:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 22. 11:52

Összeolvadásról tárgyalt az EMC és a HP

A Wall Street Journal szerint felvásárlásról, összeolvadásról tárgyalt több céggel is a tárolópiac vezető gyártója. A HP és az EMC közel álltak a megegyezéshez, végül az árban nem tudtak megállapodni, így megszakadtak a tárgyalások.

Az EMC a WSJ információi alapján a JP Morgan Chase-t kérte fel arra, hogy megvizsgálja a stratégiai lehetőségeket - ez virágnyelven azt jelenti, a vállalat jelentős átalakulás előtt áll, amelynek része lehet egy összeolvadás vagy felvásárlás, vagy egy, esetleg több nagy üzletág értékesítése is. Bennfentesek úgy tudják, az EMC majdnem egy éve alkudozott a HP-val, de a felek nem tudtak megállapodni a vételárban, így a tárgyalások kudarcot vallottak és nem is valószínű, hogy az üzletet a közeljövőben nyélbe ütnék. Állítólag a Dell is érdeklődött az EMC-nél egyes részlegek felvásárlása iránt.

Joe Tucci, EMC

Az EMC jelenleg három nagy részből áll össze: az egyik a klasszikus értelemben vett EMC, amely a tárolókkal és szoftverekkel foglalkozik elsősorban, de az EMC birodalomhoz tartozik a cég 80 százalékos tulajdonában levő, 20 százalékban pedig tőzsdén jegyzett VMware, valamint a Pivotal. Az EMC Corporation piaci értéke megközelíti a 60 milliárd dollárt, így a cég szőröstől-bőröstől történő lenyelésének vajmi kevés az esélye, valószínűbb egy részvénycserés összeolvadás. A piaci érték javát a VMware-ben birtokolt részesedés adja, ettől azonban nem szívesen válna meg a vállalat a WSJ által megszólaltatott bennfentes szerint.

Egy évig tárgyaltak a HP-val

Az üzleti lap úgy tudja, a HP és az EMC annyira előrehaladott tárgyalásokat folytatott az összeolvadásról, hogy már a vezetői székeket is leosztották, az egyesült cégnek a HP-vezér Meg Whitman lett volna az elnök-vezérigazgatója, míg Joe Tuccira az igazgatótanács elnökének pozícióját osztották volna. Egy ilyen üzlet óriási lett volna a vállalati tárolók és szoftvermegoldások piacán és egy közel 130 milliárd dolláros éves árbevételű céggé katapultálta volna a HP-t, azonban a tárgyalások néhány hete megfeneklettek, mivel nem közeledtek az álláspontok a vételár tekintetében - írja a WSJ.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyan a HP az egyik legnagyobb szállítója a vállalati infrastruktúrának, a cég továbbra is nagyon erősen függ a PC-ipartól, valamint a nyomtatóktól. A vállalat árbevételének közel felét adja a PC-s és nyomtatós részleg, az EMC lenyelésével egy kivételesen erős vállalati termékportfólió jöhetett volna létre, amely birtokában a cég sokkal jobb pozícióból vághatna neki a versenynek az olyan ellenfelekkel szemben mint az IBM, az Oracle, a Dell vagy a Cisco.

Meg Whitman, HP

Új vezető, új stratégia?

Az EMC-ben a nyáron szerzett tulajdonrészt az Elliott Management, amely részvényei birtokában a cég feldarabolását sürgeti, szerinte a tulajdonosok jobban járnának, ha az EMC, a VMware és a Pivotal önállóan folytatnák tovább. A cégnek pedig hamarosan döntenie kell a hogyan továbbról: Joe Tucci elnök-vezérigazgató már korábban jelezte a lemondását, de nem nevezte meg utódát. Találgatások alapján valamikor tavasszal lesz esedékes Tucci távozása az EMC éléről, ahol 2001 óta áll.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.