Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 8. 13:32

Önmaga feldarabolásán dolgozik a Symantec is

Az eBay és a HP után újabb technológiai vállalat hasadhat ketté, a Bloombergnek nyilatkozó bennfentesek szerint a Symantec is ezen dolgozik. A végleges döntés és publikus bejelentés heteken belül megszülethet, az óriás szoftvercég egy biztonsággal és egy adattárolással foglalkozó vállalattá hasadhat.

Kettéhasadásban látja a kiutat az évek óta növekedési problémákkal küzdő, többször is vezetőt váltó Symantec. A Bloomberg informátorai szerint a vállalat élére a közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgató, Michael Brown már támogatja a Symantec kettéhasítását, amelyet állítólag az elődei rendre elvetettek.

Az 1982-ben alapított Symantec sokáig csak az információbiztonsági piacon volt érdekelt, ismertté elsősorban a Norton márkanevű védelmi termékeiről vált, miután 1990-ben megvásárolta a Peter Norton Computingot. A nagy fordulatot a vállalat fejlődésében 2005 hozta el, amikor az addigi legnagyobb szoftveres akvizíció révén, több mint 13 milliárd dollárért bekebelezte a Veritast, amely az adatmentési piacon töltött be meghatározó pozíciót.

Nem jött a növekedés, jöttek-mentek a vezérek helyette

E felvásárlás révén hirtelen tudott nagyot nőni a Symantec bevétele, az azt követő években azonban a bővülés látványosan lelassult, 2009 óta a társaság forgalma 6 és 7 milliárd dollár között mozog évente, az utóbbi negyedévekben pedig már csökkenő tendenciát mutat. Miközben a Symantec jobbára stagnált, az IT-biztonsági termékek piaca folyamatosan erősödött, mivel a vállalatok még a szűkös esztendőkben sem tehették meg, hogy ne költsenek biztonsági megoldásokra. Tavaly például ez a piac 4,9 százalékkal emelkedett a Gartner szerint, 2012-ben majdnem 8 százalékkal bővült, az azt megelőző évben 7,5 százalékot, 2010-ben pedig nem kevesebb mint 12 százalékot erősödött.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

2009-ben az igazgatótanács leváltotta John Thompson elnök-vezérigazgatót,utódjává pedig azt az Enrique Salemet nevezte ki, aki 1990 óta dolgozott a cégnél és elnök-vezérigazgatói kinevezése előtt az operatív vezetői tisztséget töltötte be. Salemnek azonban a gyenge eredmények miatt már 2012-ben mennie kellett, helyét Steve Bennett vette át, aki nagy lendülettel látott neki egy átszervezési és költségcsökkentési programnak. Az eredmények azonban láthatóan nem hozták az igazgatótanács elvárásait, így Bennettnek is útilapu került a talpára idén márciusban.

Azóta Michael Brown irányítja a céget, aki néhány hónapig megbízott elnök-vezérigazgatóként dolgozott, idén szeptemberben véglegesítették a kinevezését. A Bloomberg informátorai szerint már a korábbi vezetők is foglalkoztak a cég esetleges szétdarabolásával egy biztonsági és egy adattárolási fókuszú társaságra, azonban végül ezt a tervet minden CEO elvetette. Brown azonban hajlik a dologra - a darabolás eredménye pedig könnyen lehet, hogy akvizíció lesz. Egyben a 16 milliárdos piaci kapitalizációjú Symantecet lenyelni nehéz és drága lenne, de az önálló cégek közül a biztonságra és az adattárolással foglalkozóra is könnyen lehetne vevőt találni, mint amilyen a HP vagy az EMC.

Hatalmassá vált, de kicsi szeretne lenni

A Symantec az elmúlt évek során számos nagy felvásárlással bővítette portfólióját - ilyen volt például a Veritas 13 milliárd dollár értékű lenyelése 2004-ben, az Altiris több mint 1 milliárdos akvirálása, a MessageLabsért 630 milliót, a PGP Corporationért 300 milliót, a VeriSignért 1,3 milliárdot, a ClearWellért 390 milliót adott a cég, és ezek csak a nagybb értékű ügyletek voltak. A vállalat ennek ellenére nem igazán tudott függetlenné válni a PC-s biztonsági szoftverek piacától, továbbra is ez a legnagyobb üzletága - a PC-eladások csökkenése pedig a Symantecet is érzékenyek érintette.

A Reuters már tavasszal írt arról, bennfentes információkra hivatkozva, a hogy a Symantec bankokkal tárgyal a stratégiai lehetőségek feltérképezéséről. A cég nagyobb részvényesei már akkor is szorgalmazták a szétdarabolást, egyes üzletágak vagy tevékenységek leválasztását, amelyek önállóan is életképesek vagy megfelelően nagy vonzerőt jelentenek egy esetleges felvásárló számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról