Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 18. 11:08

Új, tisztán flashmemóriás tároló a NetApptól

Elkezdte szállítani FlashRay tárolóit a NetApp. A gyártó kínálatában ezzel háromra növekedett a tisztán flashes tárolók száma, de ez az első, amit eleve flashmemóriákhoz fejlesztettek.

A nagy hardvergyártók eddig jellemzően kétféleképp építettek ki tisztán flashmemóriás modellekből álló portfóliót. Az EMC, az IBM vagy a Cisco akvizíció révén jutott ilyen termékek birtokába (XtremIO, Texas Memory, Whiptail), más cégek (pl. HP, Dell, HDS) pedig a hagyományos diszkes-kontrolleres modelljeikből alakítottak ki tisztán flashes konfigurációkat. A NetApp ezzel szemben egy harmadik utat választott és házon belül, egy önálló csapat fejlesztette ki a FlashRay tárolókat, illetve az azokon futó Mars OS szoftvert.

A NetApp kínálatában a FlashRay a harmadik tisztán flashes tároló, de az első, amelyet a kezdetektől fogva flash használatára terveztek. A tavaly ősszel bemutatott EF-sorozatú tárolók a lemezes E-sorozat SSD-vel kitömött változatai, elsősorban kedvező ár/érték arányra és nagy sűrűségre optimalizálva. A vállalat mainstream tárolói, azaz a FAS modellek is megvehetők tisztán flashes kivitelben, de ezek is hagyományos diszkes-kontrolleres felépítésűek, ennek minden előnyével és hátrányával.

Eleve flashre tervezve

A NetApp szerint viszont a FlashRayt eleve úgy tervezték, hogy flashmemóriás meghajtókkal működjön - ebbe többek között beletartozik az, hogy a vezérlő igyekszik a meghajtókat egyformán terhelni és ezáltal az életciklusukat a lehető legtovább kitolni. (A hagyományos diszkes tárolók vezérlői nem számolnak azzal, hogy az SSD-k a sok írástól előbb-utóbb elfáradnak.) Az adatok biztonságáról dual-parity RAID algoritmus gondoskodik, amelyet a cég szintén a flash memóriákhoz optimalizált.

Egyelőre egy FlashRay modell érhető el, amely x86 processzorra épül és legfeljebb 24 darab MLC SSD-t képes fogadni, nyers csúcskapacitása közel 12 terabájt, de az ügyfél számára rendelkezésre álló nyers kapacitás ennél kevesebb, 8 terabájt. Ezt a kapacitást azonban a lehető legügyesebben próbálja meg felhasználni a FlashRay, inline deduplikáció és tömörítés hivatott csökkenteni a tárolt adatok mennyiségét és az SSD-k által elvégzett műveletek számát - a vállalat szerint ezek érdemben nem csökkentik a feldolgozási teljesítményt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat ígérete szerint a FlashRay sebessége 0,5 ms késleltetés mellett 250 ezer IOPS, a sávszélessége pedig szekvenciális olvasás esetén 8 GB/s. A tárolókhoz 16 Gbps Fibre Channel interfészen lehet hozzáférni, egyelőre nem tudni, hogy más protokollokat támogatni fognak-e, de a megcélzott felhasználási területek (IO-intenzív nagyvállalati alkalmazások) alapvetően igénylik a nagy sávszélességű és kis késleltetésű kapcsolatot. A FlashRay grafikus felügyeleti interfésszel rendelkezik de parancssorból és REST API-kon keresztül is kezelhető.

A hiányosságok

A FlashRay egyelőre kissé a "levegőben lóg" a NetApp kínálatában és a vállalat elég sok támadási felületet hagy a versenytársaknak a tegnapi bejelentéssel. A készülékek megszületését bejelentő blogbejegyzésben ugyan kompromisszummentes megközelítésről beszél a cég, valójában elég sok kompromisszumot kell felvállalnia annak, aki most egy FlashRayre szavaz. A berendezések egyelőre csak single-node konfigurációban érhetők el, fürtözés egyelőre nem lehetséges a kapacitás vagy a teljesítmény növelése érdekében, amely miatt a konkurensek értékesítői biztos tesznek majd egy-két kellemetlen megjegyzést a NetAppra, miközben az ügyfeleket a saját megoldásaikra akarják rábeszélni.

"Tudjuk, hogy a single-node architektúra nem felel meg mindenki számára, de úgy gondoltuk, mégis itt az idő előállni ezzel az ügyfelek elé" - mondta Ty McConney, a NetApp flashmemóriás tárolókért felelős vezetője. Még egy nagy ziccert hagyott ki a NetApp: a Mars OS-t futtató tárolók egyelőre nem integrálódnak a Data ONTAP-re épülő FAS modellekkel, nem tudnak azokra replikálni például - ez a képesség csak később kerül be a FlashRaybe. Feltehetően a 2015-ös széles körű piaci rajtra a Marsot és a DATA OnTapet is felkészítik az együttműködésre, de erről konkrétumok nem ismertek egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról