huawei, a ZTE, az Ericsson vagy az NSN) a bázisállomások főbb komponensein túlmenően gyakran komplett hálózatépítési tervet tesz le a megrendelő asztalára. Így tudott például viszonylag gyorsan elindulni saját hálózatával 1999-ben a Vodafone Magyarország is, illetve egyes, nem hivatalos információk szerint készültek ilyen tervek, illetve tanulmányok a 2011/12-es frekvenciaaukción sokáig befutónak tűnő állami mobilcég részére is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a DIGI mennyire lesz e tekintetben ráutalva beszállítói partnerére, partnereire, illetve mennyire tudja hasznosítani a romániai szolgáltatás üzemeltetéséből eredő tapasztalatokat, a DIGI vezetője mindenesetre az interjúban többször is leszögezte, hogy "minél hamarabb" tervezi elindítani a saját mobilos infrastruktúrát, de semmilyen céldátumot, illetve további konkrétumot nem árult el. A cégnek a tervezési fázison túlmenően mindenesetre nem lesz egyszerű dolga, hiszen a hálózat bekapcsolását megelőzően építkeznie kell, ami még a vonatkozó szabályozás enyhülésével együtt is hosszadalmas engedélyeztetési folyamatot igényel.

Van ahol elég pár gombnyomás is

A versenytárs szolgáltatók ezzel szemben jóval kényelmesebb helyzetben vannak, és nem csak azért, mert elérésük eleve lényegesen nagyobb, illetve ügyfélbázisuk jelentős részét hűségszerződések kötik. A Magyar Telekom szintén a múlt héten írta alá a frekvenciapályázatot lezáró hatósági szerződést az NMHH-val, majd ezt követően a cég gyakorlatilag napokon belül látványosan használatba is vette az összes frekvenciát. Ez többek közt annak köszönhető, hogy a Telekom már jóval a frekvenciaengedélyek megszerzése előtt megkezdte a tervezési szakaszt.

A rendkívül nyomott árairól ismert DIGI tervei közt szerepel az is, hogy a jelenlegi árszinthez képes jóval kedvezőbb feltételekkel nyújtson mobilszolgáltatást, ez azonban a hálózat kiépítésének költségeit, valamint az érvényben lévő végződtetési díjakat, illetve a szolgáltatást terhelő adókat figyelembe igen jelentős terheket róhat a szolgáltatóra. Sokak szerint a DIGI számára a saját VoIP-szolgáltatás (hasonlóan a nemrég indult UPC Phone-hoz) üzemeltetése lehet minderre megoldás, ennél sokkal valószínűbb azonban a nemzeti roamingszerződés megkötése valamelyik versenytárs-szolgáltatóval a hangszolgáltatásokra vonatkozóan.

Egyedül nem megy?

Kérdés, hogy melyik, már meglévő mobilszolgáltatónak állhat érdekében, hogy szabad kapacitásainak egy részét pénzért bérbe adja a feltörekvő versenytársnak. Amint azt korábban megírtuk, a DIGI győzelme a frekvenciapályázaton egyértelműen a Telenor Magyarországnak kedvezhetett a leginkább, hiszen a román tulajdonú vezetékes szolgáltató az első számú versenytársnak számító Vodafone Magyarországgal szemben kerekedett felül a pályázaton, ezért a Vodafone most nem indíthat az 1800 MHz-es sávban 4G/LTE-szolgáltatást.

Persze mindez nem jelenti azt automatikusan, hogy a DIGI a Telenor felé "húzna", mindenesetre beszédes, hogy a két szolgáltatónak már van viszonteladói szerződése adatszolgáltatásra. A DIGI első embere az Index ezt firtató kérdésére közölte, a meglévő együttműködés nem feltétlenül kiindulópontja egy szélesebb együttműködésnek. Beszédes lehet az is, hogy a piacra lépés 1999-ben a jóval tőkeerősebb Vodafone-nak sem sikerült egyedül - a cég az indulását követő két évben a Pannon és a Westel 900 MHz-es hálózatát használta a hangszolgáltatásokhoz. A Vodafone az indulásakor szintén az 1800 MHz-es sávban jutott saját frekvenciához, ráadásul akkor azt kizárólag hangszolgáltatásra tudta igénybe venni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.