Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 17. 15:05

Akadályok az első páneurópai tévészolgáltató létrejötte előtt

Kevesli az egyik legnagyobb német tévészolgáltató, a Sky Deutschland azt az összeget, melyen felvásárlási ajánlatot tett a cég kisebbségi tulajdonhányadára a BSkyB. Mindez megnehezítheti ugyan, de nem lehetetleníti el az első páneurópai tévészolgáltató, a Sky Europe létrejöttét.

A társaságban képviselt tulajdonrészük megtartására tett javaslatot a Sky Deutschalnd AG menedzsmentje azon befektetőinek, akik a német tévészolgáltató részvényeivel rendelkeznek, ezzel ha nem is megvétózva, de megnehezítve a többségi tulajdonos azon törekvését, hogy létrehozzon egy páneurópai műsorszóró hálózatot Sky Europe néven. A német cég vezetése szerint a 39 százalékban a 21st Century Fox médiabirodalom tulajdonában lévő British Sky Broadcasting csoport (BSkyB) által nemrég tett felvásárlási ajánlat alulértékeli a társaságot.

A BSkyB idén júliusban tett ajánlatot a Sky Deutshland a Fox meglévő, 57,4 százalékos tulajdonrészére, vagyis a többségi tulajdonos a többi részvényes döntésétől függetlenül így is a brit cég lesz, a fennmaradó 42,6 százalékos tulajdonrészért pedig részvényenként 6,75 eurós felvásárlási ajánlatot tett a vállalat. A versenyhatóságok éppen a napokban hagyták jóvá, hogy a BSkyB saját kisebbségi tulajdonosától megszerezze a német cég többségi tulajdonát, illetve a Sky Italia 100%-át, ezzel a német és az olasz leányvállalatok felett kontrollt gyakorló társaság nyélbe ütheti nagyszabású tervét, a Sky Europe létrehozását.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A brit cég irányítása alatt álló páneurópai szolgáltató ezzel a három országban mintegy 20 millió tévés előfizetővel (vezetékes és műholdas egyaránt) fog rendelkezni, ezzel megközelítve, illetve bizonyos szempontból túl is szárnyalva az összesen 14 országban (ebből 11 európai) jelen lévő Liberty Globalt, mely többek közt a UPC Magyarország tulajdonosa is. A Sky európai érdekeltségeinek összevonásától a tartalomdisztribúció, a logisztika és a technológia konszolidálását, hatékonyabbá tételét várja a BSkyB.

A Sky Europe egyben az első olyan szolgáltató lehet Európában, mely határozott lépést tesz az Európai Unió egyik legfőbb alappillérének tekintett szabad szolgáltatásáramlás irányába, melyet a műsorszóró piac a különböző nyelvi és jogi akadályok miatt mindeddig nem tudott megvalósítani. Pedig a technológia voltaképpen évtizedek óta adott ehhez, hiszen a műholdak jele nem áll meg a határok mentén, ám a műsorszóró cégek ezt a technológiai adottságot jelenleg inkább adóoptimalizálási céllal használják ki - ezt a kiskaput azonban 2015-ben az uniós áfaszabályok megváltozásával bezárja az európai szabályozás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról