Szerző: Koi Tamás

2014. október 2. 16:42

Frissítve: Országos mobilhálózatot épít a DIGI

Szűkszavú közleményben tudatta ma a DIGI, hogy egyes spekulációkkal ellentétben komolyan gondolja a magyarországi mobilpiaci jelenlétet, amit a most megszerzett frekvenciacsomag alapozhat meg.

Komolyan gondolja a mobilpiaci szereplést a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft, derül ki a cég ma kiadott, meglehetősen szűkszavú közleményéből. A romániai magyar vállalkozó, Teszári Zoltán többségi tulajdonában lévő RCS&RDS leánycége volt az egyik nyertese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság héten lezárult frekvenciapályázatának, melyen a cég egy 1800 MHz-es duplex blokk húsz évre szóló használati jogát nyerte el. A cég hang- és adatszolgáltatást egyaránt nyújtana ezen a frekvencián, de ezt aligha teheti meg partnerek nélkül.

Egyedül nem megy

A DIGI közleményében kijelenti, hogy a megszerzett frekvenciacsomagra építve fokozatosan kiépített, országos hálózatot kíván üzemeltetni, emellett kiderül az is a közleményből, hogy a megszerzett 2x5 MHz-nyi spektrumot tartalmazó csomag 40 Mbps sávszélességű mobiladat-hálózat üzemeltetéséhez elegendő (ez az érték elméleti maximális sávszélesség, mely egyben azt feltételezi, hogy a teljes spektrum adatszolgáltatásra lesz használva). A szolgáltatás indításának időpontjáról és más paramétereiről egyelőre nem nyilatkozott a cég, mindössze annyi derül ki a közleményből, hogy a hatósági engedélyek birtokában azonnal megkezdődik a hálózat kiépítése - erre egyébként a DIGI által elnyert F jelzésű csomagnál semmilyen kötelezettségvállalás nem vonatkozott.

A szolgáltató ezzel az anyaország után másodikként hazánkban is megjelenhet saját üzemeltetésű mobil infrastruktúrájával, ám szinte kizárt, hogy az ügyfeleket - amennyiben az adatszolgáltatás mellett hagyományos hangalapú szolgáltatást is nyújtana - kizárólag saját erőforrásait felhasználva fogja kiszolgálni. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a DIGI nemzeti roamingszerződést köt valamelyik inkumbens operátorral legalább a hangátvitelhez használt 900 MHz-es hálózat használatára. A cég ugyanezt a modellt választotta a román piacon is, ahol csak idén tavasszal szerzett saját 900 MHz-es spektrumot, előtte kizárólag a 2,1 GHz-es (UMTS) sávban használhatott frekvenciát.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egyelőre egyik magyar mobilcég sem nyilatkozott arról, hogy bármilyen szintű partneri viszonyt ki akar építeni az új frekvenciahelyzet kapcsán a DIGI-vel, ugyanakkor a három mobilszolgáltató közül a Magyar Telekom jó eséllyel kizárható a potenciális partneri körből. A frekvenciapályázatot követően, az új spektrumelosztást tekintve a legnagyobb szabad kapacitással a Vodafone Magyarország fog rendelkezni, úgy tudjuk azonban, hogy a cég jelenleg a UPC-vel tervez hosszabb távú virtuális mobilszolgáltatói (MVNO) együttműködést, melynek részleteit a két cég valószínűleg még idén be fogja jelenteni.

Ki a titokzatos partner?

Ez valószínűtlenné teszi a DIGI és a Vodafone partnerségét, különösen ha a UPC MVNO-ként komoly terveket dédelget a piacon, és meglévő előfizetői bázisára építve nagy elérést kíván kiépíteni mobilfronton is. A Telenor Magyarország és a DIGI partnersége mellett szólhat ugyanakkor, hogy a két cég már évekkel ezelőtt partnerszerződést kötött adat MVNO szolgáltatás nyújtására, így a DIGI jelenlegi mobilnet-ügyfeleit is a Telenor hálózata szolgálja ki.

A DIGI a frekvenciapályázaton mindenesetre biztosra ment, az eredetileg 2,65 milliárd forintba kerülő F blokkért azonnal tízmilliárd forintot ajánlott, így pótajánlat, vagy viszontajánlat benyújtása nélkül nyert a cég (a másik két 1800 MHz-es blokkot a Magyar Telekom nyerte el). A DIGI győzelmével a három inkumbens közül a Telenor Magyarország járhatott a legjobban, mely így a teljes 1800-as spektrum 40 százalékát birtokolja majd, míg 33 és 20 százalék jut csupán az első számú riválisoknak, a Magyar Telekomnak és a Vodafone-nak (mindezt úgy, hogy a Telenor a már meglévő spektrumkészletét figyelembe véve nem is pályázhatott a D, E és F csomagokra).

Frissítés: A potenciális belső roaming együttműködés kapcsán megkérdeztük a DIGI-t is, a cég péntek reggel küldött választ kérdéseinkre. A társaság állítja, hogy hálózata teljes mértékben saját tervezésen, kivitelezésen és üzemeltetésen alapul majd. A DIGI ugyanakkor megvizsgálja a belső roaming lehetőségeket is. A szolgáltató válaszában cáfolta, hogy bármelyik nagy mobilszolgáltatóval tárgyalásokat folytatna a nemzeti roamingmegállapodásokat illetően.

A DIGI a HWSW kérdésére azt is elárulta, hogy a szolgáltató mobilalapú termékei mind a meglévő szolgáltatásokkal egy csomagban, mind pedig önálló előfizetés formájában elérhetők lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról