Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 30. 10:56

A Chromebookokra is megérkezett a Photoshop

Már Chromebookokon és Windows alatt Chrome böngészőben is használható a Photoshop, az Adobe népszerű grafikai szoftvere. A frissen bejelentett, Photoshop Streaming névre hallgató projekt virtuális környezetben futtatja képszerkesztőt - egyelőre csak Észak-Amerikában.

Komoly mérföldkőhöz érkezhetnek a Chromebookok: a Google operációs rendszerét futtató laptopokat (és PC-ket) eddig leginkább azért érte kritika, mert néhány webes alkalmazástól eltekintve meglehetősen sivár a hozzájuk tartozó szoftverpaletta - ez azonban most könnyen megváltozhat, miután mától fogva az Adobe Photoshop grafikai szoftver is elérhetővé válik a platformon, egyelőre tesztverzióban. A népszerű képszerkesztő alkalmazás Chrome OS-en és a windowsos Chrome böngészőn keresztül is elérhető lesz, elsőként a fizetős Creative Cloud tagsággal rendelkező Adobe education ügyfeleknek, később azonban várhatóan szélesebb körben is elérhetővé válik a szoftver.

A szoftver esetében persze nem teljes egészében a Windows, illetve OS X rendszereken megismert verzióról van szó: noha az Adobe szerint a Chrome OS - és a Windowson futó Chrome - felhasználói teljes értékű Photoshopot kapnak, az valójában virtuális környezetben fut majd, külön telepítés nélkül, továbbá az egyes fájlok mentése sem lokálisan, hanem a Google Drive tárhelyre történik. A profi fotómanipuláló szoftver tehát nem helyben, a Chromebookon, hanem felhős infrastruktúrán fut, ennek megfelelően használatához folyamatos, jó sávszélességű és alacsony késleltetésű internetkapcsolat szükséges. A szolgáltatásból csak a GPU-igényes funkciók maradtak ki, illetve a nyomtatás sem támogatott - legalábbis egyelőre. A megoldás tehát az eddig megismerttel közel azonos Photoshop élményt biztosít, az azonban egyelőre kétségesnek tűnik, hogy a professzionális felhasználók igényeit ki tudja-e elégíteni a Chrome-ra készült verzió.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ugyanakkor biztos, hogy a Photoshop Streaming névre keresztelt projekt sokak számára vonzóbbá teheti a platformot, sőt akár több szoftverfejlesztő cég is követheti a példáját saját termékével - viszont az offline használat terén felmerülő hiányosságokat kifogásolóknak nem jelent majd vigaszt. Az Adobe másodpercenként legalább 5 megabites sebességű internetkapcsolatot ajánl a szolgáltatáshoz - ha azonban ez megszakadna, egy Photoshop Recovery nevű mappában megtaláljuk az addig végzett munkát, így nem kell attól tartani, hogy az ingadozó hálózati kapcsolat miatt az odavész.

A hardveres megkötések a szoftverrel szemben minimálisak, az a vállalat szerint bármely, az utóbbi két évben megjelent Chromebookkal (vagy Chrome OS-es asztali PC-vel) igénybe vehető, windowsos eszköz esetén pedig a rendszer 7-es vagy 8-as verzióját futtató, legalább Intel Pentium 4-es processzorral, illetve 512 megabájt RAM-mal felszerelt gépre lesz szükség, 350 megabájt szabad tárterülettel, amelyen a Chrome böngésző 35-ös vagy újabb verziója fut.

A szolgáltatás egyelőre csak Észak-Amerikában lesz elérhető a fentebb említett előfizetőknek, akik vélhetően egyúttal a bétatesztelők szerepét is betöltik majd. A lépés alapján a jövőben jó eséllyel számíthatunk rá, hogy további Creative Cloud alkalmazások is beköltöznek majd a Chrome böngészőbe, illetve Chrome OS-re.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról