Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 17. 13:12

Zászlóshajók és ritkaságok az idei Photokinán

A Photokina kiállításon idén is összegyűltek a legnagyobb kameragyártók. A Canon EOS 7D Mark II-höz hasonló zászlóshajók mellett a rendezvényen számos különösen érdekes modell is feltűnt, a Leica például egy korlátozott darabszámú kompakt fényképezővel, a Panasonic pedig okostelefon-kamera hibriddel állt elő.

Idén sem maradt el a kameraipar talán legnagyobb kiállítása, a Photokina. A kétévente, Kölnben tartott eseményen minden nagyobb gyártó tiszteletét teszi - az eddig bemutatott idei felhozatalból válogattunk ki néhány érdekesebb modellt.

A Canon új nagyágyúja

A Canon idei nagy dobása kétségtelenül a tükörreflexes EOS 7D Mark II SLR. A kamerát 20 megapixeles szenzorral szerelték fel, amely 65 pontos cross-type autofókusz-rendszert és Dual Pixel autofókusz-támogatást is kapott. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a CMOS-érzékelőn minden hasznos képpont két fotodiódából épül fel, amelyek fázisérzékeléskor külön, képalkotáskor pedig együtt olvassák az adatokat. Ez a gyors fókusz mellett jó képminőséget is jelent, legyen szó videó- vagy fényképkészítésről. Erre a 150 ezer pixeles RGB érzékelő is rásegít, amely a gyártó iTR (intelligent Tracking and Recognition) technológiáját alkalmazza - ezzel az exponálógombot félig benyomva kiválasztható az objektum, amelyet élesen kívánunk tartani, amelyet aztán a kamera fókusza mozgás közben is automatikusan követni fog.

A fényképező natívan 100-16000-es ISO-tartományt támogat, amely kiterjesztett módban akár 51200-as érzékenységig is feltolható. A képfeldolgozásról két Digic 6 processzor gondoskodik, a gép továbbá másodpercenként 10 kép sebességű sorozatkép-készítésre is képes. A készülékből a beépített GPS sem maradt, ki a zárszerkezeted a gyártó pedig 200 ezer ciklusig hitelesítette. A 7D Mark II videót Full HD felbontással rögzít, akár 60 fps sebességgel és egyszerre két memóriakártyát, egy SD és egy CompactFlash formátumút is képes befogadni. Ezen felül HDMI- és USB 3.0-csatlakozót is találunk rajta. A legújabb EOS 7D váz novemberben kerül a boltokba, 1800 dollárért.

Újabb csillagászati árú műremekek a Leicától

A Leica talán legérdekesebb újdonsága a legendás M3-as gépének 60. évfordulója alkalmából kiadott Leica M Edition 60. A kamera különlegessége, hogy bár digitális eszközről van szó, annak hátoldalán nem találunk kijelzőt, ugyanúgy az optikai keresőt használva kell fényképezni vele, mint az analóg gépek esetében. A vállalat tervezői nyilatkozatuk szerint ezzel szándékosan azt akarták elérni, hogy az M Edition 60 használatakor ugyanarra a körültekintésre és figyelemre legyen szükség, mint a filmmel működő elődöknél.

A hátoldali képernyő helyén itt mindössze egy tárcsa található, a 200-6400-ig terjedő ISO-érzékenység állítására. A kamera rozsdamentes acélházában jórészt a Leica M-P belsőségeit találjuk, 24 megapixeles full-frame szenzorral. A készülékkel RAW képeket lőhetünk, JPEG-et viszont nem - ami rátesz egy lapáttal a "hipszterfaktorra", ha ez itt még egyáltalán lehetséges. Az M Edition 60 egy 35 milliméteres Summilux-M f/1.4 ASPH objektívvel érkezik, és valószínűleg csak a legnagyobb megszállottak gyűjteményébe kerül majd be, miután összesen 600 darabot gyártanak belőle - árát pedig nem kevesebb mint 19500 dollárnál szabták meg.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat azért a földhöz ragadtabb modellekkel sem maradt adós, ilyenek többek között az X és X-E (Type 113 és 102) prémium-kompakt kamerák. Az első eszközbe egy profi APS-C CMOS szenzor került 16,5 megapixeles felbontással, a lencse pedig a Summilux 23 milliméteres f/1.7-es ASPH darabja. A gyártó szerint a gép rendkívül éles és tiszta fotókat készít, egészen a minimális, 20 centiméteres fókusztávolságáig. A legfeljebb 30 FPS sebességű Full HD videó készítésre is alkalmas készülék fémből készült házat és bőr borítást kapott, ára pedig és 2500 dollár körül mozog majd. A valamivel olcsóbb X-E-ben ugyancsak 16,5 megapixels APS-C CMOS érzékelőt találunk, a lencse azonban itt egy 24 milliméteres Leica Elmarit f/2.8-as ASPH modell. A ház itt is teljes egészében fémből készült, az ár pedig 2000 dollár környékén alakul.

Újabb Fuji-sikergép?

A Fujifilm nem bírt a Photokináig várni, már egy-két nappal a show előtt leleplezte X100T névre hallgató kompakt gépét, amelyet a népszerű X100S utódjának szán. A retró külső itt is adott, a legérdekesebb adottság azonban a hibrid kereső, amely bár a fotósok által kedvelt optikai megoldást használja, azon számos hasznos adatot is megjelenít, mint például a záridőt, a fehéregyensúlyt vagy az ISO értéket. A kamerában, akárcsak a korábbi verzióban, egy APS-C X-Trans CMOS II érzékelőt találunk, valamint egy EXR Processor II képfeldogozó egységet és egy 23 milliméteres, f.2-es lencsét. Az X100T-vel továbbá akár 60 fps sebességű Full HD videó is készíthető. A készülék ára 1300 dollár lesz és november közepén kerül a boltokba.

Panasonic CM1: a telefonnal felszerelt kamera

Végül zárjuk a sort a Panasonic szokatlan eszközével: a Lumix CM1 egy kompakt digitális fényképezőgép és okostelefon hibridje, amely igyekszik mindkét oldalból kihozni a maximumot - az elgondolás némileg hasonló a Samsung Galaxy Camera sorozatához.

A kütyüben egy 1 hüvelykes 20 megapixeles szenzort találunk, amely a 4K videók rögzítését is támogatja és egy f/2.8-as Leica DC Elmarit objektív tartozik hozzá. Fizikai fényképezőgomb természetesen jutott a házra, ahogy egy csúszka is, amellyel a fotós és telefon üzemmódok között váltogathatunk. Ami az okostelefon részt illeti, a CM1-nek nincs oka szégyenkezni, azt ugyanis egy 2,3 gigahertzes négymagos Snapdragon 801 processzor hajtja 2 giggabájt RAM társaságában, 16 gigabájt belső tárhellyel. A tömérdek fénykép tárolásához microSD-kártyát is használhatunk, ebből akár 128 gigabájtos darabot is tehetünk a készülékbe. A kijelző mérete 4,7 hüvelyk, felbontása pedig Full HD, ami impresszív 468 PPI-s pixelsűrűséget jelent.

A CM1 2600 mAh kapacitású akkut kap, a képek alapján pedig a kivitelezés telefonnak kicsit vaskos - kompakt kameraként viszont feltűnően vékony, ráadásul a dizájn is sokkal jobban sikerült, mint a hasonló "kameratelefonok" esetében. A készülék december környékén kerül a boltokba, elég borsos, nagyjából 1170 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról