Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 15. 08:30

Valós idejű járműkövetés és útvonalterv a BKK-tól

A Google Maps 2011 óta számol a fővárosi tömegközlekedési hálózattal és tud útvonalat tervezni a BKK járművein. A keresőcég azonban csak a statikus menetrendet ismeri, a BKK oldalán elindult új szolgáltatás ezzel szemben percre, sőt, másodpercre kész adatokat szolgáltat.

Városon belüli tömegközlekedésre az egyik leggyakrabban használt tervezőeszköz a Google Maps, amely viszonylag pontos adatokkal szolgál, amennyiben semmilyen váratlan körülmény nem akasztja meg a tömegközlekedési hálózatot. A BKK oldalán mostantól percrekész menetrend és valós időben követhető járművek alapján lehet útvonalat tervezni, de a buszok, trolik, villamosok mozgását figyelni szórakozásnak sem utolsó.

Tömegközlekedésre optimalizált tervezés

A BKK oldalán elérhető szolgáltatás a Raptor névre hallgató, kimondottan tömegközlekedésre optimalizált algoritmus egy nyílt forrású verziójának forkolását használja, amelyet a hazai fejlesztők a helyi körülményekhez igazítottak. A tervezőalgoritmusnak megadható, hogy indulási vagy érkezési idő alapján számoljon, és hogy az útvonal a lehető leggyorsabb legyen, a séta távolsága legyen-e a legrövidebb, illetve hogy az átszállások számát minimalizálja-e - bérlettel nem rendelkező utasok számára ez sem elhanyagolható körülmény. Azt is kérhetjük a tervezőtől, hagyjon ki bizonyos típusú járműveket.

A tervező emellett olyan tényezőkkel is számol, amelyekkel a Google nem, például a metrós mozgólépcsőzéssel, vagy egy nagyobb csomópontban a megállók közötti sétával - ezek elsőre teljesen jelentéktelennek tűnnek időben és távolságban egyaránt, de egy nagyobb átszállási csomópontban a megállók közötti gyaloglás több percig is tarthat, emiatt pedig egyáltalán nem biztos, hogy az utas eléri azt a járatot, amellyel számolt. Ez ritkán közlekedő járatok esetén vízválasztó lehet és teljesen felboríthatja egy útvonal bejárásának idejét, ha az utasnak negyed órát kell várnia a következő járműre.

Valós idejű járműkövetés

Nem csak az útvonaltervező tér el a Google-félétől, az adatok is mindig frissek. A BKK Futár természetesen ismeri a statikus menetrendet, amelyet a közlekedési vállalat kiad, és amely megtalálható például a BKK weboldalán vagy a különféle menetrend-appokban, illetve a Google adatbázisában. A tervező azonban a dinamikus menetrenddel is kalkulál, ez azt jelenti, hogy ha valamilyen váratlan esemény (útfelbontás, baleset, tömegrendezvény, stb.) miatt módosul egyes járatok útvonala vagy követési ideje, az a BKK által végrehajtott változásokat követő néhány percen belül bekerül az online adatbázisba és az útvonaltervező már ezzel kalkulál. A terelésekről vagy más zavarokról szóló információkat a tervező meg is jeleníti.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Annak érdekében pedig, hogy egy ritkán járó járatot senki se mulasszon el, a webes felületen élőben lehet követni a járművek mozgását - jelenleg mintegy 2300 budapesti tömegközlekedési járművet szereltek fel az ehhez szükséges berendezésekkel - a 4-6-os villamosvonalon, a HÉV-en,  valamint a metrón hiányzik ez az információ, de úgy tudjuk, hamarosan ezekről a járművekről is érkezni fog valós idejű helyadat. A BKK oldalán három különféle térképen is nézelődhetünk, egy OpenStreetMap térképre, egy MapQuest térképre, valamint a Google Mapsre is rávetíthető a közlekedési hálózat.

A járművek helyzetére vonatkozó információk pár másodpercenként frissülnek. Egy-egy járműnek nem csak a pontos helyzetét lehet látni a térképen, hanem olyan információkat is, mint a pontos típus, rendszám (ha van, például buszok és trolik esetén), illetve hogy alacsony padlós kivitelű-e az adott jármű - utóbbi feltétellel egyébként az útvonaltervező is tud kalkulálni, megkönnyítve az életét azoknak, akik valamilyen ok miatt csak akadálymentesített járműveket tudnak igénybe venni. A jármű ikonjára klikkelve pedig megnézhető az útvonal, illetve hogy az egyes megállókat mikor érintette a kocsi és a következőkbe mikor érkezik terv szerint.

Hamarosan telefonra is jön

Az online rendszer a Google-féle GTFS (Google Traffic Feed Specification) formátummal dolgozik, ezt az infót kapja meg egyébként maga a Google is a BKK-tól, a valós idejű információkhoz azonban a GTFS-RT (GTFS Real Time) formátumban kerülnek egy skálázható lekérdezőszerverre - ennek előnye, hogy később a feedet akár magának a Google-nak is lehet majd ajánlani, így a Google Maps alkalmazás is alkalmas lehet a valós idejű menetrend feldolgozására.

A webböngészőben elérhető Futár alatt Oracle Enterprise Linux operációs rendszer és Apache Tomcat, illetve Grizzly dolgozik, az alkalmazás maga pedig Javában készült. Úgy tudjuk, hamarosan a három legnépszerűbb okostelefonos platformon is megjelenik a Futár natív appok formájában, de a telefonok, tabletek böngészőjében addig is nézegethető a térkép és használható a tervező is - bár a felület bevallottan nincs kisebb méretű kijelzőkre szabva. Ritkán járó viszonylatok vagy az utolsó éjszakai kocsik elérésénél azonban így is "életet menthet" a webes BKK Futár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról