Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 19. 16:10

Android vagy Firefox OS? Melyikre hogy fejlesszünk?

A hazai Firefox-közösség továbbra is eltökélten tolja a Mozilla mobil operációs rendszerének szekerét és ennek jegyében szeptember 27-én egy ingyenes fejlesztői eseményt rendez az Óbudai Egyetemmel közösen.

Egy éves lett a Firefox OS, a Mozilla nyílt és szabad mobilos operációs rendszere, amelyet a mobilszolgáltatók igényeinek megfelelően alakított ki a legalsó árkategóriás, belépőszintű telefonok képességeihez igazodva. A hazai Mozilla-barátok ebből az alkalomból az Óbudai Egyetemen 2014. szeptember 27-én egy ingyenes fejlesztői konferenciát tartanak, ahol a Firefox OS-re történő fejlesztés menetébe lehet bepillantani.

A koncepció érdekes: a nap során számos előadás hangzik el, sorra kerülnek a Firefox OS alkalmazásfejlesztők számára legkérdekesebb képességei és komponensei: eseménykezelés, adatbevitel, szenzorkezelés, hálózathasználat, adatbázisok, ezek mellé azonban mindig társul egy előadás, amely Androidon mutatja be ugyanezt. Így lényegében a látogatók két mobilos platform lelkivilágába kapnak bepillantást, a rendezvény az Android-fejlesztőknek is tartogathat esetleg újdonságokat, illetve ugyanitt megtanulhatják, hogy az Android mellett egy funkciót Firefox OS-en hogy lehet implementálni. Egy androidos fejlesztő e tudás birtokában könnyen portolhatja alkalmazását Firefox OS-re például.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az esemény előadói ismert és elismert hazai szakemberek, a Firefox OS fejlesztésébe például Szmozsánszky István, a Carnation front-end fejlesztője és Karóczkai Krisztián, az MTA SZTAKI munkatársa avatja be a megjelenteket, az Android képességeiről pedig Auth Gábor tart majd előadást, aki Java-fejlesztő, illetve többek között a Java Fórum gazdája (valamint a HWSW rendszeres kommentelője). A program reggel 9:30-kot kezdődik és egészen délutánig tart, utána pedig lehetőség lesz kötetlen beszélgetésre az előadókkal.

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni itt lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról