:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 23. 13:42

Házasodik a DisplayPort és az USB

DisplayPort-támogatást kapnak a jövőre megjelenő C-típusú USB csatlakozók. Az USB-kábelek már nem csak adatátvitelre, de a DP szabvány segítségével kép és hanganyag továbbítására is használhatók lesznek.

Az USB csatlakozók következő generációjáról már sok mindent megtudtunk: az orientációtól függetlenül használható csatlakozó kisebb lesz, ugyanaz a konnektor kerül majd a notebookokba és az okostelefonokba is, illetve potenciálisan egyes laptopok töltőkábele is kiváltható lesz vele.

Új esélyt kap a DisplayPort

A megújult csatlakozó képességeinek sora azonban most tovább bővül, a Video Electronics Standards Association (VESA) ugyanis bejelentette, a technológia a jövőben megjelenő készülékeken a DisplayPort (DP) csatlakozókat is kiválthatja. A DisplayPort Alternate Mode névre keresztelt megoldással az új, C-típusú USB-csatlakozók a szabványnak megfelelő teljes értékű képi és hanganyag átvitelére lesznek képesek, így 4K vagy akár még nagyobb felbontású monitorokat is kezelhetnek, emellett egyetlen kábelen akár 100 wattos teljesítmény leadható 3 amperen, a töltőképesség azonban akár 5 amperig is felskálázható.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az adatátvitel üteme az USB 3.1 SuperSpeed szabványnak felel majd meg, az új kábelt másodpercenként 10 gigabites sebességre hitelesítették. A technológia az új és a régi DP-konnektorokkal felszerelt eszközökkel is használható lesz (átalakító segítségével). Ezzel a videóátviteli szabvány új esélyt kaphat, miután jelenleg a legtöbb készülék HDMI-csatlakozót használ - miután azonban az USB-port manapság már szinte egyetlen eszközről sem hiányozhat, a DisplayPort is rohamos terjedésnek indulhat.

Párhuzamos kép- és adatátvitel

Az említett Alternative Mode megvalósításához a C-típusú kábelben használt 4 csatornán, (amelyet a teljes duplex kommunikációhoz két "fel" és két "le" sávra osztottak) egy, kettő vagy pedig mind a négy sáv a DisplayPort-jelek rendelkezésére bocsátható. Ez alapján a hang- és videojelek mellett akár egyéb adatok is közlekedhetnek a kábelen, attól függően, hogy a DP hány sávot emészt fel - ez például érintőkijelzők vezérlésére is lehetőséget adhat ugyanazon a csatlakozón.

Persze nem minden gyártó látja ezen a területen az adatátvitel jövőjét, az Intel például egy az egyben megszabadulna a kábelektől. A vállalat nemrég zajlott fejlesztői konferenciáján egy olyan vezeték nélküli dokkolót mutatott be, amely a perifériák csatlakoztatása mellett a notebookok töltésére is képes volt, sőt a cég még idén egy "töltőedény" piacra dobását is tervezi, amelybe a nap végén elég beledobálni készülékeinket, azok máris töltődni kezdenek.

Bár az új generációs Wi-Fi technológiák ígéretesek, a kábelek megbízhatóságával nehéz versenyezniük - persze ha eltekintünk a megtörő vezetékek és deformálódó csatlakozók egy idő után elkerülhetetlen jelenségétől, ugyanakkor az új szabvány már ez ellen is igyekszik felvértezni a portokat, azok papíron legalábbis tízezer csatlakoztatást és eltávolítást bírnak ki. A következő generációs, C-típusú USB a tervek szerint 2015-ben válik elérhetővé, noha még valószínűleg szükség lesz némi időre míg elterjed a konzumer eszközökben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.