Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 31. 09:58

Kipróbáltuk: Qilive és Toshiba sportkamerák

Búcsút int a belépőszintnek a Qilive sportkamera, amelynek második generációja már a középkategóriát veszi célba, akárcsak a hasonló árfekvésű és képességű Toshiba Camileo X-Sports névre hallgató készüléke. A két sportkütyüt kipróbálva néztük meg, milyen lehetőségeik vannak mutatványaik rögzítésére a közepes büdzsével rendelkező extrém sportolóknak.

A korábban csak az extrém sportolók körében népszerű sportkamerák mára megkezdték vándorlásukat az alkalmi felhasználók felé. Egyre több víz-, por- és rázkódásálló eszköz jelenik meg mérsékelt áron, mérsékelt képességekkel - ahhoz azonban teljesen megfelelő fegyvertárral, hogy a családi nyaralás vizesebb és rázósabb pillanatait lencsevégre kapjuk velük.

Az Auchan szárnyai alatt megjelent Qilive sportkamera széria második generációja, illetve a Toshiba Camileo X-Sports kamerája is ezt a célt tűzte ki maga elé: a két készülék a GoPro és hasonló termékeknél számottevően olcsóbban örökíti meg a családi raftingtúrát, kerékpáros kirándulást, siklóernyőzést vagy jetskizést - noha itt már közel sem beszélhetünk olyan alacsony árról, mint például az első Qilive sorozat esetében (amit egyébként szintén kipróbáltunk) cserébe viszont nagyságrendekkel jobb minőséget kapunk. Ráadásul már sem az Auchan, sem pedig a Toshiba kamerájánál nem kell vakon elkészíteni a felvételeket, ellentétben számos drágább konkurenssel.

Felvételkészítés, csuklóból

A kijelző különösen a Qilive kütyü esetében érdekes, annál ugyanis nem magára a kamerára, hanem a hozzá tartozó sportkarórára került, amelyre Wi-Fi-n keresztül jut el a streamelt videó. A megoldás ráadásul nem csak az órával működik, a Qilive mobilalkalmazásával okostelefonra is továbbíthatjuk az eszköz képét, illetve vezérelhetjük is azt - sziklamászás közben azonban valószínűleg praktikusabb a csuklóra rögzített órát használni, mint a telefonnal zsonglőrködni.

A Toshibánál, ahogy azt a digitális fényképezőgépeknél is megszokhattuk, a képernyő az eszköz hátoldalán kapott helyet. Kézre szíjazható kiegészítővel ugyanakkor a japán gyártó sem maradt adós, a készülékhez ugyanis egy csuklópánt is jár, amelyen két jókora gomb található, ezekkel indíthatjuk el, vagy állíthatjuk meg a felvételt. Akárcsak a konkurens eszköz, az X-Sports is vezérelhető Wi-Fin keresztül okostelefonos alkalmazásról, ezt azonban nem sikerült kipróbálnunk, miután a Play Store szerint az app egyetlen általunk felvett androidos eszközzel sem kompatibilis - pedig akad néhány. A szoftver 3.0-s értékelése mindenesetre nem sok jót sejtet, főleg, hogy az összesen 58 szavazóból 19 a legalacsonyabb pontot adta rá.

Viszonylag jó alapfelszerelés

A Qilive alapcsomagban megtaláljuk a sportkarórát és a 60 méterig vízálló tokban érkező kamerát, illetve töltőjét, továbbá néhány öntapadós gumitalp is jár hozzá, amelyekkel különböző felületekre rögzíthetjük az eszközt. De akad itt még csuklóra akasztható szíj, és egy ráadás, sárga keretes hátlap is a vízálló tokhoz -  a kütyüvel tehát adott esetben már plusz bevásárlás nélkül is nekiállhatunk kalandozni. Egy ráadás körre lesz csak szükség az Auchanban, a microSD-kártya ugyanis kimaradt a csomagból, a nagyjából 100 megabájtos belső tárhely pedig nem sokra elég. Aki nem érné be ennyivel, a készülékhez számos további kiegészítőt is vásárolhat, például a fejpántot vagy hevedert, amellyel az a mellkasra rögzíthető.

A Toshiba sem fukarkodott a tartozékokkal, a felragasztható gumitalpak nála sem maradtak ki, ahogy a csuklószíj sem - ezt szokatlan módon egy öntapadós gyűrűvel rögzíthetjük a készüléken. A dobozban megtaláljuk továbbá az eszköz töltőjét, külön jó pont, hogy az cserélhető villásdugókkal szerelték fel, kétféle falialjzat-szabványhoz, illetve egy plusz USB-kábelt is az adatátvitelhez. A csomagba ezen felül egy rögzítősatu is került, amellyel kerékpár vagy motor kormányára is felszerelhetjük az eszközt - a memóriakártya azonban innen is kimaradt.

Jó lesz megbarátkozni a használati útmutatóval

A kamerákhoz visszakanyarodva, akárcsak Qilive első modelljén, az újabb változaton is mindössze két gomb található egy apró LCD panel társaságában - ennek megfelelően kezelése nem túl bonyolult, az első néhány kör előtt azonban biztosan szükség lesz a használati utasításra. A gombok és a kijelző a kamera tetején kaptak helyet, ami sokkal szerencsésebb elhelyezés mint az előző változat esetében, aminek egyik gombja a a tetején, a másik pedig a képernyő mellett az előlapon található.

Utóbbinál ráadásul még a háttérvilágítás is hiányzik, ezt a problémát szerencsére az új modell esetében már orvosolták, a kijelző kéken világító pixeljei vakító napfényben és sötétben is kiválóan olvashatók. A kis panelen az alapvető információk jelennek meg, azaz hogy a gép éppen fotó vagy videó módban van, meddig bírja még az akkumulátor és hogy a memóriakártya tárterületének még hány százaléka szabad.

A Qilive kamerát a jobb oldali gombot nyomva tartva kapcsolhatjuk be, ezután pedig ezt röviden lenyomva navigálhatunk az egyes funkciók között, mint a fényképező, kamera vagy timelapse (sorozatkép)  üzemmód, a Wi-Fi ki- és bekapcsolása, illetve a beállításokat is itt találjuk. A jobboldali gomb kvázi az “OK” funkciót látja el a navigáció során, de a felvételt is ezzel indíthatjuk el, illetve fényképet is ezt lenyomva készíthetünk - a kezelés tehát pár perc alatt elsajátítható, de vélhetően mindenki jobban jár, ha a büszkeségét félretéve legalább egy futó kapcsolatot létesít a használati útmutatóval. A folyamatban lévő felvételt a készülék felső élén és elején egy-egy pirosan villogó LED jelzi.

Átlátható menürendszer

A Toshiba Camileo X-Sports felületén már jóval több, összesen hat gombot találunk, egyet a a tetején, négyet a hátlapon a kijelző bal szélén, a bekapcsológomb pedig a kütyü bal oldalán kapott helyet. Az eszközt használatba véve az első néhány gombnyomás után feltűnik, hogy a víz- és ütésálló tokban nem a legkönnyebb a kezelés, a kivezetett gombokkal néha csak a második-harmadik - erőteljes - próbálkozásra sikerül eredményt elérni, főleg a bekapcsológombnál.

A tokból kivéve persze már egyszerűbb dolgunk van, itt ráadásul a kezeléshez sem kell feltétlenül az útmutatóhoz nyúlnunk, a kijelző melletti gombok funkciója egyből kiderül a piktogramokból, ráadáasul a kéthüvelykes képernyőn egy áttekinthetőbb grafikus felület is elfért, amelyet az alsó menügombbal nyithatunk meg. A navigálás itt teljesen egyértelmű, a zoomolásra használt T/W billentyűkkel lépkedhetünk a menüpontok között és az alattuk lévő lejátszás gombbal választhatjuk ki azokat.

A menüben itt is megtaláljuk a fényképező, kamera és sorozatkép üzemmódok beállításait: videót Full HD felbontáson 60, 720p-n pedig 120 fps-sel készíthetünk, WVGA felbontásnál pedig akár másodpercenként 240 képkockára is feltolható a felvétel sebessége. A 4:3-as képarányú fényképek maximális felbontása 12 megapixel, ami 8-ra vagy 5-re is visszavehető.

A csatlakozók a Camileo jobb oldalán lévő ajtó alatt helyezkednek el, itt egy microSD-kártyahely, egy microUSB- és egy microHDMI-aljzat is helyet kapott, valamint az akkut is itt találjuk. A Qilive kütyün is hasonló a felhozatal, annak szintén jobb oldalán található a microSD-foglalat és a microHDMI csatlakozó, a bal oldalon pedig a töltéshez, illetve adatátvitelhez használt microUSB port, továbbá egy plusz mikrofonbemenet is helyet kapott rajta. Utóbbit érthető módon csak a kamerát a vízálló tokból kiszedve tudjuk használni. Mindkét kamera egyszerűen bepakolható a hozzá tartozó vízálló házba, a kiegészítőkhöz pedig az azokon lévő sínbe csúsztatva kapcsolható hozzá. A két tokon található műanyag talp határozottan masszívan tartja az eszközöket, egyik sem lötyög a foglalatában még erősebb ráncigálás vagy rázkódás hatására sem.

A kezelés gyorsan elsajátítható

A sportóra és a Toshiba csuklópántos távirányítója is bírja a gyűrődést: akárcsak a kamerák, 60 méteres mélységig vízállók, továbbá a Qilive óra gumis bevonatnak köszönhetően az ütődéseknek is egészen jól ellenáll. Utóbbi ugyanazt a fekete dizájnt kapta mint a kamera, rikító színes gombokkal, így bár önmagában valószínűleg nem sokan hordják majd, cserébe túrázás vagy síelés közben elejtve könnyebb megtalálni. A karóra elsődleges feladata, hogy a kamera képét megjelenítse, amit gond nélkül el is végez. Itt a kis felbontású kijelző miatt ne számítsunk tűéles, gördülékeny videóra, a viszonylag homályos stream nagyjából másodpercenként nyolc képkocka sebességgel jelenik meg a kis képernyőn.

A Toshiba kiegészítője ezzel szemben puritánabb már nem igazán lehetne, azon két nagy szürke gomb található, illetve az oldalán egy kis ajtó alatt a töltésére szolgáló microUSB-port - cserébe viszont kesztyűben is kiválóan kezelhető. A japán gyártó szettjében ha a kamerához nem is, ehhez a két gombhoz már elkél a használati utasítás. A párosítást követően itt a kerek ikonos felvétel gomb megnyomásával valójában nem a videót indítjuk el, hanem a különböző felvételi módok között navigálhatunk. A gombok alatt pirosan felvillanó LED jelzi a videórögzítés, kék fény pedig a timelapse üzemmódot, a rögzítést pedig a háromszög alakú lejátszás ikonnal ellátott másik gombbal kezdhetjük meg - a jelölések tehát itt elég félrevezetők.

Akárcsak a Camileo X-Sports, a Qilive kamera is alapértelmezetten Full HD felbontással, másodpercenként 60 képkockás sebességgel rögzít videót, így a hozzá tartozó órán megjelenő szaggatott kép senkit ne tévesszen meg, itt a viselhető eszköz képességei jelentik a szűk keresztmetszetet. A kis kijelző mindenesetre arra kiválóan alkalmas, hogy be lehessen vele lőni, mit is lát éppen az eszköz, valamint távirányító funkcióját is remekül ellátja: a felvétel olyankor is elindítható vagy megállítható, amikor a kamera nehezen elérhető helyen, mondjuk egy jármű külsejéhez rögzítve dolgozik - igaz, a karóráról történő vezérlésnél nagyjából 1-2 másodperces késésre kell számítani, így ha hirtelen akarunk vele megörökíteni valamit ez a módszer nem biztos hogy célravezető.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A megoldás abból a szempontból előnyösebb a mint Toshiba távirányítója, hogy igény szerint a tőlünk távol lévő kamerát nem csak vezérelhetjük, de a képét is folyamatosan követhetjük vele. A használat itt sincs túlbonyolítva, a "Mode" feliratú gombbal válthatunk a kamera és az óra üzemmódok között, a felvételt pedig a piros körrel jelölt gombbal kezdhetjük el, vagy állíthatjuk meg.

Remek képminőség, legalábbis világosban

Az Auchan sportkamerája és az X-Sports is szép videót készít ideális fényviszonyok között: a Full HD mozgókép mindkét eszköznél éles, még rázkódás esetén sem tapasztalható az olcsóbb eszközökre jellemző hullámzó torzulás. A felvételek a hasonló kameráktól megszokott módon széles látószögűek, hogy az aktuális nyaktörő mutatvány biztos benne legyen a képben, ennek megfelelően a videó enyhén deformálódik a széleknél. A Qilive kamera gyengébb fényviszonyok között már valamivel halványabban teljesít, például egy éjszaka egy szimpla sor lámpával megvilágított utcán mindenképp érdemes valami plusz fényforrásban is gondolkodni, a fényesebb belvárosban ugyanakkor teljesen vállalható felvételek is születhetnek.

Az esti felvételekben a Toshiba gépe sem igazán bajnok: bár azok valamivel fényesebbek a riváliséinál, cserébe jóval szemcsésebb képet kapunk. A hangminőségtől ne várjunk sokat, főleg ha a kütyüket tokban használjuk: gyakorlatilag csak a műanyag ház koccanásai hallhatók a környezeti zajokból, bár ez általában nem is fő szempont a sportkameráknál - összességében azonban ezen a téren a Qilive vezet, miután annál lehetőség van külső mikrofon csatlakoztatására is.

A felbontás csökkentésével az Auchan készülékénél is növelhető a felvétel sebessége, akárcsak a Toshibánál, 720p esetén 120 fps-es videó is készíthető, aki pedig béri WVGA, azaz 800x480 pixeles felbontással, az akár másodpercenként 240 képkockát is kicsikarhat a kis kamerából. Fényképező üzemmódban alapértelmezetten a konkurens eszköz 12 megapixelénél nagyobb, 16 megapixeles, szintén 4:3-as képarányú fotók készülnek, ha azonban fogytán a hely a memóriakártyán, ebben az esetben is visszavehető 12-re, 8-ra vagy akár 5-re is a felbontás. A fényképek minősége mindkét esetben leginkább az okostelefonokét idézi, azok közül is inkább a gyengébb szenzorral felszerelt modellekét de miután nem a kütyük elsődleges funkciójáról van szó, ez talán elnézhető gyengeség.

A kamerákkal mindezek mellett timelapse videót is készíthetünk. Ebbe az üzemmódba kapcsolva, adott időközönként készítenek fényképet, ez a Qilive esetében 1, 3, 5, 10 vagy 60 másodperc lehet, a Camileo X-Sports beállításaiban pedig 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 és 60 szekundumos értékek adhatók meg, így esetében valamivel több választás lehetőségünk van. Az Auchan kamerája viszont nem csak külön képekben tudja menteni a timelapse felvételt, igény szerint automatikusan össze is fűzi azokat videóvá - utóbbi opció 30 fps-es mozgóképet eredményez, így ezt csak akkor válasszuk, ha a képekből pörgős felvételt szeretnénk összeollózni.

Qilive sportkamera második generáció

A Qilive akkumulátorának mérete az előző generáció óta nem változott, továbbra is 1130 mAh kapacitású, ez körülbelül két óra videó felvételére elég. Attól nem kell tartani, hogy a bekapcsolva felejtett sportkamera álltában lemerül, az eszköz ugyanis adott tétlenül töltött idő után automatikusan kikapcsol. A legkisebb beállítható érték ebben az esetben egy, a maximum pedig hatvan perc. A Toshiba ebben a tekintetben határozottan gyengébben teljesít a kijelző plusz fogyasztásából adódóan, ráadásul ebbe az eszközbe csak egy 1050 mAh-s telep jutott. Ez nagyjából 90 perc felvételt tesz lehetővé. A képernyő itt néhány másodperc inaktivitás után automatikusan kikapcsol, illetve ebben az esetben is beállítható, hogy maga a kamera is tegyen így, 1, 2 vagy 5 perc után. Ha kifogyott belőlük a szufla mindkét modell microUSB-portján keresztül akár egyszerű mobiltöltővel is feltölthető.

A Qilive-hoz társuló óránál már más a helyzet, ahhoz egy speciális négytűs töltőkábel tartozik, amelyet a kütyü oldalán található, víztől védő gumilapkát felhajtva csatlakoztathatunk. A kábel a másik felén itt is USB-ben végződik, így a karóra akár számítógépről is tölthető a mellékelt hálózati adapter mellett - esetében azonban erre jóval ritkábban lesz szükség, egy feltöltéssel ugyanis vígan kibír két nap közepesen intenzív használatot is. A Toshiba karpántjánál sem lesz szükség gyakori töltésre, legalább 4-5 nap aktív nyomkodást átvészel.

Az ár jókorát ugrott az első Qilive modell óta

Az új Qilive sportkamera és a hozzá tartozó sportkaróra nemrég debütált Magyarországon, 75 ezer forint körüli áron. Ez több mint duplája az előző generáció 36 ezer forintos nyitóárának, és bár olcsóbb mint a profi termékek (pl GoPro), ekkora összegért már valószínűleg kevesebben élik majd ki rajta kísérletezőkedvüket. A Toshiba Camileo X-Sports estében is hasonló a helyzet: a kütyü ára szintén 70-80 ezer forint között mozog, ezért a pénzért pedig teljesen korrekt felvételi minőséget ad, megfelelő fizikai védelem mellett.

Árával már mindkét eszköz egyértelműen kilépett az első generációs Qilive által bevezetett “egye fene kipróbálom” kategóriából, a terület amatőrjei helyett inkább a középhaladókat célozza. A két kamera tudása bár nagyon hasonló, valószínűleg az Auchan gondozásában megjelent készüléket választják majd többen, hiszen sokat számít a plusz fél óra üzemidő és az akadozó kép ellenére a hozzá tartozó óra is hasznos. A Camileo X-Sports inkább azoknak lehet jó vétel akiknek fontos, hogy  akadásmentes, pontos visszajelzést kapjanak az aktuális felvételről.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.