Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 19. 10:22

Az Ericsson is kiszáll a modemgyártásból

Máshová fókuszálja erőforrásait az Ericsson, a telefonokba szánt rádiós modemek fejlesztése és gyártása leáll. A piac a Qualcommé, a kis szereplők már nem tudnak költséghatékonyan működni, így a Broadcom után az Ericsson is feladja ezt a piacot.

Kiszáll az okostelefonokba, tabletekbe és egyéb hordozható eszközökbe szánt rádiós modemek fejlesztéséből és gyártásából az Ericsson - jelentette be a telekommunikációs óriás. A svéd cég tavaly augusztusban vette át ezt a részleget az ST-Ericsson szétszakadása után, a divíziót bő egy évig tartotta életben. A cég augusztusban bemutatott csúcsmodellje, az M7450 kudarca után nem erőlteti tovább a jelenlétet ebben a szegmensben, inkább a rádiós hálózat és a small cell eszközökben használt modemek fejlesztésére fókuszál.

Mobilos modemet miért modernizálni?

A gyártó mai bejelentése szerint teljesen leáll a következő generációs modemek fejlesztése, azonnali hatállyal. A cég az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint a meglévő portfóliót még egy ideig életben tartja, a már leadott megrendeléseket és szerződéseket mindenképp teljesíti, és valószínűleg korlátozott számban még új megrendeléseket is felvesz a nemrég bemutatott M7450 modemre. Új termékek azonban már nem készülnek, a kutatás-fejlesztéssel foglakozó csapat pedig teljesen feloszlik.

Ericsson M7450 - a hattyúdal

A döntés kizárólag a klienseszközökbe szánt lapkákat érinti, a másik oldalon, a mobilos bázisállomásokba, a mobilhálózat elemeibe szánt processzorok és modemek piacáról a cég nem száll ki, sőt, a most felszabaduló fejlesztési erőforrásokat is inkább oda csoportosítja át. A mérnökök egy része így marad a kutatás-fejlesztésben, de más részlegnél. A divízió bezárása azonban elbocsátásokkal is jár majd, a modemeken tegnapig dolgozó 1582 alkalmazottból mintegy 500 a cég más termékein dolgozik tovább, ezer munkavállalót azonban elbocsát a cég. Ez az Ericsson teljes állományának mintegy 1 százaléka és a cég szerint a magyar fiókot nem érinti, csak Svédországot, Indiát, Németországot, Kínát és Finnországot.

Irány: integrációs imperatívusz

A mobil kliensekben már hosszú ideje kirajzolódni látszik, hogy az alkalmazásprocesszorra integrált, vagy azzal szoros összefüggésben fejlesztett modemeké a jövő. Ennek megfelelően a processzorpiacon domináns Qualcomm ezen a területen is elképesztő fölénnyel bír, a Strategy Analytics szerint a modemeknél mintegy 92 százalékos a cég részesedése 2013-ban, a maradékon osztozott a Broadcom, az Ericsson és számos más vállalat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az integrált modemek mellett sok érv szól, az ilyen lapkák olcsóbban gyárthatóak, alacsonyabb fogyasztásúak és adott esetben gyorsabbak is lehetnek, mint a két (vagy több) lapkából álló készletek, illetve kisebb helyet foglalnak. A piacon gyakorlatilag az egyetlen gyártó, amely ragaszkodik a külön CPU-GPU és külön modem elrendezéshez az Apple, amely az alkalmazásprocesszort maga tervezi, a külső modemet pedig a Qualcommtól vásárolja.

Ahogy a piac az integrált lapkák felé fordult, úgy romlott a méretgazdaságosság a diszkrét gyártók számára. A modemek ugyanis továbbra is rendkívül komplex egységek, amelyek egészen egyedi szoftvert használnak, ráadásul igen időigényes és költséges validációt igényelnek a meglévő rádiós hálózatokkal. A csökkenő eladások mellett így egyre kevésbé kifizetődő ezeket a lépéseket elvégezni az ügyfelek számára, az Ericsson ezért egyszerűen a bolt bezárása mellett döntött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról