Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 2. 13:18

Régi böngészőnek régi Google jár csak

A Google keresője régi böngészők alatt egy több éves arcát mutatja. A vállalat ezzel az akcióval szeretné rávenni a felhasználókat a böngészőjük frissítésére.

A hétvégén sokan panaszkodtak a Google egyik fórumában, hogy a keresőszolgáltatásnak egy több évvel korábbi verzióját kapják megjelenésben és funkcionalitásban is, amikor a www.google.com címet ütik be a címsorba. A vállalat szerint azonban ez nem hiba, hanem szándékos.

Érdekes módszerrel próbálja rávenni felhasználóit a böngészőjük frissítésére a Google: a hétvége során tesztelt módszer lényege, hogy az elavult böngészőt használó internetezőknek a kereső egy évekkel korábbi verziója jelenik meg. Ez megjelenésben és funkcionalitásban egyaránt le van maradva a kurrens változattól és eléggé szembeszökő ahhoz, hogy megragadja a felhasználók figyelmét.

A régi Google-design a fekete csíkkal már kifutott

A tesztet követően sokan írtak a Google terméktámogatási fórumába a hibajelenség részleteivel, a vállalat reakciója szerint persze nem hibáról van szó, "minden úgy működik, ahogy kell". "Folyamatosan fejlesztjük a Keresőt, de csak korlátozott támogatást tudunk nyújtani egyes régebbi böngészők számára. Mindenkit arra bátorítunk, frissítse ingyen a böngészőjét egy modern verzióra, ezek biztonságosabbak és összességében jobb webes élményt adnak" - olvasható a cég fórumában.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A support fórumba érkező hozzászólások alapján az érintett felhasználók Opera 12-t vagy Safari 5.x verziót használtak. Az Opera 12 még 2012-ben jelent meg, de a norvég fejlesztőcég azóta is rendszeresen ad ki hozzá biztonsági frissítéseket, az utolsó idén tavasszal jött ki a Heartbleed néven elhíresült hiba kapcsán. A Safari 5 régebbi, 2010-es kiadású, ez volt az Apple böngészőjének utolsó verziója, amelyet Windows operációs rendszerre is megjelentettek.

A Google hivatalos támogatási politikája szerint egy böngészőnek mindig a két legfrissebb verziója supportál. Egyelőre nem világos, a Google miért pont a két fenti böngészőt "pécézte ki", Safariból ugyan valóban két újabb kiadás készült az 5.x óta, de az Opera már öt főverziót is megért. Feltehetően a Google azért a Safarin és az Operán kísérletezett, mert ennek a két böngészőnek amúgy is nagyon pici a piaci részesedése az IE, a Chrome vagy a Firefox mutatóival összevetve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról